Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еп и ств ответы тесты 8-13.doc
Скачиваний:
264
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
402.94 Кб
Скачать

Тема 8. Організація праці Контрольні запитання з однією правильною відповіддю

1. Вид діяльності з управління підприємством, спрямований на встановлення оптимальних співвідношень між витратами та результатами праці, а також між чисельністю працівників різних груп та кількістю одиниць обладнання – це:

а) нормування праці;

2. Підпорядковану цілям виробництва систему заходів щодо оснащення робочих місць засобами і предметами праці, планування, розміщення їх в певному порядку, обслуговування і атестації – це сутність:

д) організації робочих місць.

3. Визначений порядок побудови та здійснення трудового процесу, який визначає систему взаємодії робітників із засобами виробництва та між собою для досягнення поставленої предметної мети трудової діяльності та забезпечення заданого соціально-економічного ефекту – це:

а) організація праці;

4. Раціональне використання живої праці та матеріальних елементів виробництва, скорочення матеріальних та трудових витрат, збільшення продуктивності праці – це таке завдання організації праці:

а) економічне;

5. Економічні завдання організації праці полягають у:

б) раціональному використанні живої праці та матеріальних елементів виробництва;

6. Психофізіологічні завдання організації праці полягають у:

г) збереженні в процесі праці здоров’я, стійкої працездатності людини;

7. Підвищення змістовності та привабливості праці, створення умов для всебічного розвитку працівників – це такі завдання організації праці:

б) соціальні;

8. Соціальні завдання організації праці полягають у:

в) підвищенні змістовності та привабливості праці, створенні умов для всебічного розвитку працівників;

9. Досягнення раціональних пропорцій у витратах праці різних видів і передбачає встановлення раціональних соціально-трудових взаємовідносин між учасниками трудових процесів, узгодження інтересів людей і цілей виробництва – це:

г) кооперування праці.

10. Поділ праці всередині підприємства – це сутність такого виду суспільного поділу праці:

в) одиничного;

11. Зумовлена вимогами до змісту праці, його необхідною різноманітністю – це така межа поділу праці:

б) соціальна;

12. Технологічна, психофізіологічна, соціальна, економічна – це:

в) межі поділу праці;

13. Матеріально і технічно обумовлений, організований процес прикладання людиною розумових та фізичних зусиль для одержання корисного результату, процес перетворення наявних ресурсів у потрібні цінності та блага, який здійснюється і управляється людиною – це:

а) трудовий процес;

14. Під способом виконання виробничого завдання, який характеризується сукупністю трудових прийомів, операцій та певною послідовністю їх виконання розуміють:

а) метод праці;

15. Під «прийомом праці» розуміють:

б) закінчену сукупність трудових дій робітника, які безперервно наступають одна за одною

16. Частина операції, що являє собою закінчену сукупність трудових дій працівника, які виконуються безперервно при незмінних предметах і засобах праці на одному робочому місці та пов’язані між собою єдиним цільовим призначенням – це:

в) трудовий прийом;

17. Нормування праці – це вид діяльності:

а) з управління виробництвом, спрямований на встановлення оптимальних співвідношень між витратами та результатами праці, а також між чисельністю працівників різних груп і кількістю одиниць устаткування;

18. Система норм праці включає:

б) норми часу, норми виробітку, норми керованості, норми обслуговування, норми чисельності;

19. Норма часу – це:

в) кількість робочого часу, який є об’єктивно необхідним для виконання конкретної роботи;

20. Кількість працівників певного професійно – кваліфікаційного складу, яка є необхідною для якісного виконання певного обсягу роботи в конкретних організаційно – технічних умовах за визначений період часу – це характеристика:

г) норми чисельності;

21. Послідовне виявлення, вивчення, аналіз, узагальнення, проектування та освоєння раціональних прийомів та методів праці є сутністю:

а) раціоналізації трудового процесу;

22. Поняття «робоче місце» визначається як:

б) просторова зона, яка оснащена необхідними технічними засобами виробництва, де один чи група робітників разом виконують єдине завдання;

23. Доцільне просторове розміщення у горизонтальній та вертикальній плоскостях функціонально взаємопов’язаних елементів виробництва, які необхідні для здійснення трудового процесу – це:

а) планування робочого місця;

24. Забезпечення робочого місця засобами, предметами праці та послугами, які необхідні для здійснення трудового процесу згідно з установленим регламентом – це сутність:

д) обслуговування робочого місця.

25. Виділяють такі форми організації обслуговування робочих місць:

г) чергова, планово-попереджувальна, стандартна.

26. Під «умовами праці» на підприємстві слід розуміти:

б) сукупність чинників зовнішнього середовища, що впливають на здоров’я та працездатність людини в процесі праці;

27. З точки зору зниження стомлюваності та забезпечення стійкої працездатності протягом робочого дня найбільш ефективно:

в) використовувати внутрішні регламентовані перерви з урахуванням характеру роботи;

28. Шум, вібрація, освітлення, забрудненість, загазованість повітря, іонізуюче випромінювання відносяться до таких чинників умов праці:

е) санітарно-гігієнічних.

29. Чинники умов праці, які визначаються обсягом та характером отриманої інформації, інтенсивністю уваги, ступенем монотонності праці, темпом роботи:

г) нервово-психічні чинники;

30. Усі види трудової діяльності, які характеризуються переважно нервовим напруженням, пов’язаним з обсягом, напругою, глибиною уваги, та супроводжуються такими психологічними процесами, як пам’ять, мислення відносяться до такої категорії:

б) розумова праця;