Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.04.2019
Размер:
2.16 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет»

Кафедра землеустрою, геодезії та кадастру

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА

З ОРГАНІЗАЦІЇ СХЕМ ЗЕМЛЕУСТРОЮ

на тему:

«СКЛАДАННЯ СХЕМ ЗЕМЛЕУСТРОЮ ТА ОБГРУНТУВАННЬ ВИКОРИСТАННЯ Й ОХОРОНИ ЗЕМЕЛЬ У МЕЖАХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД, РАЙОНИХ (СІЛЬСЬКИХ, СЕЛИЩНИХ) РАД»

Студента 3 курсу 3 групи

напряму підготовки 6.080101 ГКЗ

Овчинніков Б. С.

Керівник доцент Дудяк Н. В.

Національна шкала ________________

Кількість балів: __________Оцінка: ECTS _____

м. Херсон – 2018 рік

ЗМІСТ

ВСТУП --------------------------------------------------------------------------------------- 3

РОЗДІЛ 1. МІСЦЕ РОЗТАШУВАННЯ ----------------------------------------------- 4

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ТЕРИТОРІЇ, РОЗМІЩЕННЯ

НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ ТА ШЛЯХОВОЇ МЕРЕЖІ --------------- 5

РОЗДІЛ 3. ПРИРОДНІ УМОВИ (КЛІМАТИЧНІ УМОВИ,

РЕЛЬЄФ НА ТЕРИТОРІЇ, ГРУНТОВІ УМОВИ) -------------------- 8

3.1 Кліматичні умови --------------------------------------------------------------- 8

3.2 Геологічна будова ------------------------------------------------------------- 10

3.3 Гідрогеологічна будова ------------------------------------------------------- 11

3.4 Рельєф ---------------------------------------------------------------------------- 16

3.5 Ґрунти ---------------------------------------------------------------------------- 18

3.6 Рослини та природні кормові угіддя -------------------------------------- 21

3.7 Корисні копалини ------------------------------------------------------------- 31

РОЗДІЛ 4. АНАЛІЗ І РЕЗУЛЬТАТИ АНТРОПОГЕННОГО

ВПЛИВУ НА ТЕРИТОРІЮ --------------------------------------------- 35

4.1 Сучасний стан та розподіл земель по категоріям --------------------- 36

4.2 Перерозподіл земель по категоріям за останні 10-15 років --------- 43

РОЗДІЛ 5. АНАЛІЗ ТЕРИТОРІЙ З ОСОБЛИВИМ

ПРИРОДООХОРОННИМИ, РЕКРЕАЦІЙНИМИ

І ЗАПОВІДНИМИ РЕЖИМАМИ -------------------------------------- 45

РОЗДІЛ 6. РОЗРАХУНОК СТАЛОСТІ ЛАНДШАФТІВ І

АГРОСИСТЕМ -------------------------------------------------------------- 49

РОЗДІЛ 7. РОЗРОБКА ЗАХОДІВ ---------------------------------------------------- 51

ВИСНОВКИ (ПРОЕКТИ) -------------------------------------------------------------- 55

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА ------------------------------------------------------ 56

ДОДАТОК 1 ------------------------------------------------------------------------------- 60

ВСТУП

Схеми землеустрою і техніко-економічні обґрунтування використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць розробляються з метою визначення перспективи щодо використання та охорони земель, для підготовки обґрунтованих пропозицій у галузі земельних відносин, організації раціонального використання та охорони земель, перерозподілу земель з урахуванням потреби сільського, лісового та водного господарств, розвитку сіл, селищ, міст, територій оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного призначення, природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення тощо.

РОЗДІЛ 1

МІСЦЕ РОЗТАШУВАННЯ

Білозе́рський район (рис.1.1) розташований у південно-західній частині Херсонщини, межах Причорноморської низовини. Його розділяє на дві частини обласний центр — південну і північну. З півдня і сходу його омивають води Дніпровсько-Бузького лиману і Дніпра, на північному сході − Інгульця, що впадає тут же в Дніпро та зливається з миколаївськими просторами. На заході простягається степ.

Рисунок 1.1 Географічне положення Білозерського району

Білозерський район межує з Цюрупинським та Бериславським районами Херсонської області, а також з Миколаївською областю.

Вигідне географічне положення району дає йому зручний вихід водними і сухопутними шляхами до обласних центрів Миколаєва, Одеси й інших міст України та зовнішній світ.

РОЗДІЛ 2

АНАЛІЗ ТЕРИТОРІЇ, РОЗМІЩЕННЯ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ ТА ШЛЯХОВОЇ МЕРЕЖІ

Площа району — 1,7 тис. км² 6 % від території області.

На території району сформовано досить розвинену інфраструктуру автомобільних доріг, за допомогою якої налагоджено автобусне сполучення фактично з усіма населеними пунктами району та області. Автомобільних шляхів — 351, 6 км (з твердим покриттям — 316 км  із них за значенням:

− загальнодержавного - 69км;

− республіканського - 128,5км;

− місцевого - 154,1км.

Територію району перетинає автомагістраль E58 (Ростов-на-Дону—Рені), яка з'єднує обласний центр м. Херсон з іншими містами нашої держави.

Наявність залізничних станцій – с.Чорнобаївка, с.Копані.

Відстань від районного центру смт. Білозерка до м. Херсона — 12 км, до найближчої залізничної станції м. Херсона — 18 км.

Степова частина Білозерського району несе в собі вітроенергетичний та «сонячний» потенціали, що дає можливість розглядати її як перспективну для розміщення об'єктів генерування електричної енергії із використанням вітроелектричних установок та сонячних фотогальванічних електростанцій.

Всього земель — 153.4 тис. га, у тому числі: сільгоспугідь — 108.3 тис. га із них:

  • ріллі — 99.2 тис.га

  • зрошувальних земель — 29 тис. га

  • лісовкриті площі — 4384,5 га

  • пасовищ — 6088,7га

  • багаторічні — 3879 га

  • сіножаті — 134,4 га

Чисельність наявного населення станом на 01.01.2018 р.:

65,842 тис. осіб. (за статистичними даними);

6 8,391 тис. осіб (за інформацією селищної, сільських рад) /за чисельністю - 4 місце, або 6,5 % від населення області, у тому числі:

  • сільське – 58,784 тис. чол., або 85,9%

  • міське - 9,607 тис. чол., або 14,1 %

На території району знаходяться 1 селище міського типу – Білозерка та 56 сільських населених пунктів: Барвінок, Берегове (селище), Благодатне , Велетенське, Висунці, Гончарне (селище), Грозове , Дар'ївка, Дніпровське (селище), Дослідне, Загорянівка, Зарічне , Зелений Гай, Знам'янка , Зорівка, Іванівка, Інгулець, Киселівка , Кізомис, Клапая, Копані, Крутий Яр, Микільське, Мирне, Миролюбівка, Мірошниківка, Молодецьке , Музиківка, Надеждівка , Нова Зоря, Новодмитрівка , Новотягинка, Олександрівка, Орлове, Паришеве, Первомайське , Понятівка, Посад-Покровське, Правдине, Придніпровське (селище), Розлив, Ромашкове (селище), Садове, Солдатське, Софіївка , Станіслав, Східне, Таврійське, Токарівка, Томина Балка, Ульяновка, Федорівка, Черешеньки (селище) , Чорнобаївка, Широка Балка, Янтарне (селище), Ясна Поляна .

Селищна рада — 1: Білозерська селищна рада.

Сільська рада — 20: Благодатнівська сільська рада, Дар`ївська сільська рада, Дніпровська сільська рада, Інгулецька сільська рада, Киселівська сільська рада, Кізомиська сільська рада, Микільська сільська рада, Музиківська сільська рада (Музиківська ОТГ), Надеждівська сільська рада, Олександрівська сільська рада, Посад-Покровська сільська рада, Правдинська сільська рада, Миролюбівська сільська рада, Садівська сільська рада, Станіславська сільська рада, Токарівська сільська рада, Томинобалківська сільська рада, Федорівська сільська рада, Чорнобаївська сільська рада, Широкобалківська сільська рада.

Адміністративним центром району є смт. Білозерка, але район охоплює своєю територією також обласний центр Херсон, який домінує у культурному та економічному житті району. Це також впливає на процеси надання адміністративних та соціальних послуг: більшості мешканців зручніше отримувати ці послуги у обласному центрі, оскільки незручно доставатись районного центру. Села відносно невеликі, що притаманно степовій частині півдя України. Розмір сільських рад за кількістю сіл та населенням помітно різний. Так, Білозерська селищна рада включає окрім смт. Білозерки ще два села – Розлив та Черешенки. Самостійно мають органи місцевого самоврядування 5 сіл (Дар’ївська, Петрівська, Музиківська, Станіславська та Олександрівська). По 2 села входить до 7 сільських рад, по 3 села – до 5 сільських рад, по 4 села – до 3 сільських рад. Також є одна (Радянська) сільська рада, до складу якої входить 6 сел. Одна сільська рада Білозерського району в середньому охоплює 2,5 населених пункти. Відстань від центрів населених пунктів, що не мають самостійного органу місцевого самоврядування, до сільських та селищних рад коливається від 1 до 15 км та в середньому становить 5,8км.

РОЗДІЛ 3

ПРИРОДНІ УМОВИ (КЛІМАТИЧНІ УМОВИ, РЕЛЬЄФ НА ТЕРИТОРІЇ, ГРУНТОВІ УМОВИ)

3.1 Кліматичні умови

Білозерський район розташований в континентальній області кліматичної зони (поясу) помірних широт і характеризується помірно-континентальним кліматом з м'якою малосніжною зимою (середні температури зимових місяців -1 -3 ºС) і спекотним посушливим літом (середні температури +22 +23 ºС, максимальні – більше 40 ºС).

Середня річна температура дорівнює 9,3С - 9,8С і має стійку тенденціє до підвищення. Сума температур вище 10ºС складає 3300-3400ºС, кількість опадів,що випадають за період становлять200-220мм, а на протязі року – 330-380мм. Гідротермічний коефіцієнт дорівнює 0,6. Середня протяжність без морозного періоду складає 195 днів, а вегетаційного – 225-230 днів. Максимальна температура повітря в серпні становить 40ºС, а мінімальна в січні -21ºС.

Весняні заморозки зупиняються в середньому в другій декаді квітня, але в окремих випадках вони спостерігаються в третій декаді травня.

Восени заморозки починаються в середньому в третій декаді жовтня, найбільш ранні − в третій декаді вересня.

Середні запаси продуктивної вологи в шарі 0 – 20 см в період посіву озимих культур не перевищують 18 мм. В несприятливі роки вони знижуються до 2 – 5 мм. За осінньо-зимовий період запаси вологи в ґрунті збільшуються в середньому до 60 – 80 мм в шарі 0 – 50 см, і до 120 – 130 мм в метровому шарі.

Основні показники кліматичних умов зони розташування району наведені на графіку (рис.1.2.1)

Рисунок 1.2.1 – Основні кліматичні дані за даними Херсонської метеостанції

Панівними вітрами (рис.1.2.2) на території району є вітри східного і північно-східного напрямку (суховії). Клімату Білозерського району притаманні літні суховії – потужні вітри (більше 5м/с) при низькій вологості (менше 30%), та високих температурах (вище 25 ºС). Суховії спостерігаються щороку, а особливо інтенсивні приблизно в 40 % років. Вони наносять значної шкоди сільськогосподарському виробництву. Якщо в період суховіїв або відсутності дощів посилюється вітер, то виникають пилові бурі. Спостерігаються пилові бурі переважно з березня по вересень. Зимою вони як правило виникають при незначному сніговому покриві або при повній його відсутності і незначному зволоженні ґрунту. Еродованість, тобто виніс дрібнозему в період прояву пилових бур складає не менше 0,3 т/га за 1 годину, або в середньому 6 – 10 т/га за рік. Число днів з сильними вітрами в середньому за рік складає більше 12. Річна сумарна тривалість середніх і сильних пилових бур 3 – 5 годин, рідше доходить до 20 і більше годин. Максимальна фіксована швидкість вітру на території району становить 19 – 24 м/с.

Рисунок 1.2.2 – Багаторічна середня ймовірність вітру різних напрямків (в % до загальної кількості спостережень) для Білозерського району

Зими малосніжні з дуже частими відлигами та дощами. Сніговий покрив неглибокий і нестійкий, за зиму спостерігається близько 20 – 30 днів зі сніговим покривом. Висота снігового покриву 3 – 4 см. За період 3 – 4 днів відлиги майже весь сніговий покрив завжди сходить. Нерідко на полях утворюється льодяна кірка, що згубно діє на озимі культури. Глибина промерзання ґрунту за зимовий період складає в середньому 55 см, найбільша – 110 см, найменша – 11 см. Таким чином, в кліматичному відношенні територія району характеризується незначною кількістю опадів, високою середньорічною температурою повітря і значним випаровуванням вологи з поверхні ґрунту.