Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Визначення

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.03.2019
Размер:
22.96 Кб
Скачать

Аваль-це поручительство, гарантія, відп до якої аваліст (особа, яка гарантує) приймає на себе відповідальність за оплату векселя перед його власником.

Акція- ЦП без установленого строку обігу,що засвідчує дольову участь у статутному фонді АТ,підтверджує членство в АТ та право на участь в управлінні ним, дає право його власнику на одерж частини П у вигляді дивіденду, а також на участь у розподіленні майна при ліквідації АТ.

Андеррайтинг – це розміщення (підписка, продаж) цінних паперів торговцем цінними паперами за дорученням, від імені та за рахунок емітента.

Боргові цінні папери- це це цінні папери, що посвідчують відносини позики і передбачають зобов'язання емітента сплатити у визначений строк кошти, передати товари або надати послуги відповідно до зобов'язання.

Брокерська діяльність – це професійна діяльність,яка передбачає укладення торговцем цивільно-правових договорів(зокрема договорів комісії,доручення)щодо ЦП від свого імені(від імені іншої ос.),за дорученням і за рахунок іншої особи.

Безризикова процента ставка - номінальна процентна ставка за короткостроковими державними цінними паперами, яка містить дві складові: реальну процентну ставку та поправку на інфляцію.

Варрант- це похідний ц.п, що надає власнику право на купівлю ц.п. за певною ціною, й у встановлений термін, а також додаткове свідоцтво, що видається разом з ц.п..Надає власнику право на додаткові пільги після закінчення визнач. терміну.

Вексель- цінний папір, який засвідчує безумовне письмове грошове зобов'язання векселедавця виплатити пред'явнику векселя до настання строку його погашення, зазначену у ньому суму.

Види забов`язань :1)Договірні – купівля-продаж;рента;догляд; дарування;оренда;оренда житла;позичка;підряд;послуги;перевезення та ін..2)Недоговірні:вчинення дій у майбутніх інтересах ос. без її доручення;відшкодування збитків;рятування здоровя та життя фіз.ос.,майна,фіз. та юр.ос.;публічна оцінка винагороди.

Вторинний ринок цінних паперів - це... місце основної купівлі-продажу раніше випущених активів

Депозитарна розписка – це похідний ц.п, що засвідчує право власності інвестора-резидента на певну кількість ц.п. іноз. емітента,загальний обсяг емісії яких обліков-я в іноз. валюті.

Депозитарні компанії – це компанії,професійна діяльність яких на РЦП спрямована на надання послуг зі зберігання сертифікатів ЦП й/або обліку й переходу прав на ЦП.

Дивіденд-це частина чистого прибутку акціонерного товариства, що виплачується акціонеру з розрахунку на одну належну йому акцію певного типу та/або класу.

Дилерська діяльність – це професійна діяльність,яка передбачає укладення торговцем цивільно-правових договорів щодо ЦП від свого імені та за свій рахунок з метою перепродажу,крім випадків,передбачених законом.

Дисконтування – основна процедура фінансових операцій, лежить в основі доходності фінансових ринків. Дисконтування є єдиною методикою, яка порівнює вартість різних об‘єктів у часі.

Емітент-це  юридична особа, яка від свого імені випускає цінні папери і зобов'язується виконувати обов'язки, що випливають з умов їх випуску.

Ефективна ставка - це процентна ставка, еквівалентна річній процентній ставці ,за якої отримується такий самий дохід як при нарахуванні складних процентів,яке здійснюється визначену кількість разів на рік.

Інвестори – це юр. або фіз. особа, яка має відповідні заощадження та вкладає їх у інвестиційні проекти або ЦП з метою отримання прибутку.

ІПОТЕЧНІ ЦІННІ ПАПЕРИ  – цінні папери, випуск яких забезпечено іпотечним покриттям (іпотечним пулом) та які посвідчують право власників на отримання від емітента належних їм коштів.

Клірингові компанії – це компанії,професійна діяльність яких на РЦП спрямована на визначення взаємних зобов’язань за угодами,зробленим на РЦП і їх залік за поставками ЦП і розрахунками за ними.

Лістинг - це сукупність процедур з включення ЦП до реєстру організатора торгівлі та здійснення контролю за відповідністю цінних паперів і емітента умовам та вимогам, установленим у правилах організатора торгівлі

Майбутня вартість грошей – це та сума, в яку повинні перетворитись через визначений час, вкладені сьогодні під процент гроші.

Номінал акції - це величина, що вказана на бланку акції. Вона характеризує частку статутного капіталу, що припадає на одну акцію під час заснування товариства.

Облігації - цінний папір, який свідчить про внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання емітента відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу у передбачений у ньому строк з виплатою фіксованого відсотку.

Опціон-це похідний ц.п., який засвідчує право однієї особи придбати чи продати ін.ос. базовий актив у визначений термін із фікс. ціною під час уклад. угоди. Види: на купівлю; на продаж.

Ощадні сертифікати - письмове свідоцтво банка про депонування грошових коштів, яке підтверджує право вкладника на одержання після закінчення встановленого строку депозиту та відсотків за ним.

Пайові цінні папери - цінні папери, які посвідчують участь їх власника у статутному капіталі (крім інвестиційних сертифікатів та сертифікатів ФОН), надають власнику право на участь в управлінні емітентом (крім сертифікатів ФОН) і отримання частини прибутку, зокрема у вигляді дивідендів, та частини майна у разі ліквідації емітента (крім сертифікатів ФОН).

Первинний ринок цінних паперів – це ринок перших і повторних емісій (випусків) цінних паперів, на якому здійснюються їх початкові розміщення серед інвесторів.

Період нарахування %- Відсотки мають сплачуватися за фактичну кількість днів користування позичкою і нараховуватися на суму залишку заборгованості за позичкою. Нарахування та стягнення відсотків за позичками, які видані індивідуальним позичальникам, здійснюється при надходженні від них платежів в погашення боргу.

Позабіржовий ринок – це ринок з необмеженою кількістю учасників, на якому правила здійснення договорів з купівлі (продажу) цінних паперів та вирішення спірних питань регулюються законодавством.

Похідні цінні папери - це без документарні форми вираження майнового права (зобов'язання), яке виникає у зв'язку зі зміною ціни базового активу, тобто активу, який становить основу даного цінного папера.

Приватизаційні цінні папери - це різновид держ.цп, що випускають у країнах, що здійснюють перехід від централізовано-планового упр-я економікою до державо-ринкового, і видаються громадянам.

Приватні цінні папери - папери, що випускаються приватними особами, як фізичними, так і юридичними (акції акціонерних товариств, облігації підприємств тощо). Цінні папери, що випускаються в обіг приватними особами, гарантовані виключно майном цих осіб.

Привілейовані акції дають власникові переважне право на одержання дивідендів, а також на пріоритетну участь у розподілі майна акціонерного товариства у разі його ліквідації.

Прості відсотки – це метод нарахування з теперішньої вартості вкладу в кінці одного періоду платежу, зумовленого умовами інвестування (місяць, квартал, тощо)

Процентний ризик - ризик втрати частини доходу внаслідок зміни процентних ставок на ринку.

Процента ставка - це норма дохідності фінансово - кредитних угод. Вона визначається як відношення суми процентних доходів(витрат),які отримуються (виплачуються) за визначений угодою період часу, до величини позики.

Ринок цінних паперів – це комплексна система відносин фіз. та юр. осіб в основі якої лежать операції пов’язані з випуском, погашенням та обігом ЦП

Складні відсотки – це метод розрахунку доходу кредитора за яким платежі в кожнім періоді додаються до капіталу попереднього періоду, а процентний платіж у наступному періоді нараховується на нарощену величину первісного капіталу.

Сучасна вартість грошей – це сума майбутніх грошових надходжень, приведених до сучасного моменту з врахуванням процентної ставки, або норми дохідності.

Фондова біржа - це організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому створюються сприятливі умови для вільної купівлі-продажу цінних паперів за ринковими цінами на регулярній та впорядкованій основі.

Фондові операції – це дія з цінними паперами чи коштами на ринку цінних паперів для досягнення поставленої мети.

Ф'ючерс-це похідний ц.п, що засвідч. взаємні зобов’язання покупця, продавця та організатора торгівлі щодо купівлі (продажу) базового активу або проведення грошових розрахунків відповідно до специфікації ф*юферса.Види:товарні;фінансов.

Акціонерне товариство може випускати привілейовані акції на суму: б) не більше 25% від статутного фонду;

Акція - це цінний папір, якийв) свідчить про внесення певної частки у статутний фонд акціонерного товариства;

Аукціонний ринок, на якому конкурують продавці, називається: б) аукціонний ринок в)онкольний ринок г) дилерський ринок.

Базовими поняттями фінансової математики є: д) Всі відповіді вірні.

Вексель -це б) письмове зобов'язання відповідної форми, яке дає право його власнику вимагати сплати відповідної суми у відповідні терміни;

Види емітентів цінних паперів; г) правильні відповіді а, б, в.

Види підприємницької діяльності а) вільна підприємницька діяльність; б) дозвільна (ліцензійована) підприємницька діяльність в) державна підприємницька діяльність;

Відповідно до діючого українського законодавства цінними паперами є:ж) всі відповіді є вірними.

Відсоткові ставка - це...Б) Величина, що характеризує інтенсивність нарахування відсотків

Головна державна комісія з цінних паперів і фондового ринку призначається: а) Президентом України;

Державним органом у здійсненні державного регулювання й контролю за випуском й обігом цінних паперів на території України є:а) Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку;

Діяльність з організаційної торгівлі цінні папери можуть здійснювати: а) фондова біржа;

Діяльність фондової біржі припиняється в тому випадку, якщо: б) число її членів складає менше 10,

До організованого ринку позабіржової торгівлі в Україні включають: б)ТІС;

До первинних цінних паперів відносять: д) правильні відповіді а, б, в, г.

Доміцелюваний - це вексель б) в якому вказано конкретне місце платежу;

Емісія цінних паперів здійснюють для: г) правильні відповіді а, б, в.

Емітентами цінних паперів в Україні виступають: а) Кабінет міністрів України; б) Національний банк України; в) Органи місцевого самоврядування, юридичні особи;

За видами застосування технологій фондовий ринок буває б) стихійний та аукціонний;

За джерелами формування фінансові ресурси підприємств поділяються на: власні, позичені та залучені кошти

За колом обігу цінні папери є: в) цінні папери, з обмеженим колом обігу;

За способом реєстрації прав власника цінних паперів:г) всі відповіді правильні.

За терміном обігу цінні папери бувають д) правильні відповіді а, б, в, г.

Інвестиційна привабливість емітента:г) всі відповіді вірні.

Інвестиції поділяються на:а) Прямі;б) Портфельні (фінансові);

Казначейські векселі можуть використовування їх для:в) Зарахування у сплату податків до державного бюджету

Казначейські зобов'язання - цеа) боргові цінні папери;

Комерційним банкам забороняється діяльність у сфері: а) матеріального виробництва;

Комерційні банки надають консультаційні послуги стосовно випуску й обігу цінних паперів. У цьому плані поширені такі види робіт: є) Всі відповіді вірні.

Напрямки професійної діяльності а) промислові та торгівельні компанії; б) комерційні банки в) інвестиційні компанії, інвестиційні фонди, страхові компанії, пенсійніфонди;

Облігації місцевих позик випускаються:а) на пред'явника;

Обмін, спадкування, дарування цінних паперів здійснюється на б) вторинному фоновому ринку;

Основні форми випуску цінних паперів: а) документарні б) бездокументарні;

Пайовими цінними паперами є: г) акції;д) депозитні сертифікати.

Переказний вексель - це а) письмовий документ, який містить зобов'язання особи, котра видала вексель сплатити власнику векселя певну суму; 

Підприємництво — це це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Підприємство набуває прав юридичної особи з дня:а) державної реєстрації;

Підприємство функціонує на основі:б) "Господарський Кодекс України";

Похідні цінні папери, що забезпечують б) Опціони; г) Депозитні розписки.

При проведенні фінансових розрахунків процеси нарощування вартості можуть здійснюватися за... в) Простими і складними відсотками

При ухваленні інвестиційних рішень в процесі аналізу ринку цінних папері використовують різні вартісні оцінки цінних паперів, розрізняють їх види: є) всі відповіді вірні.

Приватизаційні папери в Україні випускаються таких видів: в) майнові сертифікати, житлові чеки, земельні

Професійні учасники фондового ринку виконують свої функції: а) на первинному ринку;

Ринкова (курсова) ціна акції - це ціна, по якій:б) виконується угода купівлі-продажу акцій на вторинному фондовому ринку;

Строк існування акцій встановлюється при емісії г) акції не мають кінцевого строку обігу.

Форми діючих підприємств в Україні: а) приватне; б) колективне; в) комунальне; г) державне;

Цінні папери функціонують на основі: а) положення про підприємництво; б) Закон України "Про цінні папери та фондовий ринок"; в) "Господарський Кодекс України";

Чи можуть здійснювати операції з цінними паперами на фондовому ринку фізичні та юридичні особи:а) так;

Чи можуть комерційні банки займатися брокерською та дилерською діяльністю?в) так, якщо мають ліцензію на ці види діяльності.

Чи можуть цінні папери, що обертаються на стихійних ринках, бути допущені на біржові торги?б) ні;

Які основні поняття використовують в процесі трансформації вартості коштів у часі в) Майбутня та сучасна вартості грошй