Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Контрольні питання з філософії 2016-2017

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
49.15 Кб
Скачать

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ З КУРСУ «ФІЛОСОФІЯ» 2016-2017

1. Співставте погляди різних шкіл ранньогрецької філософії на першооснову світу : Фалес, Анаксимандр, Анаксимен, Геракліт, Піфагор, Демокрит.

2. Проаналізуйте вислови Протагора «Людина є мірою всіх речей» і Сократа «Пізнай самого себе» та визначте специфіку проблематики класичного періоду в порівнянні з попереднім етапом розвитку античної філософії.

3. Охарактеризуйте метод Сократа і обґрунтуйте, що діалог можна вважати найбільш продуктивною формою комунікації в сучасному глобалізованому світі.

4. Проаналізувавши умови, що надали філософії Сократа статусу «етичного раціоналізму», визначте чи можна абсолютизувати роль розуму в етичній поведінці людини.

5. Проаналізувавши вчення Платона про ідеї, визначте вплив цих поглядів на формування його гносеологічної концепції.

6. Проаналізувавши філософські погляди Платона та Аристотеля на людину, обґрунтуйте їх соціальну спрямованість і визначте спільні та відмінні риси цих концепцій.

7. Розкрийте причини того, що в елліністичний період на перший план в філософії виходять проблеми етики.

8. Охарактеризуйте, в чому схожість та відмінність шляхів досягнення щастя з позицій епікуреїзму та стоїцизму.

9. Поясніть, як і чому змінився статус філософії в епоху Середньовіччя та проаналізуйте основні ціннісно-світоглядні орієнтири людини, що формуються в цю епоху.

10. Проаналізуйте трансформацію поглядів на співвідношення віри та розуму в середньовічній філософії : Тертуліан – Августин – Абеляр – Аквінський.

11. Визначте основні положення християнської філософії, проаналізувавши соціальні погляди Августина Блаженного.

12. Проаналізувавши онтологічні погляди Томи Аквінського, обґрунтуйте його роль як систематизатора схоластичної філософії.

13. Використовуючи роботу Піко делла Мірандоли «Речь о достоинстве человека», проаналізуйте, чим відрізняється уява про людину в епоху Відродження від традиційних уявлень Середньовіччя.

14. Порівняйте основні методологічні ідеї Ф.Бекона і Р.Декарта та їх роль в розробці ідейних засад новоєвропейської науки.

15. Проаналізувавши основні поняття кантівської теорії пізнання, визначте його позицію щодо вирішення другої сторони основного питання філософії та порівняйте її з скептицизмом.

16. Визначте внесок І. Канта в розробку етичної науки та прокоментуйте його твердження, що «зоряне небо наді мною і моральний закон у мені» виступають основоположними цінностями.

17. Визначте внесок Г.Гегеля в розвиток європейської філософської думки, проаналізувавши основний категоріальний апарат його діалектичного бачення.

18. Проаналізувавши роботу К. Маркса «К критике политической экономии. Предисловие», визначте основні категорії, що виражають сутність матеріалістичного розуміння історії.

19. Охарактеризуйте основні етапи розвитку позитивізму, визначивши методологічну специфіку кожного з них.

20. Проаналізувавши основні проблеми, що складають предмет дослідження філософії екзистенціалізму, розкрити зміст його основних категорій.