Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Аудиторія масовоінформаційного продукту

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
31.03.2019
Размер:
34.89 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Інститут журналістики

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

з дисципліни «Теорія масової інформації»

«Аудиторія масовоінформаційного продукту»

Виконала

студентка 1 курсу, 3 групи

освітньої програми «Журналістика та соціальні комунікації»

Мачула Ангеліка

м. Київ, 2018 рік

#нашімемивсюди: музичні меми України

Дослідження про музичні меми могло б зайняти набагато більше місця, ніж ця стаття. У тексті ми намагалися окреслити межі використання мемів українськими музикантами, виділити основні тенденції та відповісти на запитання, чи існують українські музичні меми взагалі, хто їх створює і для чого.

ХТО ТАКИЙ ДОКІНЗ І ДО ЧОГО ТУТ ВІН

Термін «мем» вперше використав вчений Річард Докінз ще 40 років тому. Він припустив, що культура розвивається за законами генетики. Докінз стверджує, що вся культурна інформація складається з базових одиниць — мемів (подібно біологічній, що складається з генів). Так само, як і гени, меми розмножуються, мутують, змагаються в ефективності та конкурують за місце в середовищі носіїв.

Мемом може вважатися будь-яка ідея, символ чи дія, що передається від однієї людини до іншої за допомогою мови, письма, жестів, імітації чи навчання. З розвитком комп’ютерних мереж меми отримали нове середовище для розповсюдження та лягли в основу соціального явища — інтернет-мемів.

Інтернет-меми — це інформація, що передається між користувачами (найчастіше у розважальних цілях) у формі зображень, відео, хештегів тощо.

ТЕЛЕГРАМ, СТІКЕРИ, МЕМЧИКИ

Після блокування в Україні соцмережі «ВКонтакте» у минулому році користувачі почали шукати нові платформи для спілкування та розповсюдження інформації (в тому числі зі світу музики): одні завели профілі у фейсбуці, інші почали активніше використовувати інстаграм, хтось продовжив штурхати мертве тіло українського твіттера. Однак кожна зі згаданих соцмереж має свої незручності: алгоритм видачі нових постів фейсбука, «візуальна» спрямованість інстаграма або активний хіба в політичному середовищі твіттер. Тоді українські юзери почали більше приглядатися до телеграма.

У жовтні 2017 року в телеграм-каналі «Новая Украинская Музыка» з’явився допис про стікер-пак гурту О.Torvald:

«Українські гурти потроху освоюють телеграм. Ось, наприклад, О.Torvald запилили свої стікери. Не знаємо, чи увійдуть вони в ужиток, але зобов’язані показати їх вам».

Гурт О.Torvald завели офіційний канал у телеграмі 12 жовтня, разом із публікацією нового альбому «Бісайди», і додали O.TORVALD X-pack, що налічує 16 стікерів із зображеннями музикантів гурту. Однак активність у каналі протрималася рівно тиждень — останній допис датований 19 числом.

Головного редактора блогу про українську музику LiRoom.com.ua Олексія Бондаренка можна назвати справжнім українським телеграм-піонером. Крім згаданого каналу «Новая Украинская Музыка» (що фактично є ретранслятором новин із LiRoom), він має ще один канал — «Музыкальный гик», у якому публікує власні музичні вподобання та відкриття, а недавно взявся за впорядкування 100 найкращих альбомів незалежної України.

Свою активність у телеграмі Олексій пояснює зручностями сервісу: «Мені подобається лаконічність платформи. Тут перш за все цінується текст, а я люблю тексти — і писати, і читати. Крім того, на канали підписуються люди, яким справді цікаво те, що вони читають. В телеграмі не можна просувати канали, рекламувати чи підсовувати будь-що користувачам. Тобто кожна підписка — це особистий вибір читача».

Обидва канали Олексія Бондаренка (а також кілька подібних підписок від інших українських музичних журналістів) часто потрапляють у підбірки типу «N каналів, на які варто підписатися». Телеграм стає дедалі популярнішим серед українських юзерів не тільки як месенджер, але і як засіб донесення інформації публічними особами. Крім згаданих О.Torvald, офіційні канали у телеграмі з’явилися, наприклад, у представників лейблу Masterskaya та інших музикантів. Поціновувачі творчості Святослава Вакарчука та гурту «Океан Ельзи» створили власний канал для обміну мотиваційними зображеннями із цитатами гурту та новинами із життя музикантів і гурту.

Обмін зображеннями (стікерами) та можливість створювати і використовувати їх будь-ким — одна з унікальних особливостей, що відрізняє телеграм від інших схожих платформ. І за таку можливість охоче беруться й музиканти (або їх прихильники). «Ми зробили набір стікерів по фану, вони задумувалися не як “офіційний стікерпак”, а для швидкої комунікації з друзями», — говорить Максим Іщенко, фронтмен гурту Small Depo. Подібна мотивація була й у «Зэ Джозерс», зазначає ударник і вокаліст гурту Сергій Воронов: «Я зробив наші стікери після того, як побачив стікери Small Depo. Подумав, що було би забавно зробити їх для внутрішнього користування гурту. Тим більше, що смішних фотографій було достатньо. Словом, півгодини, декілька кліків у фотошопі — набір готовий. Загалом, коли хтось пише якусь смішну (або не дуже) історію, зазвичай в реплай летить тематичний стікер. Це весело».

Обидва музиканти підтверджують, що стікери їхніх гуртів недосконалі, і вони самі використовують їх не дуже часто. Реакцією юзерів на свої набори не надто цікавляться, як і не перевіряють статистику їхнього використання (хоча у телеграмі є така можливість). На моє запитання, чи вважає він стікери у телеграмі інтернет-мемами, Сергій Воронов відповідає заперечно.

«Стікери — це вишенька на торті прекрасного функціоналу месенджера “Телеграм”. Не думаю, що поняття стікерів — це мем. Вони, скоріше, створюються на основі мемів. Наприклад, жаба Пепе ніколи не вибивається з топу використовуваних мною у переписках. Популярні треди створюють нові стікер-паки. Тому, щоб зробити популярний стікер-пак, треба самому стати мемом».

УКРАЇНСЬКИЙ МЕМОПРОСТІР І ХТО ЙОГО СТВОРЮЄ

Фронтмен гурту NRavitsa Planet і експерт з мемів Іван Марунич рішучий і впевнений стосовно українських музичних мемів: «Відповідь однозначна — вони існують. Навіть більше, нині музиканти (здебільшого, поп-сцени) самі прагнуть створити музичний продукт, який миттєво отримає розголос та резонанс. Іншими словами — створюють умовний “мем”».

Як приклад, Іван приводить гурт «Время и Стекло», що випускає кожну нову пісню та кліп відповідно до правил швидкого вірусного поширення. Проте подібний ефект має свої недоліки: як і будь-який інший мем, такий кліп буде «жити» кілька тижнів. А основний художній твір – пісня, очевидно, не стане такою, яку будуть наспівувати крізь роки. Винятком можна вважати пісню Monatik’а «Кружит» — незабаром виповниться два роки з моменту виходу кліпу, але трек виконавця досі актуальний.

Stoned Jesus — один з небагатьох українських гуртів, що використовує у своїх соцмережах хештеги — активно і за призначенням. Кожен пост супроводжується відповідним набором тегів, що відповідають інформаційному наповненню. Наприклад, для дописів про мерч існує хештег #stonedjesusmerch, турові записи теж маркуються — #fivethundersroartour і т. ін. Популярність мему часто визначається кількістю його використання — основний хештег #stonedjesus тільки у інстаграмі зустрічається понад шість тисяч разів.

Проте, найуспішніший український музичний хештег, мабуть, належить авторству O.Torvald. Титульний трек альбому #нашілюдивсюди не тільки став популярною піснею, але й дав ім’я численній фанбазі гурту, а сам тег в інстаграмі налічує близько 23 000 використань.

Іноді трапляється, що андеграундні «внутрішні жарти» виходять в маси завдяки «скандальності» контенту.

Одним з місць, де генеруються подібні меми, є паблік «Рівненські РОКЕРИ!». Створена для висвітлення місцевої музичної сцени, спільнота досить швидко розширила свою географію на всю Україну і стала кузнею найбільш гострих жартів, пов’язаних переважно із рок-сценою.

Успіх «Рівненських рокерів!» намагалися повторити в сусідніх областях (наприклад, пабліки «Луцькі жмулі» та «Житомир музичний»), однак безрезультатно.

Варто згадати також спільноту «Козацький цитатник», де створювалися унікальні українські меми (у тому числі й музичні). Її метою була «лагідна українізація кацапських і не тільки мемів».

Основною особливістю умовного «музичного» контенту «Козацького цитатника» був переклад назв пісень (Light My Fire — Запали моє багаття) і назв музичних гуртів (Bring Me the Horizon — Принеси мені небокрай; Михаил Круг — Михась Коло). Також при перекладі  використовувалася локалізація під стереотипне сучасне сприйняття козацтва: Queen — Княжна, Guns & Roses — Пістолі і чорнобривці, 30 Seconds to Mars — Півгодини до Чумацького шляху тощо. Stoned Jesus, потрапивши у горно «Козацького цитатника», стали «Скам’янілим Йсусом», а їхня пісня I’m the Mountain отримала назву «Я — Говерла».

Часом меми народжуються із бажання підкреслити свою повагу до когось. Ріп-офф — використання чужих впізнаваних символів — може набувати певних нових смислів або просто бути гарним візуальним об’єктом.

Минулого року Макс Журавчак зацікавився ілюстрацією. У процесі пошуку власного стилю він пробував малювати усе, чим на той момент захоплювався, зокрема й музичних виконавців. Найчастіше у плейлисті Макса звучала «свята трійця» сучасного хіп-хопу — Frank Ocean, Kendrick Lamar і Tyler, The Creator. Їх він також намалював, а заразом вирішив перенести зображення на футболки. Так була випущена лімітована серія футболок для друзів, що також зацікавилися принтами.

ЗАМІСТЬ ПІДСУМКІВ

Найбільш заклопотаний музичний ботан інтернету Ентоні Фонтано у своєму недавньому відеоогляді заявив, що майбутнє музичного промоушену — за мемами. На кількох прикладах у попередніх розділах ми побачили, що музичні меми в Україні існують і використовуються не менше, ніж будь-де.

На думку Євгена Тимчика, мем — це чудовий індикатор популярності певних музикантів чи музичної сцени в цілому. Адже поширення будь-якої пісні чи кліпу в інтернеті можна проплатити, а запустити в маси жарт — не так просто. Він вимагає природності та справжнього живого інтересу. Спонтанному неконтрольованому розповсюдженню піддається лише та інформація, яка якимсь чином зачіпає багатьох.

Це підтверджує Ігор Сидоренко — жоден з мемів про гурт Stoned Jesus не був створений кимось із учасників гурту, усі були надіслані друзями та слухачами.

Найчастіше меми в українській музичній сцені створюються задля розваг та розповсюджуються у вигляді «внутрішніх жартів» серед невеличких тусовок. Немає жодного уніфікованого місця, де б архівувалися українські (музичні) меми. Усі вони генеруються та акумулюються у спільнотах «для своїх» (наприклад, «Рівненські РОКЕРИ!»). Подібні спільноти дуже нестабільні, контент в них з’являється рідко, але завжди влучно. За словами Євгена Тимчика, «заядлості та завзятості їм хоч відбавляй».

На відміну від музичного андеграунду, мейнстрім-виконавці використовують меми ще й для просування власної музики. Низьку культуру мемів або невміле їхнє використання Ігор Сидоренко пояснює слабкою музичною організацією в Україні в цілому: «У нас поки що з усім так — від доріг та клубів до, власне, музикантів та їхнього менеджменту. Одиниці можуть дозволити собі смм-ників».

Ефективність та популярність мемів можна розрахувати як за частотою їхнього використання, так і за кількістю їхніх нових версій. Часто меми знаходять нове життя у нових формах чи нових місцях, наприклад, у вигляді принтів на одязі чи стікерів у телеграмі. Олексій Бондаренко називає такі нові форми «дистриб’юторами», завдяки яким меми не втрачають свою актуальність. Музикантам Іван Марунич радить завжди бути готовими до швидкості зміни інформації та вміти вчасно приймати нові правила ринку, щоб не втратити актуальність.

  1. Аудиторія медіатвору – молодь до 35 років, виключаючи дітей до 10 років; молодь, що захоплюється соціальними медіа, музикою, інтернет-культурою, музиканти, працівники піар-індустрії, концертні директори, фанати вказаних груп; жінки та чоловіки.

  2. Тематична відповідність – лонгрід про сучасні способи поширення інформації та трендові явища, а також засоби просування сучасної музики у маси відповідає запитам аудиторії.

Лінгвістична відповідність – використовуються сленгові вирази, поняття, знайомі молоді (реплай – відповідь, юзери – користувачі), відомі молоді інтернет-меми, але лексика матеріалу не перевантажена сленгом і тому стаття відповідає запитам аудиторії.

Смислова відповідність – в заголовку використано переосмислення мему з тіла матеріала (#нашімемивсюди - #нашілюдивсюди), зміст заголовка відповідає змісту статті.

Візуальна відповідність – у матеріалі використано яскраві анімації, поп-арт ілюстрації із зірками української естради, скріншоти з описаних у матеріалі пабліків, навіть гіфка з винахідником терміна «мем» Джоном Гокінзом.

  1. На мою думку, абзац про винайдення терміна «мем» був зайвим, адже люди, що помітили заголовок «#нашімемивсюди – музичні меми України», апріорі знають, що таке мем-культура. Для розширення аудиторії цей абзац не підходить, адже потім матеріал орієнтується на вказану вище аудиторію, а не на широкий загал.

  2. За статтю: для жінок

Учасники Євробачення-2017 від України рокери O.Torvald (солістом гурту є Женя Галич, який у лютому з'явився на червоній доріжці церемонії Viva!Найкрасивіші) разом із публікацією нового альбому «Бісайди» створили офіційний канал групи у Telegram 12 жовтня 2017 року куди вони додали ексклюзивний набір стікерів O.TORVALD X-pack із зображеннями фронтмена та музикантів групи. На жаль, остання активність на каналі датована 19 жовтня.

  1. За віком: для людей, старших за 35 років

Відома серед молоді рок-група O.Torvald, що представляла Україну на минулому конкурсі Євробачення, створила офіційний канал групи (сторінку з останніми новинами щодо концертів та альбомів та живим спілкуванням онлайн з фанатами) у надзвичайно популярній соцмережі Telegram, та додали туди набір стікерів (так званих смайликів більшого розміру, часто перероблених із популярних картинок, смішних фото, можуть використовуватися як у доповнення до відповіді, так і як повноцінна відповідь на повідомлення) O.TORVALD X-pack. На жаль, сторінка втратила популярність дуже швидко, останнє оновлення відбулося за тиждень після її створення.

  1. За освітою: вища освіта

Музичний гурт O.Torvald, що грає музику у жанрах поп-панк, поп-рок, альтернативний рок та метал, створив офіційний канал групи в інноваційному месенджері Telegram 12 жовтня 2017 після анонсування нового альбому «Бісайди», задля ширшого розголосу у медіа та поширення впливу серед фанів сучасної української музики. На каналі був оприлюднений новий набір актуальних серед молоді Telegram-стікерів O.TORVALD X-pack. Проте, здійснити прорив в індустрії та заповнити нішу на медіа-ринку гурту не вдалося, адже останнє оновлення контенту датоване 17 жовтня того ж року.