Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ.ТЕМА 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
236.03 Кб
Скачать

Тема 5. Управління грошовими потоками підприємства План

1. Сутність грошових потоків та їх значення для підприємства

2. Класифікація грошових потоків

3. Принципи управління грошовими потоками

4. Етапи управління грошовими потоками

5 Методи оптимізації грошових потоків

1. Сутність грошових потоків та їх значення для підприємства

Грошовий потік підприємства – це скупість розподілених у часі надходжень і видатків грошових коштів та їх еквівалентів, що генеруються його операційною, інвестиційною та фінансовою діяльністю.

Грошові кошти – це готівка, кошти на рахунках у банках та депозитах до запитання, а еквіваленти грошових коштів – це короткострокові, високоліквідні інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і яким властивий незначний ризик зміни вартості. До них належать цінні папери зі строком погашення до трьох місяців (казначейські векселі, депозитні сертифікати тощо).

Обсяг грошових коштів, що перебувають в розпорядженні підприємства, визначає рівень його абсолютної ліквідності (платоспроможності). Тому фінансові менеджери повинні приділяти значну увагу з одного боку оптимізації обсягу грошових коштів для забезпечення стійкої платоспроможності підприємства, а з іншого – отриманню додаткового прибутку від зберігання грошових коштів на депозитних рахунках чи вкладенні у короткострокові фінансові інвестиції.

У діяльності підприємства може виникнути одна із трьох ситуацій, яка пов'язана з наявністю чи відсутністю грошових коштів:

  • виплати коштів перевищують їх надходження за певний період. В цьому випадку виникає дефіцит коштів, усунення якого вимагає залучення додаткових фінансових ресурсів, що пов’язано з певними фінансовими витратами;

  • надходження коштів перевищують їх виплати, що призводить до надлишкової ліквідності. Вільна готівка - це неприбутковий актив, тому вона повинна використовуватися для одержання до­даткового доходу, що вимагає здійснення фінансових заходів щодо розміщення таких коштів;

  • збалансованість потоків платежів забезпечує стан фінансової рівноваги (ліквідності), який гарантує існування підприємства в короткостроковому і довгостроковому періодах та задовольняє фінансові потреби зацікавлених в підприємстві осіб. Фінансова рівновага гарантує стабільність і є передумовою досягнення інших цілей.

Отже, грошові потоки повинні бути узгоджені між со­бою таким чином, щоб зберегти ліквідність (фінансову рівнова­гу) і при цьому уникнути надлишкової (нерентабельної) ліквідності. Тільки за такої умови процес виробництва може відбуватися без перешкод.

За останні роки простежується тенденція до здійснення оцінки діяльності суб’єктів господарювання за грошовими потоками. Така оцінка має суттєві переваги у порівнянні з традиційним аналізом ефективності за показниками прибутковості тощо. Оскільки можна навести багато прикладів, коли підприємства, що за звітними даними спрацювали прибутково, мали значну заборгованість і дефіцит грошових коштів.

Отже, роль, яку відіграють грошові потоки в оцінці діяльності підприємства, зумовлює підвищення ефективності їх управління і визначається такими основними положеннями:

1. Грошові потоки обслуговують здійснення господарської діяльності підприємства практично у всіх її аспектах. Вони є системою "фінансового кровообігу" господарського організму підприємства. Ефективно організовані грошові потоки підприємства є передумовою досягнення високих кінцевих результатів його діяльності в цілому.

2. Ефективне управління грошовими потоками забезпечує фінансова рівновага підприємства в процесі його стратегічного розвитку. Темпи цього розвитку, фінансова стійкість визначаються синхронізацією між собою різних видів грошових потоків за обсягами і в часі. Тому високий рівень такої синхронізації забезпечує істотне прискорення реалізації стратегічних цілей розвитку підприємства.

3. Раціональне формування грошових потоків сприяє підвищенню ритмічності здійснення операційного процесу підприємства. Будь-який збій при здійсненні платежів негативно позначається на формуванні виробничих запасів сировини і матеріалів, рівні продуктивності праці, реалізації готової продукції тощо. Водночас ефективно організовані грошові потоки підприємства, підвищуючи ритмічність здійснення операційного процесу, забезпечують зростання обсягу виробництва і реалізації його продукції.

4. Ефективне управління грошовими потоками дозволяє скоротити потреби підприємства у позиковому капіталі. Активно здійснюючи управління грошовими потоками можна забезпечити більш раціональне й ощадливе використання власних фінансових ресурсів, сформованих із внутрішніх джерел, знизити залежність темпів розвитку підприємства від залучених кредитів. Особливо це актуально для підприємств, що знаходяться на ранніх стадіях свого життєвого циклу, доступ яких до зовнішніх джерел фінансування досить обмежений.

5. Управління грошовими потоками є важливим фінансовим важелем забезпечення прискорення обороту капіталу підприємства. Цьому сприяє скорочення тривалості виробничого і фінансового циклів, що досягається в процесі результативного управління грошовими потоками, а також зниження потреби в капіталі, що обслуговує господарську діяльність підприємства. Прискорюючи за рахунок ефективного управління грошовими потоками оборот капіталу, підприємство забезпечує зростання суми генерованого в часі прибутку.

6. Ефективне управління грошовими потоками забезпечує зниження ризику неплатоспроможності підприємства. Навіть у підприємства, що успішно здійснює господарську діяльність і генерує достатню суму прибутку, неплатоспроможність може виникати як наслідок незбалансованості різних видів грошових потоків у часі. Синхронізація надходження і виплат коштів дозволяє усунути цей фактор виникнення його неплатоспроможності.

7. Активні форми управління грошовими потоками дозволяють підприємству отримувати додатковий прибуток, що генерується безпосередньо його грошовими активами. Це стосується ефективного використання тимчасово вільних залишків коштів у складі оборотних активів, а також накопичуваних інвестиційних ресурсів, у здійсненні фінансових інвестицій. Високий рівень синхронізації надходжень і виплат коштів за обсягом і в часі дозволяє знижувати реальну потребу підприємства в поточному і страховому залишках коштів, що обслуговують операційний процес, а також резерв інвестиційних ресурсів, сформований у процесі здійснення реального інвестування.

Таким чином, ефективне управління грошовими потоками підприємства сприяє формуванню додаткових інвестиційних ресурсів для здійснення фінансових інвестицій, що є джерелом прибутку. З метою забезпечення такого управління грошові потоки класифікують за певними ознаками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]