Скачиваний:
16
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
4.99 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АВТОМОБІЛЬНО-ДОРОЖНІЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХНАДУ

Кафедра

інженерної та комп’ ютерної графіки

ДОВІДНИК-ТЛУМАЧНИК з інженерної графіки

для студентів технічних спеціальностей

Харків 2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АВТОМОБІЛЬНО-ДОРОЖНІЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДОВІДНИК-ТЛУМАЧНИК з інженерної графіки

для студентів технічних спеціальностей

Затверджено Методичною радою університету Протокол № від __ __________ 2010 р.

Харків

ХНАДУ

2011

1

Укладачі:

Г. Г. Губарева

 

О. В. Черніков

 

Н. П. Ращупкіна

Кафедра інженерної та комп’ютерної графіки ХНАДУ Кафедра української мови ХНУ імені В.Н.Каразіна

2

Цей довідник-тлумачник є стислою збіркою термінів та визначень, які найчастіше вживаються в технічній та навчальній літературі з інженерної графіки.

Інженерна графіка як прикладна дисципліна містить у собі правила та засоби виконання креслень, схем, графіків тощо. Звичайно, зміст і обсяг цієї дисципліни змінюється залежно від того, яку галузь науки і техніки вона обслуговує.

Початкові вислови і терміни довідника-тлумачника подані за російським алфавітом, далі йде їх переклад і тлумачення українською. Таким чином, користувач не тільки пізнає переклад слова, а й безпосередньо знайомиться з його значенням. Окремі визначення супроводжуються ілюстраціями. Однак вони не містять у собі елементів побудови, тому що довідник-тлумачник ці питання не висвітлює.

Умовні позначення і знаки, що зустрічаються в теорії і практиці креслення, подані у додатку.

3

А

А́БРИС (нем. Abriß − план, контур) – А́БРИС. 1. Окреслення предмета. 2. Рисунок без тіней, у контурах. 3. Ескіз геодезичної зйомки зі вказівкою промірів, які виконані в полі.

АБСТРА́КЦИЯ (лат. abstraction удаление, отвлечение) АБСТРА́КЦІЯ. 1. Уявне вилучення тих чи інших конкретних сторін, властивостей або зв’язків предмета, напр., уявлення про геометричне тіло. 2. Відокремлене поняття, напр., поняття про нескінченність у математиці.

АБСЦИ́ССА (лат. abscissus оторванный, отделенный) АБСЦИ́СА. 1. Відрізок, що визначає положення точки на прямій лінії відносно якої-небудь іншої точки. 2. Координата x (ікс) в декартовій системі (див. координата).

АГРЕГА́Т (лат. agregatus – присоединенный) АГРЕГА́Т. 1. З’єднання кількох машин або механізмів різного призначення в одне ціле для виконання спільної роботи. Напр., турбогенератор – з’єднання парової або газової турбіни з електрогенератором. 2. Частина складної машини, яка збирається і випробовується окремо, напр., двигун автомобіля.

АДДИТИ́ВНЫЙ (от лат. additivus – придаточный) АДИТИ́ВНИЙ. Отриманий шляхом додавання. Адитивна теорія чисел – частина арифметики, що вивчає закони, за якими числа можуть бути складені з доданків того чи іншого виду. Адитивні величини – це величини, зв’язані з геометричними або фізичними об’єктами так, що величина відповідного цілого об’єкта завжди дорівнює сумі величин відповідних його частин, яким би чином об’єкт не розбивали на частини.

АДИАБА́ТЫ (греч. adiabata) АДІАБА́ТИ. Плоскі криві лінії, які описуються рівнянням pv a = C (де С – стала величина). Адіабати – це політропи гіперболічного типу. Застосовуються в термодинаміці. При а = 1 крива перетворюється в рівнобічну гіперболу.

АКСИО́МА (греч. аxioma – признание, общепризнанное положение) АКСІО́МА. Початкові пропозиції про основні поняття геометрії (або іншої теорії), котрі приймаються в даній геометричній системі без доказів і на основі яких доводяться всі теореми геометричної теорії, що розглядаються.

АКСОНОМЕ́ТРИЯ (греч. axon. ось и metreo измеряю) АКСОНОМЕ́ТРІЯ.

Метод зображення предметів шляхом паралельного проекціювання їх разом з осями прямокутних координат, до яких відноситься предмет, на одну площину проекцій.

Об’єкт проекціювання Ф разом з натуральною системою координат xyz проекціюється на площину аксонометричних проекцій у вигляді зображення Фі плоскої системи аксонометричних осей xyz.

При цьому розміри проекцій не дорівнюють натуральним розмірам, за винятком окремих випадків. Спотворення розмірів контролюють уздовж аксонометричних осей, а мірою спотворення є коефіцієнти спотворення. Аксонометричне зображення називається прямокутним, якщо напрям проекціювання перпендикулярний до площини проекцій, і косокутним, якщо проекціювальні промені утво-

4

рюють із площиною проекцій не прямий кут. Для забезпечення наочності необхідно, щоб напрям проекціювання не був паралельним жодній з натуральних координатних осей, а також жодній із граней даного тіла. В машинобудівному кресленні застосовують наступні види аксонометричних проекцій: прямокутну ізометрію, прямокутну і косокутну диметрію. Аксонометричне зображення, як і будь-яке інше, може бути виконане у відповідному масштабі.

АЛГОРИ́ТМ (араб. algorithm) АЛГОРИ́ТМ. Сукупність операцій, що виконуються у відповідному порядку для розв’язування задач даного типу. Напр., алгоритм добування кореня. Всякий алгоритм містить у собі чітку послідовність перетворень, тому його можна застосовувати і для розв’язування графічних задач, напр., алгоритм для визначення точки перетину прямої і площини.

АЛФАВИ́Т ГРЕ́ЧЕСКИЙ АЛФА́ВІТ ГРЕ́ЦЬКИЙ. Цей алфавіт лежить в основі

майже всіх західноєвропейських алфавітів, складається з 24 літер, транскрипції. Найменування наступні: Аα – альфа, Ββ – бета, Гγ – гама, Δδ – дельта, Εε – епсилон, Ζζ – дзета, Нη – ета, Θθ тета, Ιι – йота, Κκ – каппа, Λλ – лямбда, Мµ – мю, Νν – ню, Ξξ – ксі, Οο – омікрон, Пπ – пі, Рρ – ро, Σσ – сигма, Тτ – тау, Υυ – іпсилон, Φφ – фі, Χχ – хі, Ψψ – псі, – омега.

АЛФАВИ́Т ЛАТИ́НСКИЙ АЛФАВІ́Т ЛАТИ́НСЬКИЙ. Початкове запозичення в

етрусків з додаванням кількох літер. Історично видозмінювався. Сучасний латинський алфавіт застосовується майже всіма західноєвропейськими народами. Складається з 26 літер: Aa, Bb, Cc, Dd, Ee, Ff, Gg, Hh, Ii, Jj, Kk, Ll, Mm, Nn, Oo,

Pp, Qq, Rr, Ss, Tt, Uu, Vv, Ww, Xx, Yy, Zz.

АМЕРИКА́НСКИЙ СПО́СОБ РАСПОЛОЖЕ́НИЯ ВИ́ДОВ АМЕРИКА́НСЬКИЙ

СПО́СІБ РОЗМІ́ЩЕННЯ ВИ́ДІВ. У деяких країнах Західної Європи (Англія, Голландія) і США види на кресленику розміщуються відносно головного зображення в зворотному порядку, а не як прийнято у європейському способі проекціювання (див. європейський спосіб розміщення видів). Предмет умовно розміщується всередині куба, на грані якого він проекціюється, а глядач знаходиться зовні. Після проекціювання предмета куб розгортається в площину не внутрішньою, а зовнішньою стороною до глядача. При цьому головний вид являє собою зображення предмета на передній грані куба.

АПОФЕ́МА (греч. apothéma – нечто отложенное)

АПОФЕ́МА. 1. Довжина перпендикуляра, опущеного з центра правильного багатокутника на будь-яку з його сторін. Апофема дорівнює радіусу вписаного в багатокутник кола (а). 2. У правильній піраміді – висота бічної грані рівнобедреного трикутника (б). 3. У правильній зрізаній піраміді – висота бічної трапеції (в).

а

б

в

5

АППАРА́Т ЛИНЕ́ЙНОЙ ПЕРСПЕКТИ́ВЫ

АПАРА́Т ЛІНІ́ЙНОЇ ПЕРСПЕКТИ́ВИ. Ос-

новні елементи лінійної перспективи наступні: а) предметна площина П1 – горизонтальна площина, відносно якої визначається положення решти елементів апарата; б) картинна площина K, або – картина, на якій будується зображення предмета. Картина розміщується перпен-

дикулярно (або похило) до предметної площини; в) основа картини к – лінія перетину площин П1 і K; г) точка зору S, де розміщується око глядача, ця точка є центр проєкціювання; ґ) точка стояння S1 – основа перпендикуляра, проведеного з точки зору S на предметну площину П1; д) висота точки зору Н – довжина відрізка SS1, або висота горизонта; е) Р – головна точки картини – основа перпендикуляра SP (головний промінь), проведеного з точки S на картину; є) Р1 – основа головної точки картини ж) h – лінія горизонта. Це лінія перетину горизонтальної площини, проведеної через пряму , з площиною картини К, h к.

АППЛИКА́ТА (лат. applicata – тесно прилегающая) АПЛІКА́ТА. Координата z у декартовій системі (див. координата).

АППРОКСИМА́ЦИЯ КРИВЫ́Х, ПОВЕ́РХНОСТЕЙ (от лат. approximare – при-

ближаться) АПРОКСИМА́ЦІЯ КРИВИ́Х, ПОВЕ́РХОНЬ. Приблизна заміна якоїнебудь складної кривої лінії або поверхні більш простою.

АРБЕЛО́Н (греч. arbelon – скребок, секира) АРБЕЛО́Н. Плоска фігура, обмежена трьома півколами, що дотичні одне одному, а центри знаходяться на одній прямій.

А́РКА (итал. arco) А́РКА. Криволінійне пере-

криття прогону в стіні (вікон, воріт, дверей) або простір між двома опорами (колонами, опорами мосту і т. п.). Форма арки може бути напівкруглою, еліптичною, параболічною, стрілчатою, кілеподібною тощо. Ряд однакових за розміром арок, що спираються на стовпи або колони, арка́да.

АРХИМЕ́ДОВА СПИРА́ЛЬ АРХІМЕ́ДОВА СПІ-

РА́ЛЬ. Траєкторія точки, що рівномірно рухається по прямій ОА, в той час як сама пряма рівномірно обертається в площині навколо однієї зі своїх точок О.

АРХИТЕКТУ́РА (лат. architektura от греч. аrchitektekton – строитель) АРХІТЕКТУ́РА. 1. Зодчество, мистецтво будувати споруди, будинки, будівельні комплекси. 2. Стиль будівлі.

6

АСИМПТО́ТА (греч. asymptotos – несовпадающий) АСИМПТО́ТА. Пряма, до якої необмежено наближається гілка кривої лінії. Асимптота є дотичною до кривої в нескінченно віддаленій її точці. Залежно від виду і кількості гілок крива може мати одну або декілька асимптот, напр., конхоїда Нікомеда має одну асимптоту, а гіпербола – дві. Обидві асимптоти перетинаються в центрі гіперболи О, гілки якої віддаляючись у нескінченність, монотонно наближаються до асимптот ОА.

АСТРО́ИДА (от греч. astron – звезда) АСТРО́ЇДА. Крива, що має вигляд чотириконечної зірки; належить до гіпоциклоїд. Утворюється як траєкторія точки кола радіуса r, яка котиться без ковзання по внутрішній стороні нерухомого кола радіуса R=4r. Площа, обмежена всією астроїдою, дорівнює 3/8πR2.

АФФИ́ННОЕ ПРЕОБРАЗОВАНИЕ (лат. affinitas – родст-

во, свойство). АФІ́ННЕ ПЕРЕТВО́РЕННЯ – взаємно однозначна відповідність точок площини або простору, при якій будь-яка пряма лінія переходить у пряму лінію. Вчення про інваріантні властивості таких перетворень складає суть афінної геометрії. Прямолінійність (колінеарність) і паралельність прямих – інваріанти афінного перетворення. Наприклад, формули афінного перетворення площини на себе мають вигляд:

x'= a1x + b1 y + c1

,

 

a b

 

0

 

 

y'= a2 x + b2 y + c2

 

1

1

 

 

b a

2

 

 

 

 

2

 

 

Б

БА́ЗА БА́ЗА. Поверхня, лінія, або точка, відносно якої визначають положення інших поверхонь у зібраному вузлі або в одній деталі. Бази поділяють на конструкторські і технологічні. Конструкторськими базами називають поверхні, лінії або точки деталі, відносно яких орієнтують інші елементи деталі або інші деталі виробу при їхньому конструюванні. Технологічними базами нази-

ваються поверхні, лінії або точки, відносно яких зручно визначати положення інших поверхонь цієї деталі при обробці або вимірюванні.

БА́ЗА СБО́РОЧНАЯ БА́ЗА СКЛАДА́ЛЬНА. Сполучення поверхонь, ліній або точок, за допомогою яких орієнтують положення деталі в зібраному вузлі. Складальні бази розподіляються на опорні і перевірочні. Опорною називається база, складові поверхні якої безпосередньо стикаються з поверхнями інших деталей. Перевірочною називається база, складові поверхні якої призначені для перевірки положення деталі відносно інших деталей вузла.

БЕЗО́СНАЯ СИСТЕ́МА БЕЗОСЬОВА́СИСТЕ́МА. В нарисній геометрії зобра-

ження предметів на комплексних креслениках, які не мають зафіксованих осей

7

проекцій. Систему незакріплених площин проекцій уперше застосував французький учений А. Мангейм (1880 р.).

БИССЕКТРИ́СА (лат. bissectrix – надвое рассекающий) – БІСЕКТРИ́СА. Пряма, що проходить через вершину кута і поділяє його навпіл. Бісектриса є віссю симетрії кута, кожна точка її рівновіддалена від сторін кута. Три бісектриси кутів трикутника перетинаються в одній точці – центрі вписаного в трикутник кола.

БИССЕ́КТОРНАЯ ПЛО́СКОСТЬ БІСЕ́КТОРНА ПЛОЩИНА́. Площина, що про-

ходить через спільне ребро двогранного кута і поділяє його на дві рівні частини (α=β). У теорії проекціювання часто користуються бісекторною площиною для допоміжного косокутного проекціювання.

БОБЫ́ШКА БОБИ́ШКА. Низький конічний або циліндричний прилив на ливарній або штампованій деталі в місці встановлення кріпильної деталі. Бобишка спрощує механічну обробку опорної поверхні під гайку або шайбу.

БОЛТ БОЛТ. Циліндричний стрижень, який має з одного кінця головку, з другого – нарізь, на яку нагвинчується гайка. Болт – необхідна деталь майже кожного механізму, який забезпечує рознімне з’єднання деталей. За формою головки болти бувають шестигранні, напівкруглі,

циліндричні, конічні та ін. Приклад умовного позначення болта: Болт 3М12×1,25–6g× 60.109.40X.016 ГОСТ 7798–70, де 3 – виконання, М12 – номінальний діаметр нарізі d, 1,25 – мілкий крок різьби, 6g – поле допуску, 60 – довжина болта l, 109 – клас міцності 10.9. 40Х – марка сталі, 01 – вид покриття (цинкове, хромоване), 6 – товщина покриття 6 мкм, Н – висота головки болта, b – довжина нарізі, S – розмір під ключ, D – довідковий діаметр кола, описаного навколо шестигранної головки.

БРАХИСТОХРО́НА (греч. brachistos – кратчайший, chronos – время) – БРАХІСТОХРО́НА. Серед усіх ліній, що з’єднують точки А і В, які не лежать на одній вертикалі, існує лінія (брахістохрона), рухаючись по якій матеріальна точка під дією сили тяжіння перейде з точки А в точку В за найкоротший час. Ця крива найшвидшого спуску – циклоїда, досліджена І. Бернуллі в 1696 р.

БРО́НЗА (фр. bronze) – БРО́НЗА. Сплав міді з оловом та іншими компонентами (алюмінієм, берилієм, свинцем, кремнієм та ін.). Застосовується найчастіше у вигляді лиття у всіх галузях машинобудування як антикорозійний, антифрикційний, а також як декоративний матеріал. Скорочений запис БрОЦСН3-7-5-1 ГОСТ 613–78 бронза олов’яна ливарна; Ц – цинк, С – свинець, Н – нікель; цифрами позначають середнє значення елементів у %, у даному прикладі – 3% олова, 7% цинку, 5% свинцю, 1% нікелю.

БУ́РТИК БУ́РТИК. Кільцеве потовщення циліндричної деталі, яке складає з нею одне ціле. Буртики заважають поздовжньому переміщенню деталі. Плоскі поверхні буртика називають заплечиками.

8

Соседние файлы в папке Учебные пособия