Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА САША.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
59.28 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ КЕРІВНИХ КАДРІВ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

КАФЕДРА МИСТЕЦЬКИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ЕСТРАДНОГО ВИКОНАВСТВА

Фольклорні свята, як засіб прилучення молодших школярів до народної культури (Або: Виховна роль українського фольклору у формуванні духовності підростаючого покоління?)

Курсова робота

з музичної педагогіки

студента IV-го курсу

групи ДХР-29

Фітака Олександра Михайловича

Науковий керівник:

професор

Брайченко Тетяна Федосіївна

Київ - 2011

Зміст

ВСТУП……………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. Народна культура

    1. Народна педагогіка як частина народної культури …………………………...7

    2. Принципи фольклору ………………………………………………………….13

    3. Психолого-педагогічні особливості дітей молодшого шкільного віку...…...16

РОЗДІЛ 2. Фольклорні свята

2.1 Фольклорне свято в системі засобів народного виховання …………………19

2.2 Аналіз програм з музики……………………………………………………….23

2.3 Рекомендації, як результат проведеної дослідницької роботи ……………..26

Висновки…………………………………………………………………………...31

Список використаної літератури……………………………………………….33

ВСТУП

Усна народна творчість самодіяльного словесного мистецтва, яке ще іменують усною народною творчістю загадковість творчої душі своїх предків і освятитися її таємницею. Протягом останнього тисячоліття (попередня творчість в силу різних історичних причин не збереглася) наш народ створив такі мистецькі перлини, які стали окрасою вітчизняного і світового фольклору.

Тут всі жанри прозової та поетичної народної творчості, які, відповідаючи віковим особливостям школярів, сприятимуть завданням етичного і морального виховання підростаючого покоління, формування його справжніми патріотами України.

Цілісність освітнього процесу в школі забезпечується єдністю принципів розвиваючої освітньої роботи у всіх напрямках. Реалізація єдиної лінії розвитку дитини на всіх етапах шкільної освіти, надає педагогічному процесу послідовний і перспективний характер. Вирішуючи на кожному ступені школи свою сукупність виховних завдань, ми можемо моделювати образ сучасного учня.

Випускник школи постає людиною, для якого значимі загальнолюдські цінності, такі як доброта, гуманізм, справедливість, співчуття по відношенню до близьких, любов до батьківщини. Його моральний потенціал криється в осмисленні цілей і сенсу життя, засвоєнні цінностей «Вітчизна», «творчість», «любов», почутті гордості за приналежність до своєї нації, за свою Батьківщину, прояві в стосунках з оточуючими людьми доброти, чесності, порядності, ввічливості , милосердя. Це все складові поняття «культура».

Розвиток культури сучасного підростаючого покоління - проблема, що вимагає пошуку оптимальних та ефективних шляхів її вирішення в освітньому процесі. Радіо-і телевізійні програми, Інтернет, спрямовані тільки на розважальність, реклама шкідливих для здоров'я напоїв, сигарет, показ насильства, а також сучасна сім'я, яка, як правило, не забезпечує музично-естетичного розвитку дитини - усе це сприяє неправильного сприйняття світу і небажанню дитини долучатися до істинної культури та народних традицій. Крім того, в самому освітньому процесі недостатньо уваги приділяється і морально-етичних питань виховання, вкрай мало представлені музично-естетичні заняття.

Разом з тим, саме ці заняття художньо-естетичного циклу, такі як фольклорні свята, володіють великими виховними можливостями для становлення культури людини.

На це звертали увагу у своїх працях багато великі педагоги: Ян Амос Каменський - на його думку, вчитель повинен бути патріотом рідної мови, рідної культури; К.Д. Ушинський вважав, що система виховання породжується історією народу, його потребами, побутом, його матеріальної і духовної культурою; В.А. Сухомлинський виділяв думка про необхідність відродження педагогічних традицій народу, про широке впровадження їх у сім'ю і школу; Г.С. Виноградов висував думку про необхідність краєзнавства в колі обов'язкових шкільних предметів. Класики педагогіки вказували на необхідність залучення дітей до народної культури, народної фольклору.

Через фольклор та фольклорні свята дитина може розвинутися, може проявляти свої вміння, фантазію, показувати себе. У народних святах прекрасний матеріал для розвитку естетичних почуттів учнів, для розширення їх кругозору та підвищення культурного рівня.

Основним завданням вивчення народних традицій через фольклорні свята є розкриття значення фольклору як засобу активізації творчого мислення. На його основі у школярів розвивається розуміння істинно прекрасного, з'являється потреба залучення до цінностей народної музики, до історії рідного краю, до традицій і звичаїв свого народу, до пісенного спадщини предків.

На жаль, в сучасній шкільній практиці знайомство з фольклорними святами зазвичай відбувається епізодично і здійснюється головним чином через розучування пісень та сприйняття музики. Відсутність систематичного вивчення культурних традицій свого народу є причиною того, що діти не відчувають до них достатнього інтересу.

Виявлене протиріччя дозволяє виділити проблему: які можливості фольклорних свят для ознайомлення дітей з народною культурою?

Дана проблема визначає тему дослідження - фольклорні свята як засіб прилучення молодших школярів до народної культури.

Актуальність проблеми полягає в тому, що процеси глобалізації в економіці і суспільстві, реформи освіти в умовах формування ринку негативно вплинули, на наш погляд, на духовність підростаючого покоління, на формування патріотизму і любові до батьківщини тощо.

Формування національної свідомості та самосвідомості передбачає: виховання любові до рідної землі, до свого народу, готовності до праці в ім'я України, освоєння національних цінностей (мови, території, культури, відчуття своєї причетності до розбудови національної державності, патріотизм, що сприяє утвердженню національної гідності, залучення студентів до практичних справ розбудови державності, формування почуття гідності й гордості за свою Батьківщину.

Об'єкт дослідження: фольклорні свята як частина народної культури.

Предмет дослідження: фольклорні свята як засіб прилучення молодших школярів до народної культури.

Мета дослідження: виявити можливості фольклорних свят як засобу прилучення молодших школярів до народної культури.

Завдання дослідження:

1) виявити сутність поняття - народна культура;

2) вивчити психолого-педагогічну характеристику дітей молодшого шкільного віку в контексті даної теми;

3) виявити позитивний вплив фольклорних свят для формування особистості молодшого школяра;

4) вивчити програми з музики в початковій школі Д. Кабалевського та Є. Критської і запропонувати рекомендації щодо впровадження фольклорних свят в початковій школі.

Структура дослідження. Курсова робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури. Список використаних джерел включає 28 найменувань. Робота викладена на 35 сторінках друкованого тексту.

РОЗДІЛ 1. Народна культура