Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая метод.вказ.н,ф к.х.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Чому Алюміній, як активний метал не реагує з водою за нормальних умов?

  2. Чи можливо зберігати кислі продукти у алюмінієвому посуді? Пояснити.

  3. Як практично переконатися в амфотерності гідроксиду Алюмінію? Написати рівняння відповідних реакцій.

  4. Написати молекулярні та іонно-молекулярні рівняння наступних перетворень:

Al → Al2O3 → AlCl3 → Al(OH)3 K3[Al(OH)6] → Al(NO3)3

  1. Додавання яких речовин підсилює гідроліз AlCl3: а)H2SO4, б)ZnCl2, в)(NH4)2S, д)Zn.

  2. Як отримують активований Карбон, для чого його використовують?

  3. Чому алмаз і графіт, утворені тим самим елементом – вуглецем, різко різняться за фізичними властивостями?

  4. Який газ утворюється при сильному прожарюванні вапняку, при сильному прожарюванні суміші вапняку з вуглецем?

  5. Чому оксид Карбону (ІІ) викликає сильне отруєння, а за великих доз – смерть?

  6. Здійснити перетворення, назвати речовини:

CaCO3 → CO2 → NaHCO3 → Na2CO3 → CO2

  1. Чим пояснюється велика подібність у властивостях Силіцію та бору?

  2. Як змінюється стійкість оксидів елементів ІVА групи при збільшенні порядкового номеру?

  3. Написати реакції, що підтверджують амфотерність гідроксиду Плюмбуму (ІV).

  4. Написати реакцій отримання сульфідів Стануму (ІІ), Стануму (ІV), Плюмбуму (ІІ) з розчинів їх солей. Який з сульфідів розчиняється у сульфіді амонію? Який – у дисульфіді амонію?

  5. Розставте коефіцієнти в рівнянні:

NaNO2 + PbO2 + H2SO4 → NaNO3 + PbSO4 + H2O

Задача

    1. За термодинамічними даними (∆G), встановити можливість перебігу реакції

4Al + 3СО2 = 2 Al2О3 + 3С.

    1. Визначте масу 40%-го розчину флуороводневої кислоти, яка необхідна для розчинення 6 г оксиду Силіцію (ІV).

    2. Скільки можливо отримати борної кислоти, якщо для реакції взято 22 г аморфного бору та нітратна кислота?

    3. Який об’єм 2 н. розчину гідроксиду Натрію необхідний для осадження гідроксиду з розчину, що містить 19 г хлориду Стануму (ІІ)?

    4. Визначте маси нітрату Плюмбуму (ІІ) та йодиду Натрію, що необхідні для отримання 0,1 моль йодиду Плюмбуму (ІІ)?

Лабораторна робота №11.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА р-ЕЛЕМЕНТІВ (V-А підгрупа). МІНЕРАЛЬНІ ДОБРИВА.

Мета роботи – ознайомити студентів з найбільш важливими фізичними та хімічними властивостями р-елементів, а також із застосуванням їх важливіших сполук; мінеральними добривами.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

ТЕМА: ЕЛЕМЕНТИ V – А ГРУПИ

 

r(A)

I1, эВ

Ео3+/Э)

Ступені окислення

N

0.71

14.5

-

-3,0,+1,+2,+3,+4,+5

P

1.10

10.5

-

-3,0,+3,+5

As

1.48

9.8

0.3

-“-

Sb

1.61

8.6

0.24

-“-

Bi

1.82

7.3

0.2

-“-

До VА групи входять типові р-елементи Нітроген, фосфор, миш’як, сурма і вісмут. Атоми цих елементів мають на зовнішньому рівні п’ять електронів у конфігурації - s2p3. при збудженні атомів відбувається розпарювання s електронів і перехід одного з них на d-підрівень (за виключенням Нітрогену).

Молекула Нітрогену диатомна і за звичайних умов Нітроген не здатний вступати до реакцій, за виключенням літію. При нагріванні Нітроген реагує з багатьма металами і неметалами, утворюючи нітриди, а фосфор – фосфіди. Галогеніди Нітрогену - малостійкі сполуки; більш стійки оксигалогеніди Нітрогену - NOF, NOCI, NOBr, NO2F и NO2CI. З сіркою також не відбувається безпосередньої взаємодії Нітрогену; нітрогений Сульфур N4S4 отримується в результаті реакції рідкої Сульфуру з аміаком. При взаємодії розжареного коксу з Нітрогеном утворюється ціан (СN)2. В залежності від того, чи знаходиться Фосфор у надлишку або нестачі, утворюються сполуки фосфору (III) і (V), наприклад:

2P + 3Br2 = 2PBr3 або 2P + 5Br2 = 2PBr5

Нітрид Гідрогену – аміак в лабораторії отримують дією на солі амонію лугів або нагріванням кристалічних солей амонію з гідроксидом або оксидом кальцію. Аміак добре розчиняється у воді. Розчин аміаку – слабка основа.

NH3×H2O « NH4+ + OH- K=2×10-5

Встановлено, що більша маса аміаку знаходиться у водному розчині у вигляді гідратованих молекул NH3×пH2O і лише близько 0,4% розчиненого аміаку хімічно взаємодіє з водою. Аміак може вести себе як кислота NH3 « NH2- + H+, що дає соли: аміди - NaNH2; іміди - Na2NH; нітриди Na3N.

Фосфіди деяких металів можуть розкладатися водою з утворенням фосфіну PH:

Mg3P2 + 6H2O = 3Mg(OH)2 + 2PH3

PH3 – фосфін, добре розчинний у воді. Виявляє як основні так і кислотні властивості. Аміак та фосфін володіють лише відновними властивостями. Аміак окислюється Оксигеном до Нітрогену або, на платині в якості каталізатору до NO, відновлює метали (Купрум), реагує з Хлором. Фосфін на повітрі горить з утворенням оксиду фосфору (VI).

Солі амонію термічно нестійкі, проте характер розкладу залежить від кислоти, що утворює сіль. Як що кислота окисник, то відбувається реакція внутримолекулярного окислення:

(NH4)2Cr2O7 = N2 + Cr2O3 + 4H2O

Як що, кислота не є окисником, то виділяється аміак і відповідна кислота:

NH4Cl = NH3 + HCl

При дії сильних лугів на солі амонію виділяється аміак, що служить якісною реакцією для визначення іонів амонію.

Найбільшу кількість оксидів має Нітроген: N2O, NO, N2O3, NO2, N2O5. Зі всіх оксидів лише N2O3 та N2O5 кислотні, решта – несолеутворюючи. N2O - легко розкладається, виділяючи Оксиген. NO і NO2 - молекули з неспареними електронами - радикали, можуть дімерізуватися.

2NO2 « N2O4 - реакція екзотермічна

N2O3 розчиняється у воді з утворенням слабкої нітрітної кислоти, що виявляє окисно-відновні властивості. Її солі нітрити отруйні і термічно більш стійки, ніж нітрати.

N2O5 – безбарвні кристали, що розкладаються до Оксигену та NO2. При розчиненні у воді утворює Нітрогену кислоту. Нітратна кислота – сильний окисник, ступень відновлення якого залежить від її концентрації та активності відновника. При великих концентраціях відновлення йде до NO2, при середніх - до NO, а при сильному розведенні - до молекулярного Нітрогену, NH4+. Чим вище концентрація HNO3, тим менш глибоко вона відновлюється. Чисте Ферум, Алюміній, хром не розчиняються у концентрованій нітратна кислоті в зв’язку з їх пасивацією. Деякі неметали (Сульфур, Фосфор, Карбон) окисляються нітратною кислотою. При цьому концентрована нітратна кислота відновлюється до оксиду (ІV), а розведена – до оксиду Нітрогену (ІІ).

З оксигеном Фосфор утворює лише оксиди - Р2О3 і Р2О5. Оксид Фосфору (ІІІ) отримують при повільному окисленні фосфору. За низьких температур склад оксиду має вигляд Р4О6, що вказує на упровадження Оксигену по зв'язку Р-Р в молекулі Р4, а потім до атомів Фосфору приєднується ще атоми Оксигену до кожного атому Фосфору. Оксиду фосфору (ІІІ) відповідає двохосновна фосфориста кислота (H3PO3) – сильний відновник, що має солі фосфіти.

Оксид Фосфору (ІV) в газоподібному стані має структуру Р4О10. при розчиненні у холодній воді утворює метафосфорну кислоту (HPO3), а при інших температурах пірофосфорну кислоту (H4P2O7). При кіп'ятінні метафосфорної кислот з надлишком води утворюється трьохосновна ортофосфорна кислота (H3PO4). Всі одно заміщені солі цієї кислоти - дигідрофосфати розчинні у воді. З гідрофосфатів та фосфатів розчинні лише солі лужних металів і амонію. Розчини останніх мають лужну реакцію, на відміну від дигідрофосфатів в розчинах яких дисоціація дигідрофосфат-іону переважає над гідролізом.

H

гідроліз

2PO4- + HOH H3PO4 + OH-

дисоціація

H2PO4- H+ + HPO4-

На відміну від ортофосфорної кислоти, всі інші фосфорні кислоти – полімерні сполуки, що містять ланцюги: -РО3-О-РО3-.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]