Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фосфатидна кислота

.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
30.2 Кб
Скачать

Фосфатидна кислота

Фосфати́дна кислота́) — похідна гліцерофосфату, в якому дві гідроксильні групи гліцерину естерифіковані жирними кислотами.

(RCOO)-CH2-CH-(R'COO)-CH2-OP(O)-(OH)2

З погляду хімічної структури фосфатидная кислота є найпростішим фосфолипидом.

Ця речовина є одним з проміжних етапів метаболізму фосфоглицеридов в живому організмі. Досі розглядається питання про механізм передачі сигналу даними сполуками, а також про наявність у фосфатидних кислот іонофорного властивостей. 

Синтез фосфатидной кислоти

Освіта фосфатидной кислоти відбувається під впливом фосфоліпази Д. Згодом ця речовина під впливом фосфогидролази гідролізується до диглицерида (в результаті реакції дефосфорилювання). При взаємодії з цим же ферментом фосфатидная кислота може бути трансформована і диацилглицерол, який виконує в циклі біохімічних реакцій функцію активатора ферменту протеїнкінази С. Синтез фосфатидной кислоти відбувається в жировій тканині. Процес починається з надходження у адипоцити (клітини жирової тканини) жирних кислот, що утворилися в результаті гідролізу жирів (головним чином, ліпопротеїдів дуже низької щільності). Всередині клітин, взаємодіючи з гліцерол-три-фосфатом, жирні кислоти перетворюються спочатку в лизофосфатидную кислоту, з якої в подальшому утворюється фосфатидная кислота. Формула утворених з неї глицерофосфолипидов містить залишки фосфорної і жирних кислот, гліцерин, а також азотовмісні кислотні залишки.

Значення фосфатидной кислоти

Фосфатидная кислота функцію посередників при передачі інформації в сигнальних шляхах. Зокрема, вона є ключовою ланкою в передачі таких сигналів в рослинній клітині:

 цитокининового;

 осмотичного, що має значення при розвитку клітинної реакції на дану різновид стресу.У ході експериментів було показано, що рівень цього з'єднання в клітинах рослинних організмів під впливом патогенних факторів істотно збільшується. Таку реакцію викликають:

 Осмотичний стрес.

 Вплив низьких температур.

 Вплив певних біологічно активних речовин, які мають рослинне походження (фітогормонів).

Таким чином, можна зробити висновок про участь фосфатидной кислоти та її метаболітів у комплексі реакцій, відповідальних за адаптацію організму до стресових ситуацій. Крім того, відомо, що фосфатидная кислота необхідна для реакції транспорту протонів і кальцієвих іонів крізь мембрани нейронів і м'язових волокон. Виходячи з цього, фосфатидной кислоті приписують також і ионофорную функцію (вибірково: для іонів кальцію і протонів).

Застосування фосфатидной кислоти

Миметики фосфатидной кислоти володіють безліччю механізмів антиоксидантної дії.

Спрямованість дії фосфатидной кислоти дозволяє застосовувати її і її метаболіти при виробництві біологічно активних речовин, покликаних підвищити працездатність і витривалість клітин організму. Діючи на клітинному рівні, такі з'єднання не стимулюють, а лише нормалізують роботу клітин; цей важливий момент зводить до мінімуму ймовірність виникнення негативних побічних ефектів.