Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Мікроструктура кольорових металів (2 к)

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Б.В. Смажило О.В. Шамов

ВИВЧЕННЯ МІКРОСТРУКТУРИ І ЯКОСТІ КОЛЬОРОВИХ

МЕТАЛІВ І СПЛАВІВ

Одеса – 2015

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВИВЧЕННЯ МІКРОСТРУКТУРИ І ЯКОСТІ КОЛЬОРОВИХ

МЕТАЛІВ І СПЛАВІВ

ІНСТРУКЦІЯ до лабораторної роботи

Спеціальності:

6.051 201 «Суднобудування та океанотехніка»

6.070 104 «Морський та річковий транспорт»

6.050 5503 «Машинобудування»

Одеса – 2015

Інструкція до лабораторної роботи розробив доцент ОНМУ Смажило Богдан Васильович – доцент кафедри «Технологія матеріалів» ОНМУ і Шамов Олексій Володимирович – викладач тієї ж кафедри.

Інструкція до лабораторної роботи схвалена кафедрою «Технологія матеріалів» ОНМУ 29 січня 2015 р. (протокол № 5).

Мета роботи: Ознайомитися з характерними структурами кольорових металів і сплавів. Вивчити зв'язок їх будови з властивостями.

Завдання роботи: Навчитися по мікроструктурі самостійно проводити мікроаналіз кольорових сплавів, встановлювати зв'язок їх властивостей з будовою матеріалів, усвідомити області застосування кольорових сплавів.

В в е д е н н я Всі метали, крім заліза, зазвичай називають кольоровими.

Кольорові метали дорожче чорних і більш дефіцитні. Проте, вони мають цілу низку особливих фізичних, механічних та хімічних властивостей, завдяки чому знаходять широке застосування.

М і д ь т а ї ї с п л а в и

Мідь досить тугоплавкий (1083 °С) і важкий (щільність 8,93 г/см3) метал, має високу теплопровідність, електропровідністю, пластичністю і корозійною стійкістю.

Мідь у відпаленого стані володіє низькою міцністю (σв = 25 кГ/мм2). Шляхом легування можна значно зміцніть мідь, але при цьому знижується електропровідність.

Підвищення механічних і технологічних характеристик може бути досягнуто зплавленням міді з іншими металами:

Zn, Sn, Al, Be та інш.

Шкідливими домішками мідних сплавів є Bi, O, S, Pb та інш. Bi і Pb утворюють з міддю легкоплавкі евтектики, що утрудняють обробку міді в гарячому стані.

Латуні. Сплави міді з цинком називають латунями. Латуні за структурою діляться на дві групи:

1.Сплави із вмістом до 39 % цинку є однофазними і мають структуру α- твердого розчину (рис. 1).

2.Сплави, що містять більше 39 % цинку, мають двофазну структуру α + β' (рис. 2). Фаза β' з великим вмістом цинку, після травлення зазвичай темніше, ніж α-фаза.

При підвищенні вмісту цинку до 39 % в α-латуні зростають її міцність і пластичність. При подальшому підвищенні вмісту цинку від 39 до 45 % міцність продовжує зростати, а пластичність знижується, особливо з появою в структурі β'-фази.

Латуні застосовуються головним чином як деформуються, а не як ливарні сплави, так як вони схильні до утворення концентрованих усадочних раковин.

Крім простих латуней в техніці широко застосовуються спеціальні латуні

збільш високими механічними і хімічними властивостями, до складу яких входять алюміній, кремній, залізо, нікель, олово та ін. Деякі з них володіють

хорошими ливарними властивостями і тому застосовуються для відливання деталей.

Мідноцінкові латуні позначаються літерою "Л" (латунь). Далі ставиться цифра, яка показує вміст міді, решта цинку, наприклад, Л80, Л62, Л59 и т.д.

У спеціальних латунях букви позначають присутні легуючі елементи (Ж – залізо, Мц – марганець і т.д.). Цифри вказують вміст міді і присутніх легуючих елементів у відсотках. Наприклад, ЛЖМц59-1-1 містить 59 % міді, 1 % заліза та 1 % марганцю, а інше до 100% – цинк.

Хімічний склад, механічні властивості та призначення деяких латуней дані у таблицях 1 і 2.

Бронзи. Сплави міді з оловом і іншими металами (крім цинку) називаються бронзами.

Залежно від основного легуючого елемента бронзи діляться на олов′яністі, алюмінієві, берилієві і т.д.

Маркуються бронзи буквами "Бр" і далі йдуть літери, що показують наявність певних легуючих елементів. Цифри послідовно вказують вміст кожного елемента.

Наприклад, БрОЦ 10-2 містить 10 % олова, 2 % цинку, решта – мідь.

При вмісті в литий олов′яністій бронзі менше 8 % олова вона має дендритну структуру (рис. 3). При більш високому вмісті олова структура складається з α-твердого розчину і евтектоіду α + δ. δ-фаза має склад Cu31Sn8

(рис. 4).

Гетерогенна структура двохфазної бронзи забезпечує їй високу антифрикційність.

В даний час широко застосовується бронза з 10 % олова для заливки вкладишів підшипників, що працюють при великих тисках і швидкостях.

Бронзи з високим вмістом олова володіють хорошими ливарними властивостями.

Свинець не розчинний в міді. Тому в свинцевою бронзі він виявляється у вигляді темних включень. На рис. 5 представлена структура свинцевої бронзи марки БРС-30. Свінцевиста бронза є прекрасним антифрикційним матеріалом. Хімічний склад, механічні властивості і призначення деяких бронз дані в таблицях 3, 4 та 5.

А л ю м і н і й т а й о г о с п л а в и

Залежно від способу обробки всі алюмінієві сплави поділяються на дві групи: ливарні і що оброблювані тиском (що деформуються).

До числа найбільш поширених алюмінієвих ливарних сплавів відносяться силуміни, тобто сплави алюмінію з кремнієм (5 – 14 % Si).

Всі силуміни мають високу рідкотекучість, малою усадкою задовільною корозійною стійкістю і малою щільністю – 2 г/см3. Ці сплави застосовують для виготовлення литих деталей складної форми.

Розчинність кремнію в рідкому алюмінії мізерно мало. При вмісті 11,7 % кремнію утворюється евтектика. Структура силумінів сильно подрібнюється

під дією модифікування (рис. 6). Роздрібнення структури помітно поліпшує механічні властивості сплавів.

Силуміни позначаються літерами "АЛ" (алюміній, ливарний) і далі йде порядковий номер. Наприклад, АЛ2.

Хімічний склад і технічні властивості деяких силумінів наведені в таблиці 6.

Типовим оброблюваним тиском алюмінієвим сплавом є дюралюмін. Його середній хімічний склад такий: Си – 4,5 %, Mg – 0,5 %, Мп – 0,5 %, Si – 0,5 %, решта алюміній.

Дюралюмін позначається буквою "Д", наприклад, Д1, Д15. Цифра – порядковий номер сплаву, не вказує на хімічний склад.

На рис. 7 наведена структура відпаленого дюралюміну. Темні виділення являють собою хімічні сполуки СиAl2 ; Mg2 Si; CuMgAl2 .

Термічна обробка дюралюмінію складається в загартуванні і природному старінні. Загартування проводиться з температур 490 – 510 °. Нагрівання до більш низьких температур не забезпечує максимальних механічних властивостей. Нагрівання до більш високих температур викликає перевитрата, тобто окислення і часткове розплавлення металу по межах зерен, що різко знижує міцність і пластичність. Охолодження – при загартуванню у воді.

Після гарту для забезпечення високої корозійної стійкості дюралюмін піддають природному старінню. Природне старіння найбільш інтенсивно протікає у першу добу після гарту і практично закінчується протягом 4 – 5 діб. Зниження температури гальмує старіння, а підвищення, навпаки, збільшує швидкість процесу, але знижує пластичність і опір корозії.

Б а б і т и

Бабіти відносяться до спеціальних антифрикційним сплавів. Бабіти застосовуються для заливки вкладишів підшипників. Вони повинні бути одночасно твердими, для зменшення коефіцієнта тертя, і м'якими, даючи можливість вкладишу припрацьовуватися до валу. Для цього їм надають структуру, що складається з м'якої основної маси і твердих кристалів.

Найбільш високими властивостями володіє олов′янистий бабіт марки Б-83, хоча він і дорогий. Олов′янистий бабіт містить 83 % Sn, 11 % Sb, 6 % Cu.

Сплав Б-83 характеризується структурними складовими сильно відрізняються за твердістю: м'якою основою його є α-твердий розчин сурми в олові, а твердими кристалами – β-фаза, твердий розчин на базі хімічної сполуки

SnSb.

Для усунення ліквації до складу даного бабіту вводять 5 – 6 % Си. Мідь утворює з оловом хімічну сполуку Sn5Си, що кристалізується першим у вигляді розгалужених дендритів, на яких осідають кристали сполуки SnSb.

Під мікроскопом кристали α-твердого розчину виглядають у вигляді основного темного фону, SnSb – у вигляді квадратних великих білих кристалів, Sn5Си6 – у вигляді білих голочок і зірочок (рис. 8).

Свинцевисті бабіти, як більш дешеві, є замінниками олов′янистих бабітів.

Хімічний склад, властивості і призначення деяких бабітів вказані в таблиці 7.

Щільність кольорових металів

Елемент

Mg

Be

Al

Ti

V

Zn

Nb

Ni

Co

Cu

Mo

Ta

W

Щільність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

γ при 20 °С,

1,7

1,8

2,7

4,505

6,11

7,1

8,57

8,9

8,9

8,94

10,2

16,6

19,3

г/см

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання

1.Замалювати структури досліджуваних сплавів. Вказати структурні складові, присутні в сплавах.

2.Вказати марки сплавів, механічні властивості, зразкове призначення досліджуваних сплавів.

Методичні вказівки

1.Для виконання даної роботи студенту надається колекція протравлених мікрошліфів кольорових сплавів, хімічний склад яких відомий.

2.Мікроструктуру вивчають на мікроскопі МІМ-б або МІМ-7 при збільшеннях 100 – 600 разів. Мікроструктура зображується у вигляді прямокутника розміром 30 x 40 із зазначенням структурних складових.

3.Значення механічних властивостей і область застосування беруть з ГОСТів та довідкової літератури (див. таблицю).

Звіт

1.Коротко дати опис будови і властивостей кольорових металів і

сплавів.

2.Викласти мета і завдання роботи.

3.Замалювати структури мікрошліфів досліджуваних кольорових сплавів. Описати структурні складові.

4.Вказати приблизну марку сплаву, механічні властивості і область застосування.

Таблиця 1 – Хімічний склад і механічні властивості подвійних латуней, оброблюваних тиском

сплаву

Основні

 

компоненти, %

 

Марка

С и

 

Zn

 

 

 

 

 

інше

Л96

95 – 97

 

 

 

 

Л90

88 – 91

 

 

 

%

Механічні властивості

 

 

 

 

 

 

 

 

Домішки,

 

 

 

 

Стан

 

кГ/мм2

 

НВ

Зразкове призначення

 

 

 

 

кГ/мм2

сплаву

 

(х 9,8

в %

 

 

(х 9,8

 

 

 

2

)

 

 

 

 

мм/м

 

мм/м2)

 

 

 

 

 

 

 

 

0,2

24

 

50

М'який

Для радіаторних і конденсаторних

45

 

2

Твердий

трубок

 

 

0,2

26

 

45

53

М'який

Для відзнак, фурнітури та художніх

 

 

 

Л85

84

– 86

 

 

 

Л80

79

– 81

 

 

 

Л70

69

– 72

 

 

 

Л68

67

– 70

 

 

 

Л62

60,5

– 63,5

 

 

 

 

48

4

130

Твердий

виробів, для плакіровкі

 

 

 

 

 

 

 

28

45

54

М'який

Для сифонів, гнучких шлангів,

0,3

деталей для холодильного

55

4

126

Твердий

 

обладнання, конденсаторних труб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для дротяних сіток в целюлозно-

0,3

32

52

53

М'який

паперовій та шиферної

64

5

145

Твердий

промисловості, сифонів та інших

 

 

 

 

 

 

виробів

0,2

32

55

М'який

Для спеціального призначення

66

3

150

Твердий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33

49

56

М'який

Для радіаторів, ущільнювальних

0,3

кілець, патрубків, трубопроводів і

60

3

164

Твердий

 

т. д.

 

 

 

 

 

0,5

33

49

56

М'який

Те ж

60

3

164

Твердий

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2 – Хімічний склад і механічні властивості деяких ливарних латуней

 

Основні компоненти, %

Домішки, % більшне

Механічні властивості

 

 

 

 

(Zn – інше)

 

 

 

Марка

 

 

 

%δ,

 

Стан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σв кГ/мм2

 

НВ кГ/мм2

Зразкове призначення

сплаву

 

 

 

 

 

 

 

сплаву

Cu

Al

Fe

Mn

Pb

 

 

 

 

 

( х 9,8 Мн/м2)

 

( х 9,8 Мн/м2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

66 -

 

 

 

 

 

 

 

 

Лиття в

Корозійностійкі деталі в

ЛА67-2,5

2 – 3

3.4

40

15

90

морському та загально-

68

кокіль

 

 

 

 

 

 

 

 

 

му машинобудуванні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гайки натискних гвин-

ЛАЖМц66-

64 –

6 – 7

2 – 4

1,5 –

2,1

65

7

160

Те ж

тів, що працюють у

6-3-2

68

2,5

важких умовах, масивні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

черв'ячні гвинти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підшипники, втулки в

ЛМцС 58-2-2

57 –

1,5 –

1,5 –

2,5

35

8

80

—″—

інші антифрикційні

60

2,5

2,5

деталі, армування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

вагонних підшипників

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нескладні по конфігу-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рації деталі відповідаль-

ЛМцЖ 55 3-1

53 –

0,5 –

3 – 4

2,0

50

10

100

—″—

ного призначення. Арма-

 

58

 

1.5

 

 

 

 

 

 

 

тура для морського

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

суднобудування (гребні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

гвинти, лопаті)

 

57 –

 

 

 

0.8 –

 

 

 

 

відцент-

Втулки для

ЛС 59-1Л

2,0

20

20

80

рове

61

1,9

шарикопідшипників

 

 

 

 

 

 

 

 

лиття

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 3 – Хімічний склад і механічні властивості деяких ливарних олов'яних бронз

 

Основні компоненти, %

 

Механічні властивості

 

 

 

 

(Cu – інше)

 

Домішки, % більшне

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Марка сплаву

 

 

 

 

2 мм/кГσв м/Мн9,8х2)

%δ,

мм/кГНВ2 9,8х(

)м/Мн2

Спосіб

Зразкове призначення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

лиття

 

Sn

Zn

Pb

Ni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для арматури, що працює в умовах

Бр.ОЦСН3-7-5-1

2,5 –

6,0 –

3 – 6

0,5 –

1,3

21

5

60

 

в кокіль

морської і прісної води, а також

4,5

9,5

1.5

18

8

60

 

в землю

пара і тиску до 25 кГ/см2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(≈2,5 Мн/м2)

 

 

8 –

 

 

 

21

5

60

 

в кокіль

Для арматури, що працює в умовах

Бр.ОЦС3-12-5

2 – 4

3 – 6

1,3

 

прісної води, пари та тиску до

15

18

8

60

 

в землю

 

 

 

 

 

 

25 кГ/см2 (≈2,5 Мн/м2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бр.ОЦС5-5-5

4 – 6

4 – 6

4 – 6

1,3

20–25

12 16

60–75

в кокіль

Для антифрикційних деталей

15–25

60

в землю

 

 

 

 

 

 

 

 

Бр.ОЦ6-6-3

5 – 7

5 – 7

2 – 4

1,3

18–25

4–8

65–75

в кокіль

Те ж

15–20

8–12

60

в землю

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 4 – Хімічний склад і механічні властивості олов'яних бронз, оброблюваних тиском

 

 

Основні компоненти, %

 

 

 

 

 

 

 

Механічні властивості

 

 

 

 

 

 

 

(Cu – інше)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Домішки, % більшне

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Марка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 мм/кГσв м/Мн9,8х( 2)

 

%δ,

 

мм/кГНВ2 м/Мн9,8х( 2)

 

Стан

 

Зразкове

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сплаву

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

призначення

Sn

 

Zn

Pb

 

P

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сплаву

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для зносостійких

БР.ОФ6.5-0,4

6 – 7

 

 

 

 

 

 

0,3 – 0,4

 

 

 

0,1

 

35 – 45

 

60 – 70

 

70 – 90

 

м'який

 

металевих сіток у

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70 – 80

 

7,5 – 12

 

160 – 209

твердий

 

паперовій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

промисловості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для пружин та інших

БР.ОФ6.5-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

виробів В електро-

6 – 7

 

 

0,1 – 0,25

 

 

0,1

 

 

 

 

 

 

техніці і радіотехніці,

0,15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

для виготовленні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БР.ОФ7-0,,2

6 – 8

 

 

0,1 – 0,25

 

 

0,3

 

36

64

 

 

75

 

м'який

 

антифрикційних

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

деталей невеликого

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розміру

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В електротехніці,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

машинобудуванні,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

апаратобудуванні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і точної механіки, для

БР.ОЦ4-3

3,5 – 4

 

2.7 – 3.3

 

 

 

 

0.2

 

35

40

 

 

60

 

м'який

 

виготовлення пру-

 

 

 

 

 

 

5,5

4

 

 

160

 

твердий

 

жин, арматурних

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

шабров, у паперовій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

промисловості та для

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

апаратури хімічної

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

промисловості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В якості прокладок в

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підшипниках і втул-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м'який

 

ках в автотракторної

БР.ОЦС4-4-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35 – 45

 

60

 

 

промисловості та ін-

3 – 5

 

3 – 5

1.5 – 3,5

 

 

 

 

0.2

 

30 – 35

 

 

 

 

 

2,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ших галузях машино-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

твердий

 

 

3,5 – 4,5

 

3,5 – 4,5

3.5 – 4.5

 

 

 

0,1 – 0,2

55 – 65 31

 

2 – 4

 

160 – 180

 

будування. Володі-

БР.ОЦС4-4-4

 

 

 

 

46

 

 

26

 

м'який

 

ють високими

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

антифрикційними і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

корозійними

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

властивостями

Таблиця 5 – Хімічний склад і механічні властивості алюмінієвих бронз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основні компоненти, %

 

 

 

 

 

 

Механічні властивості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Cu – інше)

 

 

Домішки, % небільш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σ Мн9,8х( /м

 

%δ,

 

кГНВ/мм Мн9,8х( /м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

)

 

 

 

)

 

 

Стан

 

 

 

Зразкове

Марка сплаву

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 2

 

 

 

 

2 2

 

 

 

 

 

 

Al

 

Fe

 

Ni

 

 

Mn

 

 

 

 

 

мм /

 

 

 

 

 

сплаву

 

 

призначення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кГ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

 

 

55

 

65

 

 

лиття в

Для виготовлення дрібної розмінної

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кокіль

Бр.А5

4 – 6

 

 

 

 

 

 

1.6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

монети і деталей, що працюють в

 

 

 

 

 

 

38

 

 

65

 

60

 

 

м'який

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

морських умовах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80

 

 

4

 

200

 

твердий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

 

 

45

 

70

 

 

лиття

 

 

 

 

Бр.А7

6 – 9

 

 

 

 

 

1.6

 

42

 

 

70

 

70

 

 

м'який

Для пружин і пружних деталей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

 

 

3 – 10

 

154

 

твердий

 

 

 

 

Бр.АЖ9-4

8 – 10

 

2 – 4

 

 

 

 

 

1,7

 

60

 

 

40

 

110

 

 

м'який

Для відповідальних деталей:

 

 

 

 

 

 

55

 

 

5

 

180

 

твердий

шестерні, втулка, сідла клапанів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бр.АЖ9-4Л

8 – 10

 

2 – 4

 

 

 

 

 

2,7

 

55

 

 

10 – 20

 

130

 

 

лиття в

Для відливання масивних деталей в

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кокіль

землю: гайки натискних гвинтів,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

втулки, ободи

 

 

 

 

 

 

60

35

150

м'який

Для деталей відповідального призна-

Бр.АЖН 10-4-4

9,5 – 11

3,5 – 5,5

3,5 – 5,5

0,8

чення: сідла клапанів, направляючі

77

9

225

твердий

 

 

 

 

 

 

втулки випускних клапанів, шестірні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бр.АЖН 10-4-

9,5 – 11

3,5 – 5,5

3,5 – 5,5

1,5

65

10

190

лиття в

Для литих деталей високої міцності

кокіль

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40

25

160

м'який

Для деталей, арматури, що працює

Бр.АМц9-2

8 – 10

1,5 – 2.5

1,7

при температурі до 250 ° С, а також

60

твердий

 

 

 

 

 

 

для деталей електроустаткування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бр.АМц9-2Л

8 – 10

1,5 – 2,5

2,8

40

20

105

лиття в

Для лиття великих деталей простої

кокіль

конфігурації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бр.АЖМц 10-

 

 

 

 

 

56

22

130

лиття в

Для відповідальних деталей: втулки,

9 – 11

2 – 4

1 – 2

0,75

кокіль

3-1.5

61

32

шестерні, підшипники

 

 

 

 

 

м'який

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 6 – Хімічний склад і типові механічні властивості деяких ливарних алюмінієвих сплавів (силумінів)

сплавуМарка

Основні компоненти, %

 

Механічні властивості

 

 

 

(Al інше)

 

Домішки, % більшне

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

мм/кГσв2 м/Мн9,8х2)

%δ,

мм/кГНВ2 9,8х(

)м/Мн2

Стан

Зразкове

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сплаву

призначення

 

Mg

Cu

Si

Mn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

литий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в землю,

Для деталей агрегатів і приладів,

 

 

 

 

 

 

13 – 14

1 – 3

50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

тонкостінних деталей складної

АЛ2

 

 

10 – 13

 

2,2

 

 

 

 

литий

 

 

 

 

 

 

 

конфігурації при литті в землю, в

 

 

 

 

 

 

18 – 20

2 – 6

50

 

в землю,

 

 

 

 

 

 

 

металеві форми і під тиском

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

модифіко-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ваний

 

 

 

1,5 –

 

 

 

 

 

 

 

литий

Для відливання корпусів, армату-

АЛЗ

0,2 – 0,8

4 – 6

0.2 – 0,8

1.3

20

3

75

 

ри і дрібних деталей головним

3,5

 

в землю, Т5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

чином в приладобудуванні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

литий

У термічно обробленому стані

ЛЛ4

0,17 – 0,3

8 – 10,5

0,25 – 0,5

1.1

26

4

70

 

в землю,

для великих високонавантажених

 

модифіко-

деталей відповідального

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ваний, Т6

призначення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У термічно обробленому стані

АЛ5

0.35 – 0.6

1 – 1,5

4.5 –

1.4

23

1

90

 

литий

для відливання відповідальних

5.5

 

в землю, Т6

деталей, що вимагають

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підвищеної теплостійкості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для виготовлення деталей

АЛ6

2 – 3

4,5

1,8

24

4

80

 

литий

карбюраторів та арматури

6,0

 

в землю, Т5

двигунів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У термічно обробленому стані

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

для деталей середньої

АЛ9

0.2 – 0.4

 

6 – 8

 

1.0

24

2

75

 

литий

навантаженості, але складної

 

 

 

в землю, Т6

конфігурації, а також для

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

відливання деталей, що

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

піддаються зварюванню