Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Українське Передвідродження та його представники Ю.pptx
Скачиваний:
179
Добавлен:
20.05.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Українське Передвідродження та його представники Ю. Дрогобич, П.

Русин та С. Оріховський

Підготувала: Ст.гр. МЕ-17 Максимів Вікторія

Доба Передвідродження в Україні охоплює XV - І половину. XVI ст. Це період поширення в Україні ідей гуманізму, формування передумов для розвитку нової гуманістичної культури у II пол. XVI - І пол. XVII ст. В Україні поширенню ідей гуманізму в XVI ст. сприяли такі чинники: соціально-економічний прогрес, що почався в XV ст. і був зумовлений переходом суспільства до простого товарного виробництва; поява великої кількості економічно

Незважаючи на складні зовнішньополітичні умови, економічний розвиток України іде по висхідній. Створюються передумови для виникнення нового (капіталістичного) способу виробництва буржуазних відносин; посилюється інтерес до рідної культури, історії, мови, пробуджується національна свідомість; з'являється розуміння необхідності широкого розвитку освіти і

науки.

Один з провідних зачинателів гуманістичної культури України Юрій Дрогобич залишив помітний слід в ренесансній культурі Європи загалом. Юрій Дрогобич (справжнє прізвище - Котермак, псевдонім взяв за назвою рідного міста) навчався у Краківському та Болонському університетах. У Болоньї отримав ступінь доктора філософії, а також медицини. Викладав у Болоньї математику, астрономію, а у 1481-1482 р. був ректором Болонського університету. В 1483 р. в Римі була опублікована його книга "Прогностична оцінка поточного 1483 р.". Це була перша друкована книга українського автора. Це - астрологічний прогноз, але також в книзі багато відомостей з астрономії, географії - тут вперше вказано географічні координати Львова, Дрогобича та деяких інших міст України; метеорології.

Пізніше - викладав в Краківському університеті. Дрогобич матеріально підтримував земляцтво українських студентів. Також завдяки підтримці Юрія Дрогобича Швайпольт Фіоль в 1491 р. видав в Кракові перші в світі книги кириличним шрифтом. Одним з учнів Дрогобича був Миколай Копернік. Дружні стосунки поєднували Юрія Дрогобича з італійським гуманістом Філліпом Буонакорсі (Каллімахом), членом Римської Академії. В 1470 р. Каллімах прибув до Польщі, деякий час жив у Львові. Він залишив численні вірші, життєписи гуманістів Григорія з Санока, короля Владислава Варненчика, який загинув у бою з турками та ін. Гуманіст привніс в історичну науку України традиції давньоримської та ренесансної історичних наук, сприяв переходу від і літописання до власне історичних творів, досліджень.

Павло Русин належить до того кола діячів європейської культури, які, будучи народжені в Україні, прилучалися до латиномовної освіти й літератури в університетах Західної Європи. Саме з XV–XVI ст. у списках цих університетів з’явилися імена юнаків з «Рутенії» — за тодішньою назвою Русі-України.

Павло Русин народився в м. Кросно (тепер Польща), на території, заселеній українцями-лемками. Дата його народження не встановлена. Навчання він розпочав у Краківському університеті, а продовжив у Німеччині. В реєстрі бакалаврів Грейфсвальдського університету він з 1499 р. записаний під прізвищем Русин. Завжди своє українське походження підкреслював на власних інкунабулах (книги, видрукувані власноруч наборними літерами на початку книгодрукування в Західній Європі до 1501 р.), тринадцять з яких збереглися в бібліотеці Краківського університету . Ступінь магістра здобув у Кракові в 1506 р. і відтоді працював

викладачем латинської

Краківському університеті

(з перервами).

 

Під його впливом перебувала ціла плеяда поетів доби Ренесансу. У 1508 р. Павло Русин здійснив редакцію для видання друком збірки сатир латинського поета Персія (Відень, 1509). Відвідуючи з 1508 р. Угорщину, він підтримував близькі взаємини з тамтешніми гуманістами, був видавцем — редактором двох комедій Сенеки (Відень, 1513). Помер Павло Русин близько 1517 р.

Яскравою постаттю був Станіслав Оріховський- Роксолан (1513-1566) - оратор, публіцист, історик, філософ, державний діяч. У численних творах Оріховський піднімає проблеми ролі церкви в суспільстві, війни і миру, виховання, освіти, відносин володаря і народу, суспільного блага, вирішуючи їх з позицій гуманізму.

Широкий розголос в Європі мав його твір "Про турецьку загрозу", який зіграв певну роль у створенні антитурецької коаліції держав. Частина ораторських, епістолярних (тобто, листів) творів Оріховського вважалася зразковою і друкувалась в збірниках зразків прози в Італії. І в Італії, і в Польщі, в промовах, і в творах, Оріховський підкреслював своє походження

"Я українець і з гордістю це відверто проголошую". До свого прізвища Оріховський він додав Роксолан, підкреслюючи цим свою національну приналежність.

Саме в творах, діяльності гуманістів Передвідродження проявилось нове, ренесансне поняття патріотизму. В патріотизмі вбачали головну чесноту громадянина, метою якого має бути служіння рідному народові, його розвитку, освіті. Національна самосвідомість сприяла підйому цікавості до свого минулого, осмислення долі, шляху України в історичному контексті, оспівування славних часів Київської Русі.