Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая метод.вказ.н,ф к.х.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Практична частина

ДОСЛІД 1. Отримання та властивості гідроксиду Хрому (ІІІ)

В дві пробірки налити 4-5 крапель сульфату Хрому (ІІІ) і додати по краплям гідроксид Натрію до випадіння осаду сіро-зеленого кольору. Для визначення властивостей гідроксиду Хрому (ІІІ) додати по краплям: до першої пробірки – розчин хлороводневої кислоти, до другої – гідроксид Натрію до повного розчинення осадів.

Завдання. Скласти рівняння реакції утворення гідроксиду Хрому (ІІІ) та його взаємодії з кислотою та лугом. Зробити висновок про кислотно-основні властивості гідроксиду Хрому (ІІІ).

ДОСЛІД 2. Перехід хроматів у дихромати та навпаки

До розчину дихромату Калію додати декілька крапель розчину гідроксиду Калію. Спостерігати зміну забарвлення розчину. До утвореного розчину хромату додати декілька крапель розчину сірчаної кислоти. Відмітити зміну кольору розчину.

Завдання. Скласти рівняння окисно-відновних реакцій переходу дихромату до хромату та навпаки. Зробити висновок про стійкість хроматів та дихроматів в залежності від реакції середовища.

ДОСЛІД 3. Отримання та дослідження властивостей гідроксиду Мангану (ІІ)

До двох пробірок внести 5-7 крапель розчину сульфату Мангану (ІІ) і 4-5 крапель розчину гідроксиду Натрію. Відмітити колір осаду. Вміст першої пробірки перемішати скляною паличкою до зміни забарвлення, а до вмісту другої прилити розчин хлороводневої кислоти до розчинення осаду.

Завдання. Скласти рівняння реакції. Зробити висновок про властивості гідроксиду Мангану (ІІ).

ДОСЛІД 4. Окисні властивості сполук Мангану (VІІ)

В пробірку внести декілька крапель розчину перманганату Калію та розчину сірчаної кислоти і по краплям додавати розчин йодиду Калію до знебарвлення розчину. Визначити вільний йод за допомогою йод-крохмальної реакції.

Завдання. Скласти рівняння реакції, якщо Mn7+ переходить до Mn2+.

ДОСЛІД 5. Якісні реакції на іони Феруму (ІІ) та (ІІІ)

    1. До розчину сульфату Феруму (ІІ) додати 1 краплю розчину гексаціаноферату (ІІІ) Калію. Відмітити забарвлення осаду (турнбулеву синька).

    2. До пробірки внести 3-4 краплі розчину хлориду Феруму (ІІІ) і додати 1 краплю розчину гексаціаноферату (ІІ) Калію. Звернути увагу на забарвлення осаду берлінської блакиті.

    3. Внести до пробірки 8-10 крапель розчину хлориду Феруму (ІІІ) і 1 краплю розчину роданіду Калію або амонію. Відмітити забарвлення розчину, що утворився.

Завдання. Скласти рівняння реакції в молекулярному та іонно-молекулярному вигляді. Зробити висновок про якісні реактиви на іони Феруму (ІІ) та (ІІІ).

ДОСЛІД 6. Отримання гідроксидів Феруму (ІІ) та (ІІІ)

6.1. В дві пробірки внести по 5-7 крапель розчину сульфату Феруму (ІІ) і додати декілька крапель розчину гідроксиду Натрію. Відмітити забарвлення осадів. До першої пробірки прилити – хлороводневу кислоту, вміст другої – перемішати скляною паличкою до зміни забарвлення.

6.2. До 5-7 крапель хлориду Феруму (ІІІ) по краплям прилити розчин гідроксиду Натрію. Відмітити колір осаду. Додати розчин сірчаної кислоти до розчинення осаду.

Завдання. Скласти рівняння реакцій, що відбуваються. Зробити висновок про властивості гідроксидів Феруму (ІІ) та (ІІІ).

ДОСЛІД 7. Отримання та дослідження властивостей гідроксиду Купруму (ІІ)

В три пробірки налити 5-7 крапель сульфату Купруму і додати в усі пробірки розчин гідроксиду Натрію до випадіння осаду. Потім додати при перемішуванні до повного розчинення осадів: до першої – розчин хлороводневої кислоти, до другої – розчин аміаку. Вміст третьої пробірки нагріти до кипіння та відмітити зміну забарвлення.

Завдання. Скласти рівняння реакцій в молекулярному та іонно-молекулярному вигляді. Зробити висновок про властивості гідроксиду Купруму (ІІ).

ДОСЛІД 8. Отримання амінокомплексу Купруму (ІІ)

В пробірку налити 5-7 крапель сульфату Купруму і по краплях додати розчин аміаку до повного розчинення осаду основної солі, що випадає спочатку. Відмітити забарвлення розчину.

Завдання. Скласти рівняння реакції в молекулярному та іонно-молекулярному вигляді, якщо утворюється сульфат тетраамінкупруму (ІІ). Зробити висновок про здатність іону Купруму до комплексоутворення.

ДОСЛІД 9. Комплексні сполуки Цинку

До пробірки внести 5-6 крапель розчину сульфату Цинку та по краплях додати розчин гідроксиду амонію до утворення осаду, а потім до повного його розчинення.

Завдання. Скласти рівняння реакції утворення комплексної сполуки Цинку, якщо координаційне число 4.

ДОСЛІД 10. Якісні реакції на Hg2+ та [Hg2]2+

10.1. До пробірки налити декілька крапель розчину нітрату Ртуті (ІІ) та по краплях додати розчин гідроксиду Амонію до утворення білого осаду нітрату меркурамонію.

10.2. До пробірки налити декілька крапель розчину нітрату Ртуті (І) та по краплях додати розчин гідроксиду Амонію до утворення спочатку білого осаду, який забарвлюється у чорний колір металічної Ртуті.

2Hg2(NO3)2 + 4NH3 + H2O = [Hg2ONH2]NO3+ 2Hg + 3NH4NO3

[Hg2ONH2]NO3 = [HgONH2]NO3 + Hg

Завдання. Записати рівняння якісної реакції з утворенням комплексної сполуки Ртуті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]