Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комерційне право модуль.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
51.07 Кб
Скачать

ВАРІАНТ

І РІВЕНЬ

  1. Комерційне право – це

А) галузь права;

Б) правовий інститут;

В) навчальна дисципліна;

Г) підгалузь цивільного права.

2. Домінуючий метод правового регулювання комерційного права є:

а) імперативний;

Б) диспозитивний.

3. Перевірка фінансово-господарської діяльності суб'єкта підприємницької діяльності, яка передбачена у плані роботи контролюючого органу і проводиться за місцезнаходженням такого суб'єкта чи за місцем розташування об'єкта власності, стосовно якого проводиться така перевірка це:

а) планова виїзна перевірка; б) позапланова виїзна перевірка; в) зустрічна перевірка; г) може бути як плановою так і позаплановою виїзною перевіркою.

4. Ініціативна, систематична на власний ризик діяльність по закупівлі, зберіганню, реалізації товарів, направлена на задоволення потреб ринку, з метою отримання прибутку яка здійснюється фізичними та юридичними особами які зареєстровані як підприємці це:

а) господарська діяльність; б) торговельна діяльність; в) підприємницька діяльність; г) посередницька діяльність.

5. Джерелами комерційного права є:

а) звичаї; б) судові прецеденти; в) Укази Президента України; г) рішення Конституційного Суду.

5. Право власності відповідно до чинного законодавства це:

а) врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування та розпорядження майном; б) комплекс повноважень власника щодо володіння, користування та розпорядження майном; в) суспільні відносини з приводу привласнення засобів виробництва і продуктів праці; г) правовий режим майна.

6. Документ, який виданий уповноваженим (акредитованим) Державним комітетом з технічного регулювання та споживчої політики органом згідно з правилами державної системи сертифікації, який засвідчує, що харчові продукти і продовольча сировина належним чином ідентифіковані і відповідають вимогам чинних нормативних документів це:

а) міжнародний стандарт якості продукції; б) сертифікат відповідності; в) ліцензія; г) свідоцтво.

7. Об'єктом лізингу можуть бути:

1) машини та обладнання;

2) транспортні засоби;

3) засоби обчислювальної техніки;

4) виробничі будівлі та споруди;

5) земельні ділянки та інші природні об'єкти;

6) об'єкти оренди державного майна.

8. Обов'язкова сертифікація товарів здійснюється:

а) на платній основі; б) на безоплатній основі; в) за рішенням центру сертифікації; г) за рішення Держспоживстандарту України.

9. Антимонопольний комітет України є: а) органом виконавчої влади; б) спеціально уповноважений орган Кабінету Міністрів України; в) центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом; г) центральним органом виконавчої влади.

10. Контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції покладається на: а) Кабінет Міністрів України; б) контрольно-ревізійне управління; в) Державний комітет з технічного регулювання та споживчої політики; г) Антимонопольний комітет.

ІІ РІВЕНЬ.

1. Охарактеризуйте торговельні відносини приватно-правового та публічного характеру. 2. Перерахуйте та наведіть приклади галузей права з якими співвідноситься комерційне право?

ІІІ РІВЕНЬ.

Ситуаційне завдання Податковий інспектор Державної податкової інспекції, провадив позапланову тематичну документальну перевірку, стосовно сплати торговельним підприємством "Бонус" податків та зборів. В ході цієї перевірки податковим інспектором було виявлено недостовірність даних, заявлених у документах обов’язкової звітності. В зв'язку з цими обставинами податковим інспектором було складено акт перевірки на основі якого підприємство "Бонус" повинно було сплатити фінансові санкції. В свою чергу юрисконсульт торговельного підприємства "Бонус" заперечував проти легітимності здійснення такої перевірки мотивуючи це тим, що в даному випадку податкова інспекція не мала права провадити позапланову перевірку підприємства, а щодо застосування фінансових санкцій, то підприємство не повинно їх сплачувати, оскільки податковим інспектором не було додержано 10-денного терміну прийняття рішення про застосування та стягнення фінансових санкцій. Окрім того, в акті перевірки не було зроблено посилання на законодавчі акти вимоги яких порушено. Торговельне підприємство "Бонус" подало позов до господарського суду про визнання акту перевірки недійсним.

Запитання: 1. Чи може податкова інспекція провадити позапланову невиїзну тематичну документальну перевірку? 2. Чи може бути визнане недійсним рішення державного податкового органу лише з тих підстав, що у складеному цим органом акті перевірки відсутні посилання на законодавчі акти, вимоги яких порушено, а також у разі недодержання 10-денного терміну прийняття рішення про застосування та стягнення фінансових санкцій? 3. Яку дату слід вважати днем встановлення податковим органом порушення законодавства про податки? 4. Яке рішення має прийняти господарський суд?

ВАРІАНТ

І РІВЕНЬ.