Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-20 питання.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
26.62 Кб
Скачать

11. Взаємодія попиту і пропозиції на ринку праці

Ринок праці – особливий, так як на ньому продається і купується особливий товар – робоча сила, носієм якої є людина з її свідомістю, інтелектом, розумом, психологією мораллю тощо. В основі саморегулювання ринку праці лежать закони попиту і пропозиції на робочу силу. Носієм попиту на ринку праці є фірми (підприємці), у яких є вільні робочі місця, тобто у них є попит на заміщення (заповнення) вакантних місць; носієм пропозиції на ринку праці є ті, хто має лише здатність до праці, а робочого місця не мають (тобто ті, хто здійснює пошук роботи – місця застосування свого ресурсу праця). Як правило – це безробітні. Ціною на ринку праці виступає заробітна плата, а точніше, ставка заробітної плати, яка, в загальному, формується під впливом взаємодії попиту та пропозиції на цьому ринку. Окрім ринкових факторів, в значній мірі на заробітну плату впливає відповідна політика держави (політика оплати праці) та діяльність професійних спілок.

12. Моделі, види, різновиди та сегменти ринку праці

Взаємодію попиту і пропозиції на ринку праці визначають за допомогою декількох моделей взаємодії продавців і покупців праці в залежності від ступеня конкуренції. Серед них: чисто конкурентний ринок праці, модель монопсонії (монополії одного покупця), моделі з врахуванням дії профспілок, модель двосторонньої монополії.

Японська модель. Ця модель є класичним прикладом організованого внутрішнього ринку праці. В основі системи трудових відносин лежить принцип “довічного наймання”, при якому гарантується зайнятість працівника до 55-60 років. Модель ринку праці в США характеризується де центра-лізацією ринку робочої сили. У кожному штаті діють свої закони про зайнятість і допомогу безробітним. За несприятливої кон’юнктури американські фірми запроваджують звільнення працюючих, а не скорочення робочого тижня, що практикується в Японії. Шведська модель ринку праці або модель “повної зайнятості” характеризується активною політикою держави у сфері зайнятості. Третьою, поширеною, моделлю сегментації ринків праці є поділ їх на формальну і неформальну (неофіційну, берегла-ментовану) частини. Формальний та неформальний сектори ринку праці є складовими відкритого ринку, який охоплює все працездатне населення.

Сегментація ринку праці означає виділення певних сегментів на основі видозмін в способах включення робочої сили в процес праці, координації та оцінки праці. Обрані критерії сегментації широко застосовані у світовій практиці. Вони дозволяють проаналізувати основні моделі поділу ринків праці, зокрема первинний і вторинний, внутрішній та зовнішній, формальний та неформальний.

Моделі ринку праці за участю на ньому профспілок. Профспілки покликані захищати інтереси робітників. Для цього вони впливають на збільшення попиту на працю і підвищення заробітної плати Якщо попит на працю збільшиться, то ставки заробітної плати зростуть, а зайнятість збільшиться.Попит на працю профспілки можуть збільшувати таким чином: введенням протекціоністських митних тарифів, збільшенням попиту на продукцію, яка виробляється за допомогою реклами "товарів із профспілковою етикеткою", вимогами до уряду збільшити фінансування виробництва підприємств, інтереси яких вони захищають та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]