Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Типові практичні завдання з маркетингу готовые.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
41.26 Кб
Скачать

Практичне завдання 13

Підприємство “Альфа” реалізує свою продукцію за ціною 30 грн. Постійні витрати підприємства складають 105 тис. грн на рік. змінні витрати на одиницю продукції – 10 грн. Поточний обсяг продажів – 7 тис. одиниць продукції.

Визначити:

  1. Прибуток підприємства при підвищенні ціни на 5% та закупівлі додаткового обладнання на суму 6 тис. грн.

  2. Яку кількість товарів необхідно реалізувати для отримання попереднього фінансового результату?

  1. Про=((P-V)*Q)-C

Про= (30-10)*7000-105000=35000 грн.

P1=(P0*105%)/100%

P1=31,5 грн.

Пр1=((P-V)*Q)-C

Пр1=(31,5-10)*7000-105000-6000=39500 грн

Відповідь: при підвищенні ціни на 5% та збільшенні постійних витрат на 6 тис.грн. прибуток підприємства збільшиться на 4,5 тис.грн.

  1. 35000=(31,5-10)*Q1-105000-6000

21,5Q=146000

Q=6790 шт.

Практичне завдання 14

Розробіть заходи щодо стимулювання збуту для таких товарів:

  • ялинкові прикраси

Продаж зі знижкою, подарункові сувеніри, мерчендайзинг.

  • комп’ютерні ігри

демонстрація товару, мерчендайзинг, подарункові сувеніри

  • краватки для чоловіків

Подарункове пакування, демонстрація товару, надання покупцям знижок, продаж з подарунком.

  • мозаїка “Puzzle”

покупка зі знижкою за купонами, покупка з подарунком, розіграші

  • золоті годинники.

Подарункове пакування, демонстрація товару, фірмові сувеніри, безкоштовний подарунок, продаж товару у кредит.

Практичне завдання 15

Визначте, які фактори, на Вашу думку, вплинуть на прийняття видавництвом рішення про ціну нової книжки «Фінансовий аналіз», орієнтованої на керівників фірм, фінансистів, слухачів шкіл бізнесу.

По-перше, на прийняття рішення про ціну вплинуть витрати на виробництво та реалізацію книжки. Також необхідно з’ясувати, чи буде на даний товар попит. Від цього також значно залежатиме ціна. Якщо інші видавництва випускають схожі книжки, то необхідно дослідити їхні ціни і з’ясувати, яку ціну на книжку можна встановлювати. І звісно ж, одним з факторів ціноутворення є встановлення цілі ціноутворення. Залежно від цілі, видавництво прийме рішення щодо того, чи ставити зависоку ціну для максимізаці прибутку чи може видавництво хоче зробити цю книжку лідером продажу.

Практичне завдання 16

Потужний виробник трикотажних виробів у Бельгії збуває свої товари в супермаркетах та універмагах під однією товарною маркою, а в дорогих спеціалізованих магазинах – під іншою. Чому фірма дотримується такої політики? Відповідь аргументуйте.

Продаючи свої вироби у спеціалізованих магазинах під іншою маркою, виробник може завищувати ціни на продукцію, оскільки в спеціалізованих магазинах, найчастіше, купують товари більш заможні люди. І продаж в спеціалізованих магазинах є ніби показником якості, що вказує на те, що продукція є не підробкою. В супермаркетах необхідно продавати продукцію під іншою маркою, тому що не можна допустити, щоб продукція однієї і тої самої марки та якості продавалася в спеціалізованих магазинах за високою ціною, а в супермаркетах – за низькою. Люди зрозуміють, що це одна й та сама продукція, і всі почнуть купляти її в звичайних універсамах за більш дешевою ціною. Також фірма-виробник не може допустити продаж однаковою торгової марки в супермаркетах та дорогих магазинах, бо це негативно впливатиме на репутацію компанії. Якщо заможні споживачі, що купують продукцію даної фірми в спеціалізованих магазинах, зрозуміють, що ця продукція не є ексклюзивною, а її можна купити в кожному супермаркеті, то вони взагалі перестануть купляти цю продукцію. Це здебільшого обумовлено психологічними особливостями сучасних людей.