Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая метод.вказ.н,ф к.х.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Дією яких сполук на: а) Нітроген, б) сіль амонію, в) нітратну кислоту, г) нітрид Алюмінію можливо отримати аміак? Написати відповідні реакції.

  2. Скласти рівняння гідролізу NH4NO3, NaNO2, NH4NO2, NaNO3. Яка з сполук гідролізу не підлягає?

  3. Написати емпіричні та графічні формули кислот: а) фосфорної і пірофосфорної, б) фосфористої і фосфорноватистої, враховуючи, що перша – двохосновна, а друга – одноосновна.

  4. Здійсніть перетворення:

Ca3(PO4)2 → P → P2O5 → HPO3 → H3PO4 → H4P2O7

  1. Які сполуки Нітрогену, фосфору використовуються у якості мінеральних добрив?

  2. У вигляді яких іонів Нітроген потрапляє до рослин?

  3. Чому суперфосфат не повністю розчиняється у воді?

  4. Суперфосфат не можна змішувати з вапном. Чому? Відповідь підтвердить рівнянням реакції.

  5. Чому фосфорити як добрива використовують лише для кислих ґрунтів?

  6. Назвіть, які добрива називають комплексними?

Задачі

  1. Суміш двох газів NO і NO2 в об'ємі 140 мл була змішана з 120 мл Оксигену. Після реакції в суміші газів знайдено 80 мл Оксигену. Визначити масові частки NO і NO2 в суміші у відсотках.

  2. Визначити масу 70%-го розчину сірчаної кислоти, яка необхідна для отримання суперфосфату з 50 кг фосфориту, що містить 35% P2O5?

  3. Скільки аміаку та 45% нітратної кислоти необхідно для отримання 1 т нітрату амонію, якщо прийняти, що у виробничих умовах втрати аміаку складають 2,5 кг, а нітратної кислоти (в перерахунку на 100%) 7,5 кг на 1 т нітрату?

  4. При середньому врожаю пшениці за один сезон виноситься з 1 га до 75 кг Нітрогену. Скільки нітрату амонію може покрити таку втрату, якщо врахувати, що близько 20% Нітрогену, необхідного для живлення рослин, повертається до ґрунту в результаті природних процесів?

  5. Розрахуйте вміст Нітрогену (%) в сечовині (карбамід) (NH2)2CO та порівняйте з вмістом Нітрогену в добривах складу: КNO3, NaNO3, NH4NO3, (NH4)2SO4.

Лабораторна робота №12.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА р-ЕЛЕМЕНТІВ

(VI та VII підгруп)

Мета роботи – ознайомити студентів з найбільш важливими фізичними та хімічними властивостями р-елементів, а також із застосуванням їх важливіших сполук.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

ХАЛЬКОГЕНИ

До елементів VІ А групи належать Оксиген, Сульфур, селен, телур та радіоактивний полоній. Групова назва цих елементів - халькогени, тобто "що народжують мідні руди", обумовлено тим, що у природі вони зустрічаються частіше у вигляді сполук Купруму (сульфідів, оксидів, селенідів). Атоми халькогенів мають електронну конфігурацію s2p4 з двома неспареними р-електронами.

 

R (A)

I1, эВ

Еа, эВ

Ступені окислення

O

0.60

13.6

1.467

-1, -2

S

0.90

10.4

2.077

-2, 0, +2,+4,+6

Se

1.16

9.75

2.02

-“-

Te

1.35

9.1

2.0

-“-

Po

1.64

8.43

 

0, +2, +4

При переході від Оксигену до полонію розмір атомів та їх можливі координаційні числа зростають, а енергія іонізації (Еіон) та електронегативність зменшуються. В сполуках Сульфуру, селену, телуру з Оксигеном і галогенами реалізуються ступені окислення +6, +4 і +2. З більшістю інших елементів вони утворюють халькогеніди, де находяться в ступені окислення -2. Стійкість сполук з вищим ступенем окислення зменшується від телуру до полонію. В сполуках з негативними ступенями окислення від Сульфуру до телуру зростають відновні, а в сполуках з позитивними ступенями окислення – окисні властивості.

Одне з характерних властивостей атомів халькогенів - їх здатність зв’язуватися один з одним у кільця та ланцюги. Це явище називають катенацією, яка яскраво спостерігається у Сульфуру, селену и телуру. Для них відомі багаточислені лінійні та циклічні молекулярні форми, утворені ланцюгами. З катенацією зв’язані алотропія і поліморфізм простих речовин.

Відомо декілька поліморфних модифікацій Сульфуру: ромбічна (<960С), моноклінна (96-1190С), пластична. Остання нестійка і при зберіганні поступово переходить до ромбічної модифікації. Алотропія Сульфуру обумовлена не різним числом атомів в молекулі, як у Оксигену, а різною будовою восьмиатомних молекул. По мірі нагрівання кільця розриваються і утворюються молекули з відкритим ланцюгом атомів.

Стабільність водневих сполук халькогенів зменшується в групі. Сірководень можливо отримати як і решту халькогеноводнів за реакцією: FeЭ + H2SO4 ® FeSO4 + Н2Э

Халькогеноводні – слабкі кислоти, сила яких зростає у групі. Вони виявляють відновні властивості. Сірководень горить на повітрі:

H2S + O2® H2O + SO2

Сірководень утворює кислі та середні солі. Більшість сульфідів нерозчинні у воді за виключенням сульфідів лужних металів та амонію.

Сульфур реагує з флуором: S + F2 ® SF6; (SF4 , S2F10). З Хлором утворюються лише низькі хлориди і оксихлориди: S2Cl2, SCl2. Селен та телур утворюють ЭГ4 - галогенангідриди, які з солями лужних металів утворюють комплекси K[SeF5], K2[SeCl6], Cs2[TeI6].

Оксид Сульфуру (ІV) отримують в лабораторіях за реакцією:

Na2SO3 + 2HCl = SO2 + 2NaCl + H2O

При розчиненні утворює сірчисту кислоту2SO3). Вона нестійка, існує лише у водних розчинах, утворює солі – гідросільфіти і сульфіти. Сірчиста кислота досить активний відновник, який окислюється у розчинах Хлору, перманганату, біхромату Калію. В результаті окислення утворюється сірчана кислота. Проте, при взаємодії з більш активними відновниками виявляє окисні властивості.

Н2SO3 + 2Н2S = 3S + 3H2O

Оксид Сульфуру (VІ) жадібно з’єднуються з водою, розчиняючись утворює сірчану кислоту2SO4). Пари триоксиду Сульфуру не можуть безпосередньо поглинатися водою в наслідок високого парціального тиску останньої і утворює туман, який не конденсується. Проте, пари SO3 повністю поглинаються концентрованою сірчаною кислотою. Оксид Сульфуру (VІ) та сірчана кислота сильні окисники. З розведеної кислоти, метали, що стоять в ряду напруг до Гідрогену, витісняють Гідроген. Концентрована сірчана кислота при нагріванні окислює практично всі метали, відновлюючись до оксиду Сульфуру (ІV), або вільної Сульфуру чи сірководню.

Cu + 2H2SO4 = SO2 + CuSO4 + 2H2O

3Zn +4H2SO4 = S + 3ZnSO4 + 4H2O

4Zn +5H2SO4 = H2S + 4ZnSO4 + 4H2O

Сірчана кислота утворює нормальні солі – сульфати та кислі солі – гідросульфати.

При умовному заміщенні в сірчаній кислоті або її солях одного атома Оксигену на атом Сульфуру утворюється відповідно тіосірчана кислота (H2S2O3) та її солі тіосульфати. Останні можуть бути отримані кип’ятінням розчинів сульфітів з сіркою. За дії сильних окисників (Хлору) тіосульфати окислюються до сірчаної кислоти. Сульфур входить до складу піросірчаної кислоти (H2S2O7), яка утворює солі – піросульфати та надсірчаної кислоти (H2S2O8), яка утворює солі – персульфати. Над сірчана кислота містить пероксидний ланцюг, що обумовлює її сильні окисні властивості. Солі піросірчаної та надсірчаної кислот також є сильними окисниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]