Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

скіфи історія

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.03.2019
Размер:
15.76 Кб
Скачать

У неперервному рухові української історії виділяються чотири періоди, які на основі територіальної спадкоємності утворюють зв'язану проміжними етапами послідовність. Початковий - це Велика Скіфія, поліетнічна за складом населення, синкретична за віруваннями, але об'єднана спільною долею і єдиною скіфською культурою країна

На рубежі VІІІ ст. до н.е. почалося завоювання скіфами півдня України та Криму. Територіально Скіфія охоплювала всю південну степову і лісостепову зону – значну частину сучасної України. Населення поділялось на дві основні групи: хліборобську і скотарську. Пануюче становище у скіфському союзі займали царські скіфи

В науці існують дві точки зору, щодо походження скіфів. Скіфське суспільство зберігало поділ на три стани: воєну аристократію, жерців, рядових общинників – землеробів і скотарів. Окрему групу становили раби.

Найважливіша відміна скіфів полягає в тому, що жодний ворог, який би напав на них, не може ані врятуватися від них втечею, ані захопити їх. Воювали не тільки чоловіки скіфи, а й жінки. Молоді жінки- воячки були в лавах кінних легкоозброєних допоміжних загонів. Жінки були пристосовані до похідного життя

Найдавніші відомості про скіфів залишив Геродот у 9-томній «Історії». Скіфські кургани Поділля досліджував Винокур Іон Ізрайлевич. Розкопки курганів поблизу Сатанова проводили у 2007-2009 рр. студенти Кам’янець - Подільського державного університету під керівництвом Гуцала Анатолія Федоровича.

Курган – це намолене багатьма поколіннями, особливе місце, це найдавніша збережена у вічності могила наших предків. Насип скіфського кургану – складна споруда. Чимала кількість курганів із схожим плануванням, свідчить про існування державного канону влаштування могил. Безцінні витвори мистецтва знайдено у скіфських гробницях.

Скіфські кургани Сатанівської групи унікальні. Ці кургани, із досліджених на території України, найдавніші. Їх не можна просто так розібрати, а слід зберегти для наступних поколінь шляхом музеєфікації і перетворити в екскурсійний об’єкт. Усвідомлення себе як держави з багатим історичним минулим повинне допомагати нашим сучасникам створювати демократичну, єдину економічно високорозвинену країну, яка має посідати вагоме місце у світовій історії.

На Поділлі жили скіфи – орачі. Уже в кінці VІІ – на поч. V ст. до н. е. скіфи-землероби будують свої кам’яні городища та курганні поховання. Найбільш типовою пам’яткою скіфського періоду є Рудківське городище у Новоушицькому районі.

Український народ дістав величезну історичну спадщину від своїх попередників — слов'ян, скіфів, сарматів та іншмх людней, що мешкали у свій час на території сучасної України.