Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56 61 65 66 76 77 78 79 80.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
25.91 Кб
Скачать

56. Модель команди: основні принципи, рольові кластери

Основні принципи. Головна особливість моделі команди в MSF є те, що вона "плоска", тобто не має офіційного лідера. Всі відповідають за проект в рівній мірі, рівень зацікавленості кожного в результаті дуже високий, а комунікації всередині групи чіткі, ясні, дружні і відповідальні. Звичайно, далеко не кожна команда здатна так працювати - власне, начальники для того й потрібні, щоб нести основний тягар відповідальності за проект і, багато в чому, звільнити від нього інших. Демократія в команді можлива при високому рівні усвідомленості і зацікавленості кожного, а також у ситуації рівності в професійному рівні (нехай і в різних областях - див різні рольові кластери в команді, про які йтиметься нижче). З іншого боку, в реальному проекті, в рамках даної моделі команди, можна варіювати ступінь відповідальності, в тому числі аж до виділення, при необхідності, лідера.

Однією з особливостей відносин усередині команди є висока культура дисципліни зобов'язань:

• готовність працівників брати на себе зобов'язання перед іншими;

• чітке визначення тих зобов'язань, які вони на себе беруть;

• прагнення докладати належні зусилля до виконання своїх зобов'язань;

• готовність чесно і негайно інформувати про загрози виконання своїх зобов'язань.

Рольові кластери. MSF заснований на постулаті про сім якісних цілях, досягнення яких визначає успішність проекту. Ці цілі зумовлюють модель проектної групи і утворюють рольові кластери (або просто ролі) в проекті. У кожному рольовому кластері може бути присутнім по одному або декілька фахівців, деякі ролі можна з'єднувати одному учаснику проекту. Кожен рольової кластер представляє унікальну точку зору на проект, і в той же час ніхто з членів проектної групи поодинці не в змозі успішно представляти всі можливі погляди, що відображають якісно різні цілі. Для вирішення цієї дилеми команда соратників (команда рівних, team of peers), що працює над проектом, повинна мати чітку форму звітності перед зацікавленими сторонами (stakeholders) при розподіленої відповідальності за досягнення спільного успіху.

61. Об'єктна та функціональна структури

Об'єктна структура

Об'єкт - це сутність, яка використовується при виконанні деякої функції або операції (перетворення, обробки, формування і т.д.). Об'єкти можуть мати динамічну або статичну природу: динамічні об'єкти використовуються в одному циклі відтворення, наприклад замовлення на продукцію, рахунки на оплату, платежі; статичні об'єкти використовуються в багатьох циклах відтворення, наприклад, обладнання, персонал, запаси матеріалів.

На зовнішньому рівні деталізації моделі виділяються основні види матеріальних об'єктів (наприклад, сировину і матеріали, напівфабрикати, готові вироби, послуги) та основні види інформаційних об'єктів або документів (наприклад, замовлення, накладні, рахунки і т.д.).

На концептуальному рівні побудови моделі предметної області уточнюється склад класів об'єктів, визначаються їх атрибути та взаємозв'язку. Таким чином будується узагальнене представлення структури предметної області.

Далі концептуальна модель на внутрішньому рівні відображається у вигляді файлів бази даних, вхідних і вихідних документів ЕІС. Причому динамічні об'єкти представляються одиницями змінної інформації або документами, а статичні об'єкти - одиницями умовно-постійної інформації у вигляді списків, номенклатур, цінників, довідників, класифікаторів. Модель бази даних як постійно підтримується інформаційного ресурсу відображає зберігання умовно-постійної і змінної накопичуваної інформації, яка використовується в повторюваних інформаційних процесах.

Функціональна структура

Функція (операція) являє собою деякий перетворювач вхідних об'єктів у вихідні. Послідовність взаємопов'язаних по входів і виходів функцій складає бізнес-процес. Функція бізнес-процесу може породжувати об'єкти будь-якої природи (матеріальні, грошові, інформаційні). Причому бізнес-процеси та інформаційні процеси, як правило, нерозривні, тобто функції матеріального процесу не можуть здійснюватися без інформаційної підтримки. Наприклад, відвантаження готової продукції здійснюється на основі документа "Заказ", який, у свою чергу, породжує документ "Накладна", що супроводжує партію відвантаженого товару.

Функція може бути представлена однією дією або певною сукупністю дій. В останньому випадку кожної функції може відповідати певний процес, в якому можуть існувати свої підпроцеси, і т.д., поки кожна з подфункций не буде представляти деяку недекомпозіруемую послідовність дій.

На зовнішньому рівні моделювання визначається список основних бізнес-функцій або видів бізнес-процесів. Зазвичай таких функцій налічується 15-20.

На концептуальному рівні виділені функції декомпозіруется і будуються ієрархії взаємозалежних функцій.

На внутрішньому рівні відображається структура інформаційного процесу в комп'ютері: визначаються ієрархічні структури програмних модулів, що реалізують автоматизуються функції.