Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЄЦГР шлях до справжньої демократії.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
259.58 Кб
Скачать

ЄЦГР шлях до справжньої демократії.

Отже справжня демократія може здійснитися тільки в умовах, де суспільство, тобто громадяни країни приймають реальну участь в управлінні своєю країною. Щоб це сталося у нас в реальності, нам обов’язково потрібний орган, котрий би надавав простим проте активним громадянам отримати можливість розуміння суті завдань, що стоять перед українським суспільством, щоб краще орієнтувалися в суті всіх наших проблем та перешкод, і просто допомогти їм розпочати діяльність направлену на управлінні суспільством та країною.

Цей орган має відкривати дорогу в управління своєю країною (своїм містом, районом), всім, незалежно від приналежності до кланів та еліт. (Але НЕ треба помилково уявляти, що ПВЄ виступає за те тупе твердження ніби «будь-яка кухарка та доярка може керувати країною»!!!) Орган, що тестує людей на компетентність, який змушує їх аргументовано, і точно обґрунтовувати власну програму, розкривати шляхи вирішення проблем, доводити свою правоту, у відкритій дискусії. Тільки тоді до управління країною зможуть прийти не професійні політикани, не особи що мають за спиною гори мішків з грошима, а люди котрі насправді мають розумом, і відповідальністю перед країною.

Такий орган має сприяти ефективному вирішенню, плануванню та контролю за виконанням, завдань розвитку міст та всієї країни, з низу вверх, як на місцевому так і на загальнонаціональному рівні. Орган що зобов'язаній доводити до рівня масової свідомості громадян сенс всіх стоячих перед суспільством загальнонаціональних завдань. І най головніше - цей орган обов’язково має підштовхнути всіх громадян держави приходити до спільної думки, залишаючись при тому не підконтрольним, а ні президенту країни, а ні прем’єр-міністру, а лише Конституції. Таким органом має стати Єдиний Центр Громадського Розвитку (ЄЦГР).

- Якщо ТГС (Інститут Координаторів) дає реальну можливість членам первинних колективів (галузі, сфери чи колективів мешканців вулиці, об’єднання малих, чи середніх підприємців), в особі їх представника (координатора), обраного ними з їх складу, вірно та постійно просувати на верх лобі, свого первинного колективу, не оббиваючи пороги державних чиновників, а викликаючи їх на прямі офіційні зустрічі (котрі будуть транслюватися на громадському каналі). Тим самим забезпечуючи здійснення прямого контролю, первинного колективу (будь-якої галузі, або об’єднаних спільною сферою діяльності чи існування громадян, колективів мешканців, підприємниців) над процесом реалізації виконання завдань та інших першочергових цілей, поставлених перед їхнім власним Координатором, по доведення до свідомості політиків та чиновників першочергових (а не видуманих політиками) народних проблем (своєї галузі, вулиці, міста чи сфери діяльності). Також в рамках ТГС відбувається одночасний контроль над політиками та державними чиновниками, по тому як вони дослухаються та виконують першочергові народні проблеми, а не своїх власних.

- Тоді як Єдиний Центр Громадського Розвитку (ЄЦГР) має бути органом що з координує та з’єднає всі проблеми та вимоги, всіх Рад Координаторів, оптимізує всі зусилля та проекти в спільну програму розвитку СВОГО району міста, чи області, з подальшим в провадженням та реалізацією, через залученням інвесторів до цих спільних проектів розвитку СВОЄЇ вулиці, міста та області.

ЄЦГР має стати реальним механізмом вирішення всіх нагальних завдань розвитку Громади (вулиці, міста, області) - через механізм узгодження між усіма учасниками суспільної взаємодії (всіх Рад Координаторів даної місцевості та первинних колективі, що обрали цих координаторів), в співпраці разом з органами державного управління. Тобто ЄЦГР має бути стиковочним вузлом, що реально організує та об’єднує громадськість даної місцевості (району, місто, області).

Адже лише організована громадськість має право ініціювати так звані «Громадські слухання», щодо будь-яких проектів та програмам розвитку, що мають для них важливу соціальну або екологічну значимість.

ЄЦГР має бути колегіальним, програмно-формуючим та реалізаційним органом - одночасно!

Як все це можливо у одному органі? - Читай далі!

Важливий момент: - Єдиний Центр Громадського Розвитку (ЄЦГР) на будь-якому рівні, чи то місто, чи то область, НЕ має займатися гуманітарною політикою свого регіону, чи міста на пряму, без узгодження її з Національним Єдиним Центром Громадського Розвитку, котрий знаходиться на верху вертикалі всіх ЄЦГР в країні. Тобто в даному питанні місцеві ЄЦГР виступають лише тільки як дорадчо-консультативний орган.

Соціально-організаційний

КОМПЛЕКСНИЙ ПРОЕКТ (робочий варіант)

«Єдиний ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО РОЗВИТКУ - ЄЦГР»

ЯК УНІВЕРСАЛЬНИЙ МЕХАНІЗМ БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО САМОВРЯДУВАННЯ

СУСПІЛЬСТВА, І ІНСТРУМЕНТ ПОСТІЙНОГО ТА ПРЯМОГО ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ НАРОДУ ПРИ ФОРМУВАННІ ПРОГРАМ РОЗВИТКУ СВОЄЇ ГРОМАДИ ТА ДЕРЖАВИ ВЦІЛОМУ.

(У рамках формування Системи Громадського Самоврядування - СиГС)

3.1). ЗАГАЛЬНА КОНЦЕПЦІЯ ПРОЕКТУ

ІДЕЯ ТА АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОЕКТУ, А ТАКОЖ

СОЦІАЛЬНІ ПЕРЕДУМОВИ СТВОРЕННЯ ЄЦГР ТА ЙОГО

ЦЕНТРАЛЬНОГО ОРГАНУ - ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ

Чому створення органів БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО Народного самоуправління є першочергова необхідність та актуальність сьогоднішнього дня?

Сьогодні, СИСТЕМА «опосередкованого УПРАВЛІННЯ», яка застосовується в рамках місцевого самоуправління, як і у всій системі реалізації ЛЮДИНОЮ своєї влади, вичерпала свій ресурс довіри та терпимості НАРОДУ, змушеного грати в «псевдо-самоврядування» за чужими, і не зрозумілим для нього, правилами.

Безуспішні спроби Суспільства обрати «гідних» лідерів, здатних реально захищати права та інтереси простих громадян, - шляхом делегування їм своїх голосів - як повноважень на ОПОСЕРЕДКОВАНУ ВЛАДУ, - Завжди закінчувалися примноження особистого капіталу чергових «слуг народу» за термін їх перебування у владі - на шкоду, і за рахунок самого Народу.

Тому сьогодні, як ніколи раніше, гостро постало питання про перехід Суспільства на нову формулу реалізації свого одноосібного, і виняткового права на владу, згідно Конституції, в тих частинах її законів, в яких йдеться про право Народу реалізовувати свою владу БЕЗПОСЕРЕДНЬО.

І в цьому ракурсі, перехід від системи разового програмування розвитку тих чи інших сфер та рівнів управління Суспільства (системи опосередкованого управління), - до системи постійної зарядки органів управління поточними завданнями, включаючи контроль за реалізацією програм з боку громадських організацій (системи безпосереднього управління) - є як ніколи раніше назріла, і явна необхідність. А це можливо зробити, тільки запровадивши нову Систему Громадського Самоуправління (СиГС), починаючи з Місцевого Само Управління (МіСаУ) і до самого верху.

Що ж сьогодні ми бачимо на практиці? Як Суспільство де-факто реалізує своє право на владу?

На жаль, сьогодні, при складанні та реалізації, яких би то не було програм та планів розвитку країни, краю, міста, або навіть району чи вулиці, - НІХТО і НІЯК не бере до уваги думку тих, хто там живе або працює, - тобто самої Громади.

Крім того, сьогодні є дуже сумним фактом те, що ті громадяни, яким «пощастило найнятися в служіння» Народу, мають у своєму розпорядженні всі ті багатства - рухоме й нерухоме майно, - яке на «папері», тобто за Конституцією, - належить всьому Суспільству (Громаді). А це і урядові будинки, дачі та санаторії з суперсучасними лікувальними закладами - з усією інфраструктурою та обладнанням, розкішні автомобілі та кабінети, а також величезні зарплати, і неконтрольована можливість хабарництва, і ... багато-багато іншого - що їх «господареві», тобто. Народу, навіть, і не снилося! І все це - абсолютно безкоштовно ...

А що ж залишається самому «Господареві», що гордо величається Народом? - Сьогодні Народу доводиться платити за все, що йому, за Конституцією, і так належить… До того ж, сьогодні у «Господаря» - Народу немає не тільки своїх «Будинків Громад» для самоуправління, але немає навіть нормальних приміщень, і необхідних організаційних засобів для свята-святих - громадських організацій, що є «Дзеркалом Суспільства», і душею місцевих громад. Мало того, в той час, коли простим членам громадських організацій, при складанні та реалізації яких би то не було, своїх програм чи проектів, потрібно збирати величезну купу дозвільних документів, - їх «слуги» як по маслу запускають проекти, з яких їм потім тече фінансовий струмочок. І причепитися тут до чого-небудь дуже важко. Бо вони, заручившись нашим голосом як мандатом на вседозволеність, опосередковано, але виконують, один з можливих варіантів Конституції країни на реалізацію Народом своєї влади ...

Чим це пояснюється? - Тільки тим, що до сьогоднішнього дня просто не було розроблено ефективного механізму реалізації статей Конституції України про право Народу, а отже кожного громадянина країни, БЕЗПОСЕРЕДНЬО здійснювати своє право на самоорганізацію, самоуправління та контроль над виконавчою системою Держави, яка б ефективно забезпечувала процес реалізації «соціального замовлення» від самого Народу.

Чому так сталося? - Тому що за існуючими в Україну та решті світу законам, лише організована громадськість має право ініціювати так звані «Громадські слухання», щодо будь-яких проектів та програмам розвитку, що мають для них важливу соціальну, або екологічну значимість. А так як до цього дня наше Суспільство є не організоване в ЄДИНУ СИЛУ, як «Юридичне Обличчя», і до того ж не мало Загальної Програми Розвитку та Єдиного Плану своїх дій, то й «юридично» претендувати на те, щоб БЕЗПОСЕРЕДНЬО реалізовувати свою владу - у нього не було формальних підстав ...

Отже, Поки Суспільство з безликого і розрізненого населення не стане організованою, розумною та згуртованою Все-громадської Силою, що має для реалізації своїх планів все необхідне - воно й далі залишиться віртуальним Народом, що має владу та право розпоряджатися своєю власною долею - тільки на сторінках Конституції.

Так як же зробити так, щоб «вся влада, без залишку, належала самому Народу, і реалізовувалася виключно в Його інтересах»? - Відповідь елементарно проста: Щоб ефективно реалізовувати свою волю через програми розвитку (місцеві, регіональні, державні), Суспільство має бути само-організоване в розумну, творчу Силу, координуючу зусилля її учасників, це можна реалізувати за допомогою Єдиного Центру Громадського Розвитку - органу, що розробляє та суворо контролюючого реалізацію Комплексної, загально-узгодженої, Програми соборного Розвитку Суспільства(Громади) та План-Стратегію її виконання. (Див. Схему № 4)

УВАГА! Найголовніший момент - в cтворенні «Будинку Громади» - тобто ЄЦГР безпосередня й головна роль відводиться ЗРК (Загальним Радам Координаторів даної місцевості), адже саме вони, мають ініціювати його створення, а також вирішують про відборі та призначення конкретних спеціалістів у його керівний склад. Наприклад: для створення ЄЦГР міста Полтава організовуються - Загальна Рада (всіх рад) Координаторів (ЗРК) Полтави - представників всіх Рад Координаторів міста Полтава, на котрому обов’язково мають бути ЗМІ, та потенційні члени в Громадську Раду ЄЦГР (про все це більш докладніше буде далі).

Тобто ТГС та ЄЦГР мають свій, важливий, стикувальний вузол!

ІДЕЯ ЦЬОГО ПРОЕКТУ - сформувати Систему Громадської Самоорганізації і Самоуправління (СиГСіС) територіальних, соціально-економічних, виробничих, культурних та подібних об'єднань, що розвиваються відповідно до рівня еволюційного розвитку своїх безпосередніх членів, - плідно співпрацюють між собою, і колегіально спів-керуючих усіма процесами загальної життєдіяльності - в умовах Єдиного Державно-Громадського Простору.

З цією метою передбачається формування ВЕРТИКАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ Системи Єдиного Центру Громадського Розвитку (ЄЦГР) - колегіального програмно-формуючого та реалізаційного органу - одночасно. Тобто починаючи з ЄЦГР міста, що є обласним центром, далі йде той що знаходиться вище - ЄЦГР області (під котрим знаходяться ЄЦГР районів даної області та міст, що є столицями цих районів - Див. у додатку Схему №11).

ЄЦГР повинен стати механізмом реалізації вільного волевиявлення громадян шляхом їх постійного ПРЯМОГО участі у формуванні стратегії, і тактики розвитку своєї місцевості. Через участь в первинних колективах, котрі обрали свого координатора та доручили йому завдання, з розв’язання соціальних проблем своєї міні громади (свого колективу). (Див. Схему №5). І він же, ЄЦГР - це універсальний інструмент, для практичної реалізації кожною людиною свого творчого потенціалу, в тих соціально-економічних умовах, які безпосередньо відображають його особистий рівень та сферу еволюційної свідомості.

Основна мета комплексного проекту єцгр

ОСНОВНА МЕТА ЄЦГР - стати реальним механізмом вирішення всіх нагальних завдань розвитку Громади - через інтегральний механізм узгодження між усіма учасниками суспільного взаємодії, включаючи органи державного управління, всіх процесів формування, і практичної реалізації програм державно-громадського розвитку. - Що і є основою формування Відкритого Громадянського Соборного Суспільства, заснованого на універсальних громадських, і соціально-економічних відносинах.

Основні завдання комплексного проекту та єцгр

ГОЛОВНЕ ЗАВДАННЯ ПРОЕКТУ - створення практичного механізму та інструменту природної самоорганізації, саморегуляції та самоуправління громадян, у рамках бажаних для них соціально-економічних відносин - з метою практичної реалізації всіх їх прав, на свій вільний та оптимальний саморозвиток. На місцевому рівні - всебічне сприяння реалізації громадських проектів та програм, спрямованих на всебічний розвиток міста та області - у рамках здійснення Комплексного Проекту Соборної Розвитку.

ГОЛОВНЕ ЗАВДАННЯ ЄЦГР - Сприяння формуванню та реалізації громадських програм, і проектів розвитку в усіх сферах життєдіяльності, а також практична підтримка державних, соціально-економічних та громадських заходів, спрямованих на реалізацію кращих проектів та програм, зі стабілізації та подальшого розвитку Соціуму.

Основні напрямки та сфери діяльності єцгр:

Проект складається з двох основних частин:

1) - Створення «БУДИНКУ ГРОМАДИ» (Програмно-формуючого відділення ЄЦГР) - практичного органу ПРЯМОГО (безпосереднього) управління Народу своєю долею, і життям - шляхом безперервного само-формування програм власного та загально-узгодженого територіального розвитку.(Див. схеми № 4,7,6)

В основі системи пристрої даного органу - універсальна модель інтегрального організму, що має наскрізну систему із пошуку, акумуляції та реалізації кращих ідей та проектів, в інтересах всього Суспільства.

Відповідно до її концепції, формування територіальних та галузевих соціально-економічних, і культурних програм розвитку відбувається на основі реального чинника самоврядування, сфер суспільної свідомості, як у центрі, так і на місцях. (Див. Схему № 4).

2) - Створення «СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО Технопарку» (Практико-реалізаційного Агентства ЄЦГР) - практичної бази реалізації творчого потенціалу людини в соціальній та економічній сферах - в рамках реалізації загальної та власної програми розвитку.

Механізм контролю системи управління

Ефективний механізм контролю за забезпеченням виконання всіма рівнями та гілками управління програми-формуючих, і реалізаційних процесів ЄЦГР як і ТГС буде забезпечено через формування Єдиної Системи Державно-Громадського Контролю (ЄСиДГК) - в особі комплексних та багаторівневих КОНТРОЛЬНИХ КОМІТЕТІВ. (Див. далі Главу СБГ та ЄСиДГК).

Завдяки впровадженню даної Системи, Суспільство отримує можливість реально взаємно-контролювати всі рівні суспільного, економічного та державного УПРАВЛІННЯ.

А при паралельному та активної участі Засобів Масової Інформації, в неупередженому висвітленні роботи всіх гілок, і ланок соціального організму держави, це дозволить реально здійснювати постійний та ефективний контроль за виконанням професійного та службового обов'язку, і морально-етичного рівня кожного слуги народу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]