Скачиваний:
9
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
513.93 Кб
Скачать

1. Опис навчальної дисципліни «Основи ергономіки та дизайну БДМ»

Характеристика обсягів

Характеристика лекцій-

Характеристика навча-

підготовки

 

ного потоку

льного процесу

 

1

 

 

2

3

 

 

Загальний обсяг

 

 

Галузь знань: 0505

Вивчення дисципліни

 

2,25 кредитів

«Машинобудування та

здійснюється на підставі

Усього блоків

 

 

матеріалообробка»

ОПП з напряму

 

 

змістових модулів –

3

Напрям підготовки:

«Машинобудування».

 

Навчальний курс обов'яз-

Усього

 

 

6.050503

 

 

ковий.

 

 

змістових модулів –

12

«Машинобудування».

 

Рік підготовки

– 5

Блоки змістових модулів

Спеціальність: «Підйо-

 

Семестр навчання

– 9

– 15 / 18 / 48 годин

 

мно-транспортні, доро-

Кількість годин:

 

Усього годин –

 

81

жні, будівельні, меліора-

Лекції

- 18

Один змістовий

 

 

тивні машини і облад-

Практичні заняття

- 36

модуль

2-14 год.

нання»; освітньо-квалі-

Самостійна робота

- 27

Всього на тиждень:

 

фікаційні рівні:

Поточний контроль: мо-

аудиторних годин – 3

 

спеціаліст – 7.05050308.

дульний контроль – тести,

 

контрольні завдання.

 

 

(1 год. лекцій,

 

 

 

 

 

 

магістр – 8.05050308;

Підсумковий контроль:

 

2 год. практ. занять),

 

Укладач:

тести, розрахунково-гра-

самост. робота – 1,5 год.

проф., д.т.н. Черніков О.В.

фічна / курсова робота.

 

2. Мета та завдання дисципліни

Навчальна дисципліна «Основи ергономіки та дизайну БДМ» передбачає придбання навичок з вирішення практичних задач промислового дизайну на підставі комплексного підходу, що включає в себе закономірні пізнання як в основних дисциплінах, так і в суміжних, пов’язаних з будівельно-дорожньою технікою, що дозволяє ефективно та якісно розробляти спеціальні розділи проекту, вести технічний і авторський нагляд, а також створює базові підстави для роботи з сучасними системами комп’ютерного проектування, які застосовуються в галузі дизайну виробництва предметного середовища, благоустрою, промислових виробів, спеціалізованих інтер’єрів, обладнання транспортних засобів.

Оволодівання базовими закономірними пізнаннями в галузі промислового дизайну, дозволяє ефективно використовувати можливості сучасної обчислювальної техніки, що, в свою чергу, дає можливість збільшити продуктивність і якість праці дизайнера та суміжних фахівців.

Навчальна дисципліна «Основи ергономіки та дизайну БДМ» відноситься до блоку спеціальних дисциплін підготовки фахівців за спеціальністю «Підйомно-транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини і обладнання», за освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст» та «магістр» на підставі освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів за напрямком 6.050503 «Машинобудування».

Предметом навчальної дисципліни є принципи ергономіки та промислового дизайну, а також методів двомірного та тривимірного геометричного моделювання об’єктів, виконання відповідної конструкторської документації за допомогою комп'ютерних технологій.

Метою навчальної дисципліни є надання студентам необхідної підготовки для вільного володіння технологіями промислового дизайну в різних галузях техніки, господарства та життєдіяльності, зокрема в проектуванні та експлуатації підйомно-транспортних, дорожніх, будівельних, меліоративних машин і обладнання, а також надання знань про методи та способи утворення геометричних моделей об’єктів, про дослідження об’єктів по їх комп’ютерним моделям, та про виконання креслеників по цим моделям за допомогою пакетів прикладних програм та комп'ютерної техніки.

Згідно з поставленою метою, основною задачею дисципліни є формування у студентів системи знань, вмінь та уявлень щодо предмету навчання.

За результатами вивчення дисципліни студент повинен знати:

-теоретичні основи ергономіки та закони створення об’єктів дизайну, професійну термінологію, історичний розвиток промислового дизайну і сучасний стан, можливості в майбутньому.

-взаємозв’язок між формами виробів предметного середовища (обладнання, оздоблювальні матеріали, транспортні засоби та ін.) та рівнем виробничих відносин та способом життя людей;

-закони створення та використання фірмового стилю; методи пошуку ідей;

-етапи підготовки та реалізації проекту промислового виробу, особливості формоутворення та конструкції;

-особливості проектування транспортних засобів, комплекс факторів, що впливають на формоутворення машин і механізмів, особливості взаємовідносин предметного та природного середовищ;

-основні принципи геометричного моделювання об’єктів, процесів та явищ (зокрема, створення параметричних моделей кривих та поверхонь), у тому числі за допомогою пакетів програм інженерної комп’ютерної графіки;

-основні принципи та етапи створення тривимірних параметричних моделей, їх варіативне дослідження (ергономічні властивості, міцність, кінематика) та виконання за обраними моделями конструкторської документації у CAD-системах на прикладі програми Autodesk Inventor.

Вміти

-враховувати сучасні тенденції промислового дизайну з метою їх практичного використання;

-створювати концепцію виробу, що формалізує (узагальнює) елементи стилю;

-аналізуючи проектне завдання вміти підібрати аналоги та виконати ескізний проект та робочий макет (3D-модель) виробу, вибирати найоптимальніші методи та рішення;

-враховуючи фактори, впливаючі на формоутворення, розробляти дизайн транспортних засобів (будівельних машин); обирати оптимальні рішення проектних задач з максимальної кількості розглянутих варіантів та ідей.

Бути ознайомленими

-з функціональними та технологічними принципами формоутворення промислового виробу; з основними принципами кольорознавства;

-зі стильоутворюючими факторами на підставі вивчення різноманітних стильових напрямків та історії промислового дизайну;

-з основними конструктивними та інженерними факторами, що впливають на об’ємно-просторову побудову промислового виробу;

-з основними уявленнями в галузі проектування і менеджменту в створенні промислових виробів.

-з основними типами і властивостями оздоблювальних та конструктивних матеріалів промислового дизайну;

-з перспективами та тенденціями розвитку дизайну та варіативного геометричного моделювання, зокрема, з програмами для його виконання (у тому числі – створення конструкторської документації) за допомогою пакетів програм та комп'ютерної техніки.

Для підготовки фахівців за навчальною дисципліною «Основи ергономіки та дизайну БДМ» за кредитно-модульною технологією навчання передбачений цикл лекцій та практичних занять в їх поєднанні з самостійною роботою студентів та виконанням курсової роботи.

Кожний з модулів складається з лекційних, практичних занять та самостійної роботи студента; вивчення модуля закінчується заліковим модулем, що належить до поточного контролю.

Підсумковий звіт по дисципліні передбачено у формі курсової роботи (для магістрів) або розрахунково-графічної роботи (для спеціалістів) та інтегрованого заліку.

3. Зміст навчальної дисципліни

Блок змістових модулів №1 Основи ергономіки та дизайну

Змістовий модуль (тема) 1. Вступ до курсу та основні поняття ергономіки та промислового дизайну

Предмет та поняття ергономіки та промислового дизайну. Вплив со- ціально-історичних відносин та технологічного розвитку суспільства на формування промислового дизайну та предметного середовища. Основна термінологія, закономірності та методи створення промислового виробу. Взаємовідносини: людина − промисловий виріб.

Основні історичні етапи розвитку промислового дизайну. Філософсь- ко-естетичні та етичні суспільні уявлення в промисловому виробництві. Стилеутворюючі фактори та їх закономірності в промисловому виробництві різних епох. Історія розвитку техніки з точки зору естетики та основних чинників формоутворення. Пошук та вивчення аналогів.

Дизайн в системі культури, мистецтва, виробництва. Досягнення світових шкіл дизайну. Персоналії. Зв’язок історичних стилів та сучасної практики створення об’єктів промислового дизайну. Історичний огляд формування промдизайну та основні етапи розвитку дизайну в транспортному будівництві.

Предметне середовище та зв’язок його складників. Дизайн-аналіз виробу та особливостей проектної ситуації. Аналіз формоутворення сучасних промислових виробів, транспортних засобів та, зокрема, будівельних і дорожніх машин, на підставі основних категорій технічної естетики.

Змістовий модуль (тема) 2. Загальні основи сучасного художнього проектування. Створення елементів предметного середовища на транспорті. Основні фактори та етапи проектування промислового виробу

Закономірності моделювання і створення різних типів геометричних поверхонь в промисловому дизайні. Складні поверхні та їх сполучення.

Архітектоніка дизайну технічного виробу. Системне художнє проектування. Методи дослідження і створення системних об'єктів. Проектні типології, класифікації, закономірності. моделювання, формалізація. Засоби художньої виразності, семантика форми.

Принципи і методи планування стратегії дизайну. Здобуття функціональних і споживчих вимог до продукту, синтез концепції та створення сценарію виробу. Принципи інтерактивності і методи включення в проект побажань та потреб користувача. Функціонально-технологічні фактори створення промислових виробів. Дизайн виробів з урахуванням вимог ергономіки, біоніки, антропометрії, фізіології. «Людській фактор» як визначальний в промисловому дизайні. Зв'язок психофізіологічних та естетичних факторів сприйняття форми виробу. Психологічні, чуттєві, психофізичні фактори впливу на користувача. Зір та кольорове сприйняття. Основні принципи використання кольору в проектуванні промислового виробу. Фактури. Світло. Суб’єктивні відчуття. Ілюзії. Текстури.

Стадії проектування в дизайні. Стандарт, варіантність. Зв’язок форми та змісту. Поєднання національного та інтернаціонального. Концептуальне проектування – цілі і завдання. Стратегія і тактика процесу проектування промислового виробу, методи пошуку ідей. Ескізний проект промислового виробу, дизайнерська документація. Методи та правила виконання з врахуванням вимог ЕСКД, ДБН, ДСТУ, норм та ТУ. Технічний проект промислового виробу. Проектування предметного ансамблю (комплекту, серії) виробів, поєднаних спільними вимогами та художніми особливостями. Деталювальні та складальні кресленики в дизайні.

Змістовий модуль (тема) 3. Основні уявлення про технічні особливості проектування механізмів та конструкцій. Проектування транспортних засобів та будівельних машин

Конструкції та технічні особливості виробів дизайну. Класифікація механізмів і конструкцій, основні принципи дії машин і механізмів, прийоми і правила конструювання транспортних засобів на прикладі будівельних і дорожніх машин. Надійність, безпечність і довговічність. Конструкції промислових виробів, що трансформуються. Матеріали в промисловому виробництві та машинобудуванні. Основні вимоги та загальні якості матеріалів та конструкцій виробів.

Тенденції розвитку промислового дизайну пов’язані з технологіями виробництва. Напрямки і особливості розвитку сучасного промислового дизайну в машинах для будівництва. Еволюційні та революційні технології дизайну. Фізичні та функціональні фактори в транспортному будівництві. Технічні рішення і конструкції; естетичні, технологічні, конструктивні, екологічні вимоги до обладнання промислового виробу в машинобудуванні.

Дизайн транспортного засобу (автомобіль, автобус, мотоцикл, велосипед, літак, судно та ін.). Технічні, технологічні, функціональні, психофізіологічні, естетичні фактори формоутворення. Основні уявлення про поняття аеродинаміки та гідродинаміки в транспортному будівництві.

Ергономіка внутрішнього простору (кабіна), предметного середовища транспортного засобу (обладнання, освітлення, оздоблення, функціональні елементи). Системи, прибори та пульти керування транспортним засобом, технічним пристроєм та обладнанням (автомобіля, автобуса, мотоцикла, велосипеда, літака, судна та ін.). Ергономічні та антропометричні вимоги в проектуванні виробів та устаткування. Робочі місця (оператора, водія, пілота, диспетчера, адміністратора, інженера, та ін.), візуальні системи, інтерфейси та ін. Особливості візуального сприйняття різних робочих місць. Панорамна розгортка поверхонь внутрішнього простору.

Виразність та образність форми. Комбінаторика, уніфікація, трансформація, модульність в сучасному проектуванні промислових виробів. Інформаційний аналіз досвіду проектування. Позначення комунікацій, органів керування. Помітність функціональних елементів машин. Інформація адміні- стративно-організаційного призначення та технологічна інформація. Знаки, інформація та плакати з техніки безпеки. Екологічні вимоги. Моральна відповідальність дизайнера на всіх етапах існування виробу.

Змістовий модуль (тема) 4 Основні завдання до СРС за змістовими модулями 1, 2, 3.

Засвоєння термінології та вивчення основних понять, принципів та відомостей теорії дизайну та ергономіки за наведеними літературними джерелами, сучасною інформацією в мережі Internet;

Естетичні принципи формоутворення нових виробів. Стадії проектування та етапи художньо-конструкторських робіт;

Основні особливості та переваги застосування засобів обчислювальної техніки;

Ергономічний аналіз виробу. Вимоги ергономіки до виробу машинобудування. Загальні відомості про біонику;

Основи композиції в техніці. Пропорціювання форми в процесі створення промислового виробу. Засоби гармонізації;

Колір у художньому конструюванні як фактор емоційно-естетичного впливу, виробничої інформації та комфорту Основні характеристики кольору. Психофізіологічний вплив кольору (світла) на людину, кольорові гами та гармонії; кольоровий клімат. Основні рекомендації щодо вибору кольору для фарбування машин та виробничих приміщень.

Блок змістових модулів №2 Використання методів прикладної (інженерної) геометрії для моделювання кривих та поверхонь по наперед заданих умовах для задовільнення потреб пром. дизайну

Змістовий модуль (тема) 5. Формоутворення в проектуванні

Новітні інформаційні та проектні технології дизайну. Стандарти якості. Використання інноваційних технологій в сучасному проектуванні промислових виробів. Основні течії та напрями розвитку формоутворення в промисловому виробництві Україні. Характерні чинники та особливості національного дизайну. Формоутворення обладнання в машинобудуванні та об’єктах інфраструктури. Їх ергономічні та технологічні особливості. Інженерні комунікації, мережі та обладнання транспортних засобів. Технічні пристрої в інтер’єрі.

Зв'язок технологій виробництва та формоутворення. Поняття технологічності. Матеріаломісткість, компактність, безпека, економічність, екологічність промислового дизайну. Декоративні якості конструкційних матеріалів в дизайні.

Змістовий модуль (тема) 6. Методи геометричного моделювання на площині.

Основні геометричні об’єкти на площині. Методи завдання. Основи теорії параметризації: параметри форми та положення, параметрична потужність геометричних умов. Моделі кривих ліній: методи інтерполяції, екстраполяції та апроксимації. Поняття про афінні перетворення.

Змістовий модуль (тема) 7. Методи геометричного моделювання у просторі.

Основні геометричні об’єкти у просторі. Моделювання поверхонь: використання заданих границь, побудова поверхонь по її перетинам, моделювання рельєфу. Можливості використання твердотільних моделей – автоматичне визначення фізичних властивостей побудованих моделей об’єктів (маса, моменти інерції та ін.). Представлення та підвищення реалістичності отриманих моделей (алгоритми видалення невидимих ліній, облік освітленості, текстури матеріалів та ін.). Принципи моделювання кінематики та виконання інженерних розрахунків на основі методів скінченних елементів (поняття про CAE – ComputerAided Engineering).

Змістовий модуль (тема) 8. Основні завдання до СРС за змістовими модулями 5, 6, 7.

Методи завдання, побудови та використання в дизайні кривих та поверхонь, як обводів технічних форм, що передбачають можливість їх комп’ютерного моделювання, дослідження та модифікації;

Теорія та практика використання методів інтерполяції, апроксимації та параметризації кривих та поверхонь;

Виконання індивідуальних практичних завдань по інтерполяції кривих та поверхонь по наперед заданими умовами;

Блок змістових модулів №3 Система параметричного моделювання Autodesk Inventor

Змістовий модуль (тема) 9 Основні можливості та принципи параметричного моделювання. Початок роботи. Модель деталі.

Вступ: пакет Autodesk Inventor. Основні принципи та загальні відомості про варіанти робочого середовища (вікно програми, меню й панелі інструментів). Браузер моделювання деталей. Загальні відомості про інтерактивну довідкову систему й навчальні посібники. Параметри процесу моделювання. Етапи створення параметричної моделі: створення 2D ескізів, основні рекомендації з їх створення. Геометричні залежності їх типи та формування. Нанесення розмірів на ескізи. Створення базових ескізних елементів. Редагування параметричних деталей. Загальні відомості про параметри. Створення робочих елементів. Створення базових форм (отвори, фаски, округлення). Створення оболонок. Приклад розробки моделі деталі.

Змістовий модуль (тема) 10 Основні можливості та принципи моделювання вузлів з урахуванням вимог ергономіки. Залежності між деталями. Варіація залежностей для моделювання роботи механізму. Визначення фізичних властивостей.

Проектування складань. Створення й розміщення компонентів, формування залежностей. Вставка стандартних компонентів за допомогою «Бібліотеки компонентів». Проектування основних деталей у складанні. Визначення деталей у складанні. Інструменти аналізу та руху. Приклад розробки моделі складальної одиниці. Розміщення компонентів складання. З'єднання компонентів.

Змістовий модуль (тема) 11 Основні можливості та принципи утворення креслеників деталей та складань (у тому числі – специфікацій). Налаштування та друкування креслеників в системі Inventor.

Середовище створення креслеників. Створення основних видів (головні та проекційні види, перерізи, виносні елементи, обрізка видів). Керування видами. Розміри, анотації та таблиці, способи автоматичного та ручного нанесення розмірів. Створення осьових ліній, позначень і винесень. Анотування складальних креслеників. Специфікація складань. Створення номерів позицій. Стандарти й ресурси креслення (настроювання стандартів). Приклад розробки документації для моделі й складальної одиниці.

Змістовий модуль (тема) 12 Завдання до СРС за змістовими модулями 9, 10, 11. (курсова робота / розрахунково-графічна робота)

Виконання курсової (розрахунково-графічної) роботи з розробки комп’ютерної моделі виробу будівельного машинобудування та відповідної конструкторської документації з урахуванням вимог дизайну та ергономіки.

4. Розподіл навчального часу за змістом занять та модулями

Найменування

Загалом на змістовий

Лекції

Практичних та

СРС

модуль

лабораторних

змістовних модулів

(год.)

(год.)

годин

кредитів

занять (год.)

 

 

 

1

2

3

4

5

6

Змістовий модуль 1

5

0,139

2

2

1

Змістовий модуль 2

4

0,111

2

1

1

Змістовий модуль 3

4

0,111

2

1

1

Змістовий модуль 4 (СРС)

2

0,056

 

 

2

Змістовий модуль 5

5

0,139

2

2

1

Змістовий модуль 6

5

0,139

2

2

1

Змістовий модуль 7

6

0,167

2

2

2

Змістовий модуль 8 (СРС)

2

0,056

 

 

2

Змістовий модуль 9

12

0,333

2

8

2

Змістовий модуль 10

12

0,333

2

8

2

Змістовий модуль 11

14

0,389

2

10

2

Змістовий модуль 12 (КР/РГР)

10

0,278

 

 

10

Інтегрований залік

 

 

 

 

 

Разом

81

2,25

18

36

27

5. Система оцінювання навчання студента (залікові модулі)

№№

Зміст навчального матеріалу

Кількість

Обсяг трудовит-

Форма

годин

рат (кредитів)

контролю знань

 

 

1

Перший заліковий модуль за

15

0,40

Модульний конт-

 

змістовими модулями 1, 2, 3, 4

роль: тестування

 

 

 

2

Другий заліковий модуль за

18

0,50

Модульний конт-

 

змістовими модулями 5, 6, 7, 8

роль: тестування

 

 

 

3

Третій заліковий модуль за змі-

48

1,35

Модульний конт-

 

стовими модулями 9, 10, 11, 12

роль: КР / РГР

 

 

 

 

Разом

81

2,25

 

6. Шкала оцінки знань студентів (за кожний заліковий модуль)

За шкалою

За національною

За шкалою навчального

ЕСТS

шкалою

закладу

А

Відмінно

90-100

 

 

 

В, С

Добре

75-89

 

 

 

D, Е

Задовільно

60-74

 

 

 

Незадовільно з можливістю

35-59

повторного складання

 

 

 

 

 

F

Незадовільно з обов'язковим

1-34

повторним курсом

 

 

 

 

 

Соседние файлы в папке Рабочие программы