Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы макро 2018 ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать

1. Основні передумови класичної теорії – 12 б.

2. Споживання, заощадження та інвестиції в класичній теорії – 12 б.

3. Кейнсіанська теорія: теоретичні передумови, принцип ефек попиту

4. Споживання та заощадження в кейнсіанській теорії – 12 б.

5. Інвестиційні видатки в кейнсіанській теорії. Мультиплікатор інвестицій – 12 б.

6. Методи визначення рівноважного обсягу виробництва у кейнсіанської

7. Грошовий ринок та його структура – 12 б.

8. Сучасні гроші та грошові агрегати – 12 б.

9. Рівновага на ринку грошей – 12 б.

10. Грошовий мультиплікатор та його роль в пропозиції грошей – 12 б.

11. Банківська система та її структура – 12 б.

12. Економічний цикл та його фази – 12 б.

13. Теорії економічних циклів – 12 б.

14. Великі цикли М. Д. Кондратьєва – 12 б.

15. Антициклічна політика держави – 12 б.

16. Сутність та вимірювання інфляції – 12б

17. Сутність та причини інфляції. Інфляція попиту та інфляція пропоз

18. Види інфляції – 12 б.

19. Соціально-економічні наслідки інфляції – 12 б.

20. Антиінфляційна політика держави – 12 б.

21. Зайнятість, безробіття та їх вимірювання – 12 б.

22. Види безробіття – 12 б.

23. Економічна ціна безробіття – 12 б.

24. Основні напрями державного регулювання зайнятості – 12 б.

25. Взаємозв'язок безробіття та інфляції – 12 б.

26. Система оподаткування. Види податків – 12 б.

27. Дискреційна фіскальна політика – 12 б.

28. Недискреційна фіскальна політика – 12 б.

29. Податкова система та тіньова економіка - 12 б.

30. Державний бюджет та його структура. Сальдо державного бюджету –

31. Дефіцит державного бюджету та шляхи його подолання – 12 б.

32. Державний борг: сутність, структура та соціально-економічні наслідки 33. Грошово-кредитна політика – 12 б.

34. Кейнсіанський та монетаристський підходи до грошово-кредитної політики – 12 б.

35. Теорія мультиплікатора – 12 б.

36. Економічне зростання та його фактори – 12 б.

37. Економічне зростання та економічний розвиток – 12 б.

38. Держава у системі макроекономічного регулювання – 12 б.

39. Методи державного регулювання економіки – 12 б.

1. Основні передумови класичної теорії – 12 б.

В макроэкономическом анализе под классической теорией понимается теория, которая явилась результатом обобщения макроэк. взглядов западноевр.экономистов сер. ХVIII-ХІХ веков. Клас. Макроэк. теория базируется на след. предпосылках. 1. Макроэк. система харак. рынками с совершенной конкуренцией и абсол. гибкостью (эластичностью) цен и зар./платы.2. Экономика в целом функционирует в соответствии с законом Сэя, согласно которому предл. товаров автоматически создает спрос на них и поэтому совок. спрос на все товары всегда равен их совок. Предл. и, следовательно, экономическая система находится в состоянии равновесия.3. Макроэк. система с помощью рыночного механизма автоматически достигает единственно возможного равновесного состояния, для которого характерны полная и эффективная занятость и макс. возможный объем нац. производства.4. Принцип невмешательства государства в экономику (принцип нейтральности государства). 5. Принцип классической дихотомии. Данный принцип заключается в признании существования в рамках единой макроэкономической системы двух секторов – реального и денежного.

полная и эффективная занятость (Nf) может возникнуть лишь в случае, когда производственный потенциал экономики используется полностью. Классическая модель в целом иллюстрирует механизм саморегулирования: гибкость цен, номинальной заработной платы и процентной ставки обеспечивает автоматическое приведение экономики в состояние равновесия, и государству нет необходимости вмешиваются в экономическую сферу.

Якби рівень загальних витрат здався недостатнім, доволі швидко включаються такі важелі регулювання як ціна і заробітна плата ( в т.ч. і % ставка), внаслідок чого зниження загальних витрат не потягне за собою скорочення реального обсягу національного виробництва, зайнятості і реальних доходів.

в классической теории совокупное предложение на рынке благ (ys или AS) определяется объёмом национального производства при полной занятости ресурсов (yf), поэтому кривая AS на рынке благ принимает вид прямой линии параллельной вертикальной оси (рис. 4.4), так как экономика

функционирует на границе производственных возможностей.

2. Споживання, заощадження та інвестиції в класичній теорії

Клас. Макроэк. теория базируется на след. предпосылках. 1. Макроэк. система харак. рынками с совершенной конкуренцией и абсол. гибкостью (эластичностью) цен и зар./платы.2. Экономика функционирует в соответствии с законом Сэя, согласно которому предл. товаров автоматически создает спрос на них и поэтому совок. спрос на все товары всегда равен их совок. Предл. 3. Макроэк. система с помощью рыночного механизма автоматически достигает единственно возможного равновесного состояния, для которого характерны полная и эффективная занятость и макс. возможный объем нац. производства.4. Принцип невмешательства государства в экономику (принцип нейтральности государства). 5. Принцип классической дихотомии. Данный принцип заключается в признании двух секторов – реального и денежного.

Споживання – це повний обсяг товарів та послуг, куплених і спожитих домогосподарствами впродовж певного періоду.

У класичній концепції розмір споживання залежить від поточного використовуваного доходу, що яке подане у вигляді: Y – Т = С + S.

Однак, як бачимо з приведеної формули, і класики це враховували, не завжди весь дохід витрачається цілком. Одержувачі доходу можуть прийняти рішення зберегти якусь його частину у виді заощаджень. Тому заощадження можна розглядати як вилучення засобів, витік з потоку доходів, що приводить до того, що витрати на споживання виявляються недостатніми для закупівлі всієї зробленої продукції. У цих умовах пропозиція не створює свого власного попиту й в економіці можливе виникнення спаду.

Відповідно до класичної теорії, цього відбуватися не буде, оскільки в ринковій економіці всі заощадження трансформуються в інвестиції. Інвестиції, у свою чергу, також є одним з компонентів сукупного попиту, тобто зменшення однієї статті сукупного попиту буде компенсуватися за рахунок збільшення іншої – обсягу інвестицій. Підприємці намагаються інвестувати стільки, скільки домогосподарства планують заощадити, тобто закон Сея буде діяти і рівень виробництва і зайнятості залишаться постійними.

Економісти-класики стверджували, що рівність заощаджень та інвестицій гарантує грошовий ринок. При цьому регулюючим важелем стає процентна ставка. Саме вона призводить до рівноваги заощаджень та інвестицій.

Ця схема діє наступним чином: Прирост доходов стимулирует увеличение сбережений; превращение сбережений в инвестиции увеличивает объемы производства и занятости.