Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікрофлора.pptx
Скачиваний:
70
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
299.12 Кб
Скачать

НОРМАЛЬНА МІКРОФЛОРА

РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ ЛЮДИНИ

У склад мікрофлори порожнини рота входять різні мікроорганізми; частина утворює автохтонную мікрофлору, інші — аллохтонную.

Автохтонна мікрофлора характерна для даної галузі (у даному випадку — порожнину рота). Серед автохтонних мікроорганізмів розрізняють резидентні (синоніми: облігатні, индигенные або постійні) та транзиторні види .

Резидентна мікрофлора

Включає в себе відносно постійні види бактерій, характерні для певного біотопу та віку макроорганізму, і вона здатна до швидкого відновлення у разі її порушення.

Транзиторна (синоніми: минуща, факультативна) флора

Складається з непатогенних або умовно- патогенних мікроорганізмів, які заселяють порожнину рота протягом обмеженого періоду часу, не викликаючи захворювання. Однак у випадку порушень або загибелі резидентної мікрофлори представники транзиторної можуть заміщати нішу конкретного біотопу, що в подальшому може сприяти розвитку патології. Серед транзиторних мікроорганізмів найчастіше зустрічаються ентеробактерії, синьогнійна паличка, спороутворюючі бактерії, мікроорганізми роду Campylobacter .

Аллохтонная мікрофлора порожнини рота представлена мікробами, властивим іншим областям тіла; у її склад входять види, зазвичай мешкають в кишечнику або носоглотці .

До теперішнього часу питання про кількість видів бактерій у мікробіоценозах поки ще далекий до свого рішення. 250 — 280 видів бактерій (за оцінками різних авторів), виявлених у ротовій порожнині, вдалося виділити чисту культуру і вивчити їх властивості.

Вважається, що в нормі співвідношення анаеробних і аеробних мікроорганізмів у порожнині рота становить 10:1 .

Бактерії з анаеробним типом дихання складають близько 75% всієї бактеріальної флори.

Стрептококи

Приблизно 30 — 60% всієї мікрофлори порожнини рота складають факультативно і облігатно анаеробні стрептококи.

Стрептококи входять до складу родини Streptococcaceae. Таксономія стрептококів в даний час не досить усталена. Згідно засобу визначення бактерій Берджі (1997), на підставі фізіолого- біохімічних властивостей рід Streptococcus підрозділяється на 38 видів, приблизно половина з цієї кількості належать до нормальної мікрофлори порожнини рота. Найбільш типові види стрептококів ротової порожнини:

S tr . mutans,

S tr . mitis,

S tr . sanguis та ін

Причому, різні види стрептококів займають певну нішу, наприклад,

Str. Mitior тропен -до епітелію щік,

Str. salivarius — до сосочка мови,

Str. sangius і Str. mutans — до поверхні зубів.

Інша половина резидентної флори ротової порожнини представлена вейллонеллами і дифтероїдами (по 25% у кожній групі)

Вейллонелли (часто можна зустріти написання

«вейлонеллы») — це строго анаеробні, нерухомі грамнегативні дрібні коккобактерии; суперечка не утворюють, належать до родини Acidaminococcaceae. Вони добре ферментують оцтову, піровиноградну і молочну кислоти до вуглекислоти та води і, таким чином

нейтралізують кислі продукти метаболізму інших бактерій, що дозволяє їх розглядати як антогонистов карієсогенних бактерій. Крім ротової порожнини вейллонеллы також населяють слизову оболонку травного

тракту. Патогенна роль вейллонелл у розвитку захворювань ротової порожнини не доведена. Однак вони

можуть бути причиною менінгіту, ендокардиту,

бактеріємії. У ротовій порожнині вейллонеллы представлені видами Veillonellaparvula і V . Alcalescens .

Соседние файлы в предмете Микробиология