Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Индивид.задание(2017).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
537.6 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки

Та індивідуальні завдання

З дисципліни

Статистика

ВСТУП

Сучасна система економічної освіти значну роль відводить статистиці як фундаментальній дисципліні з циклу загальноекономічної бакалаврської підготовки фахівців за напрямом з економіки і підприємництва.

Впровадження міжнародних стандартів обліку і статистики пов’язане з переходом України до ринкових відносин, внесли корективи у статистичну практику, що у свою чергу вимагає змін структури та змісту викладання статистичних дисциплін. Цим зумовлена необхідність написання методичних вказівок та індивідуальних завдань з даного курсу.

Метою виконання індивідуальних завдань з курсу “Статистика” є закріплення студентами теоретичних знань та здобуття практичних навичок щодо статистичного дослідження інформації у різних сферах економіки.

Методичні вказівки та індивідуальні завдання побудовані таким чином, що робота з ними формує у студентів комплексний підхід до статистичної оцінки стану, структури, динаміки масових соціально-економічних явищ.

Зареєстрований в процесі масового статистичного спостереження матеріал являє собою розрізнені початкові дані про окремі одиниці сукупності досліджуваного явища. Такі дані ще не характеризують явище в цілому: не дають уяви про величину (чисельність) явища, його склад, розмір характерних ознак, зв’язок з іншими явищами; у поодиноких відомостях поки що губиться загальне і відсутнє закономірне. Перехід від одиничних даних статистичного спостереження, як першого етапу статистичного дослідження, до отримання узагальненого матеріалу про явище в цілому відбувається через зведення. Саме зведенню та його основному елементу – групуванню присвячене перше завдання індивідуальних розробок.

Після зведення та групування даних спостереження переходять до останнього етапу статистичного дослідження - аналізу даних, перш за все, шляхом обчислення статистичних показників. Студенти, виконуючі завдання, пов’язані з розрахунками узагальнюючих показників, мають закріпити навички щодо обчислення відносних величин планового завдання, динаміки, виконання плану, структури, координації, інтенсивності. Індивідуальні завдання передбачають розрахунки характеристик центру розподілу, квантилів, показників варіації.

Однією з особливостей суспільних явищ є їх безперервний розвиток у динаміці. Тому важливим завданням статистики є вивчення явищ і процесів у їх розвитку за часом. Це завдання вирішують побудовою та аналізом рядів динаміки. Студенти мають продемонструвати знання абсолютних і відносних показників інтенсивності динаміки, середніх характеристик розвитку явища та вміння інтерпретувати отримані результати.

Дослідження динаміки буде неповним без характеристики основної тенденції розвитку. Отримати узагальнюючу статистичну оцінку тренду пропонується методом аналітичного вирівнювання. Вміння використовувати даний метод та характеризувати отримані результати мають довести студенти, виконуючи відповідне завдання індивідуальних розробок.

Одне з найважливіших місць серед узагальнюючих статистичних показників належить індексам. За їх допомогою здійснюють характеристику загальної зміни складного явища, виявляють вплив окремих факторів на результативний показник, вивчають динаміку середніх величин та оцінюють вплив структурних зрушень на зміну середньої величини. Усі ці проблеми мають бути вирішені студентами в процесі виконання індивідуального завдання.

Усі соціально-економічні явища взаємозв’язані та взаємозумовлені і зв’язок між ними носить причинно-наслідковий характер. Якщо зі зміною факторної ознаки змінюються групові середні результативної ознаки, мова йде про кореляційну залежність. Вивчення кореляційного зв’язку між ознаками починається з регресійного аналізу, який вирішує проблему встановлення форми зв’язку, або виду рівняння регресії, та визначення параметрів рівняння. Студенти повинні продемонструвати своє вміння здійснити побудову, оцінку і аналіз регресійної моделі.

Виконання всіх завдань передбачає викладення результатів статистичних розрахунків у вигляді таблиць, графіків і текстових пояснень.