Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія вирощування сої.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
741.89 Кб
Скачать

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ АПР

СУМСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР НАУКОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ ІНСТИТУТ АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА

(методичні рекомендації)

Суми –2010

42.2

С 54

Рекомендації підготували:

Бондаренко М.П, Собко М.Г., Нагорний В.І.Сумський інститут АПВ НААНУ

Івченко В.М., Шахов В.І. – Головне управління агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації

Технологія вирощування сої в умовах північно-східного Лісостепу України (методичні рекомендації) / [М.П. Бондаренко, М.Г. Собко, В.І. Нагорний]. – Сад: Сумський інститут АПВ, 2010 – 25 с.

Рецензент:Огієнко Н.І – зав. лабораторії інтелектуальної власності та маркетингу інновацій, кандидат с.-г. наук

Друкується за рішенням Вченої ради Сумського інституту АПВ

( протокол № 7 від 16.09.2010 р.)

© Сумський інститут агропромислового виробництва, 2010 р.

ПОГОДЖЕНО

В.О. начальника Головного управління агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації

______________________Шахов В.І.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Заступник директора з наукової роботи Сумського інституту АПВ,

к. с.-г. н.

_________________Собко М.Г.

Технологія вирощування сої в умовах північно-східного Лісостепу України

Суми 2010

Значення і роль сої в сільськогосподарському виробництві україни

На сучасному етапі розвитку сільськогосподарського виробництва однією із головних проблем аграрного сектору економіки України залишається істотне збільшення й стабілізація виробництва зернобобових культур, зокрема сої, яка є основним джерелом збалансованого за амінокислотним складом і вмістом екологічно чистого білка. Соєвий феномен уже багато років привертає увагу вчених, спеціалістів, фермерів через широке використання її населенням у розвинутих країнах для вирішення проблеми білка та рослинної олії.

Введення сої у сівозміну означає новий етап у землеробстві, бо вона добре поєднується у сівозміні з іншими культурами. Соя дає змогу швидко підвищувати культуру землеробства, поліп­шувати родючість ґрунту, збільшувати обсяги доступних харчових продуктів і кормів за більш помірною ціною. Во­на займає центральне місце у вирішенні проблеми білка і досить прибуткова.

У рослини сої завдяки поєднанню двох процесів фотосинтезу і біологічної фіксації азоту, інтенсивно синтезуються майже всі цінніші органічні речовини, які є в рослинному світі. Соя - унікальна рослина, яку вирощують на всіх конти­нентах планети Земля. Соєвий біб у процесі еволюції до­ведений до досконалості завдяки сучасним методам селек­ції, він допомагає найбільш високими темпами формувати продовольчі й кормові ресурси, наго­дувати населення найбільш розвинених країн.

Соя відіграє вирішальну роль у зерновому, хар­човому і кормовому балансах і за вегетаційний період синтезує два врожаї - білка і жиру - та майже всіх органічних речовин, які є в рослинному світі. В насінні сої міститься 38-42% білка, 18-23 жиру, 25-30% вуглеводів, фер­менти, вітаміни, мінеральні речовини. Завдяки багатому й різноманітному хімічному складу, вона не знає рівних собі за темпами росту виробництва, здавна широко використо­вується як універсальна продовольча, кормова і олійна культура, не маючи аналогів в арсеналі рослинних ресур­сів за продуктивністю і якісним складом. Із сої виготов­ляють понад 400 дуже цінних, різноманітних, оригінальних продуктів, її використовують при виготовленні більше, ніж 1000 різних харчових, медичних, кормових і промислових виробах.

Відродження сої в Україні розпочалося на початку 21 століття з поширення нових ранньостиглих і скоростиглих сортів. Цю культуру ще й нині називають новою для північно-східного Лісостепу України. З погляду історії розвитку вітчизняного соївництва, така характеристика її є цілком вірною. Проте в нинішніх умовах розвитку сільськогосподарського виробництва, соя стає в ряд з головними культурами рослинницької галузі.

В Україні, за площами посівів (близько 1 млн. га) соя увійшла до першої десятки найпоширеніших культур і за динамікою зростання впевнено тримає лідерство. На Сумщині соя (посівна площа у 2010 році склала 51,71 тис. га) також стрімко набирає прихильників з боку товаровиробників і цьому сприяють як економічні, так і технологічні чинники.

Підстави для розширення посівних площ і перераховані нижче обґрунтування свідчать про очевидні перспективи вирощування сої, як білково-олійної рослини:

1. постійний дефіцит білку в харчуванні людини, в годівлі тварин все більше поглиблюється і стає проблемою, а соя – найважливіше джерело білку, в першу чергу для птахівництва та м’ясного тваринництва.

2. Престиж сої різко зростає завдяки значному терапевтичному значенню численних продуктів харчування, приготовлених із цієї рослини.

3. Важлива роль сої, як бобової рослини, в біологізації землеробства.

4. грунтово-кліматичні умови регіону відповідають біологічним вимогам сої.

5. За останні роки виведені цінні сорти сої, які характеризуються позитивними ознаками: вкороченим вегетаційним періодом, високим рівнем урожаю, стійкістю до вилягання, високим прикріпленням нижніх бобів, незначним розтріскуванням їх при дозріванні.

6. Підприємства переробної промисловості в Україні здатні повністю використати потенційно можливе виробництво зерна сої.

7. Досліджені та визначені основні елементи технології вирощування сої.

8. Враховуючи відносно невисоку середню багаторічну врожайність зернобобових рослин (гороху, вики, люпину), стає зрозумілим, що соя має більший потенціал конкурентної здатності по відношенню до них, як по економічній ефективності, так і по енергобалансу (відношенню виробленої енергії за рахунок врожаю до спожитої енергії на її вирощування).

9. Сою можна вирощувати як у великих сільськогосподарських підприємствах, так і в фермерських господарствах і для її вирощування не потрібна вузькоспеціалізована техніка, а може використовуватись та, яка застосовується при вирощуванні інших польових рослин.

10. Багатоцільове використання сої забезпечує зростаючий попит на насіння цієї рослини і високі ціни на нього.

Економічні сподівання сільгоспвиробників можуть бути реалізовані лише за двох умов: впровадження адаптованих до різних зон вирощування сортів сої й опанування найсучаснішими технологіями її виробництва. Серед багатьох товаровиробників відпрацьовані основні елементи технологічного циклу, внаслідок чого за останні три роки рівень врожайності сої значно зріс до 2,1-2,7 т/га. В Сумській області в 2010 році збиральна площа під соєю становила 51,71 тис. га.