Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про проходження практики у фінансовому управлінні Кельменецької районної державної адміністрації.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.06.2019
Размер:
80.16 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Назва тем (розділів)

Сторінка

Вступ

3

  1. Вивчення організації бухгалтерського обліку бюджетної установи

5

  1. Облік доходів, видатків і витрат діяльності бюджетної установи

7

  1. Облік грошових коштів

10

  1. Облік фінансово-розрахункових операцій

12

  1. Облік розрахунків із заробітної плати та страхування

17

  1. Облік необоротних активів

22

  1. Облік запасів

25

  1. Облік власного капіталу

28

  1. Облік фінансових результатів виконання кошторису

30

  1. Звітність бюджетних установ

32

  1. Аналіз виконання кошторису бюджетних установ

34

  1. Фінансове планування

37

Висновки та пропозиції

39

Список використаних джерел

41

Додатки

42

Вступ

Фінансове управління Кельменецької районної державної адміністрації є одним із структурних підрозділів районної державної адміністрації, який утворюється головою районної державної адміністрації та входить до її складу. Керується у своїй діяльності головою районної державної адміністрації, а також підзвітне і підконтрольне Департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Управління є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби України, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, власні бланки.. Забезпечує в межах Кельменецького району виконання покладених на нього завдань.

Фінансове управління для здійснення діяльності керується Конституцією та законами України, Бюджетним кодексом України, наказами Міністерства фінансів України та директора Департаменту фінансів Чернівецької обласної державної адміністрації, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, інших центральних органів влади, розпорядженнями та дорученнями голів Чернівецької обласної та Кельменецької районної державних адміністрацій, рішеннями Чернівецької обласної та Кельменецької районної рад, а також іншими нормативно-правовими актами.

Фінансове управління Кельменецької районної державної адміністрації здійснює свою діяльність відповідно до Положення (додаток 1), яке почало діяти на підставі Розпорядження №183 від 06.07.2018 р. (додаток 2). В Положенні вказанні основні завдання Управління, його функції, права, обов’язки тощо.

Функціонування фінансового управління здійснюють структурні підрозділи (додаток 3), які складаються з 11 штатних одиниць, до них входять:

  • керівництво;

  • бюджетний відділ;

  • відділ фінансово-господарського забезпечення та контролю за виконанням місцевих бюджетів;

  • відділ аналізу та планування доходів місцевих бюджетів.

Кожний відділ підпорядковується та виконує поставлені на нього функції згідно власного Положення (додаток 4). Кожна особа на певній посаді підпорядковується та виконує поставлені на неї функції згідно власної Посадової інструкції (додаток 5).

Фінансове управління внесене до Єдиного державного реєстру, про це засвідчує довідка з Єдиного державного реєстру (додаток 6), у зв’язку з цим йому присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи – 02317379, який підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи (додаток 7).

У Кельменецької районної державної адміністрації наявний веб-сайт (https://kelmentsi.bukoda.gov.ua/page/group/1345), де фінансове управління поширює публічну інформацію про результати та ефективність її діяльності.

1. Вивчення організації бухгалтерського обліку бюджетної станови

Організація бухгалтерського обліку фінансового управління Кельменецької районної державної адміністрації керується Положенням про облікову політику фінансового управління фінансового управління Кельменецької районної державної адміністрації (додаток 8) та регламентується нормативно-правовими документами (Бюджетним кодексом України, Податковим кодексом України, Законами України, наказами та поставами Кабінету Міністрів України, національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку в державному секторі, іншими нормативними документами).

Організація ведення бухгалтерського обліку у фінансовому управлінні райдержадміністрації повністю прописана в Положенні про організацію бухгалтерського обліку фінансового управління Кельменецької районної державної адміністрації (додаток 9) та покладається на відділ фінансово-господарського забезпечення та контролю за виконанням місцевих бюджетів. Відділ очолює начальник відділу – головний бухгалтер Повержук Людмила Василівна, який призначається на посаду начальником фінансового управління.

Фінансове управління райдержадміністрації веде бухгалтерський облік за Планом рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, встановленим наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2013 року №1203 (зі змінами та доповненнями).

У фінансовому управлінні використовується автоматизована меморіальна форма обліку. Використання меморіальних ордерів здійснюється на підставі наказу Міністерства фінансів України №755 від 08.09.2017 р.

Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або електронних носіях і повинні мати такі обов’язкові документи:

  • назву документа (форми);

  • дату і місце складання;

  • назву організації, від імені якої складено документ;

  • зміст та обсяг господарської операції;

  • одиницю виміру господарської операції;

  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Первинні документи і регістри бухгалтерського обліку, виготовлені на паперових носіях, зберігаються у відділі фінансово-господарського забезпечення та контролю за виконанням місцевих бюджетів фінансового управління. За умови завершення перевірки органами державної контрольно-ревізійної служби первинні документи і регістри бухгалтерського обліку, виготовлені на паперових носія, передаються в архівний відділ районної державної адміністрації.

2. Облік доходів, видатків і витрат діяльності бюджетної установи

Фінансове управління Кельменецької районної державної адміністрації утримується за рахунок коштів державного бюджету та інших коштів, не заборонених законодавством. Видатки здійснюються відповідно до кошторису (додаток 90), який затверджується на початок року.

Доходи фінансового управління поділяються на доходи загального фонду та доходи спеціального фонду. Доходи фінансового управління повністю складають бюджетні асигнування. Сума асигнувань, які фінуправління отримало в 2018 р., складає 1 520 174,00 грн.

Оскільки фінансове управління Кельменецької районної державної адміністрації – це неприбуткова установа, кожного місяця формується звіт про використання доходів неприбуткової організації (додаток 10), в якому вказується сума і джерела доходу та сума і напрями видатків фінансового управління. Для присвоєння статусу неприбуткової установи, фінансове управління повинно відповідати всім вимогам, встановленим пунктом 113.4 статті 133 Податкового кодексу України. Для підтвердження статусу неприбуткової установи фінансове управління повинно отримати Рішення (додаток 11) від Податкової інспекції головного управління ДФС у Чернівецькій області.

Кожного місяця фінансове управління Кельменецької районної державної адміністрації складає накопичувальну відомість руху грошових коштів на рахунках, відкритих в органах Державної казначейської служби України. Для загального фонду відомість складається у формі меморіального ордеру №2 окремо для рахунків 3431 «Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами державного бюджету» (додаток 12) та 2313 «Реєстраційні рахунки» (додаток 13). За наявності декількох рахунків, відкритих фінуправлінням, кожний рахунок оформляється окремим меморіальним ордером. В грудні 2018 р. рахунок 3431 «Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами державного бюджету» кореспондувався по дебету з рахунком 7011 «Бюджетні асигнування» на суму 122 124,28 грн. та по кредиту з рахунком 2313 «Реєстраційні рахунки» на суму 145 480,51 грн. В кінця місяця сальдо за рахунком 3431 складає 0,00 грн.. За меморіальним ордером №2 рахунок 2313 «Реєстраційні рахунки» вступає у кореспонденцію по дебету з рахунком 3431 «Реєстраційні рахунки розпорядників за коштами державного бюджету» на суму 145 480,51 грн. та по кредиту з субрахунками рахунків 63 «Розрахунки за податками і зборами», 64 «Інші поточні зобов’язання», 65 «Розрахунки з оплати праці» на суму 145 480,51 грн. Залишок на кінець місяця за рахунком 2313 складає 0,00 грн.

Для спеціального фонду відомість складається у формі меморіального ордеру №3-4 (додаток 14). За даними грудня 2018 р. рахунки 2313/3, 2313/4 «Реєстраційні рахунки» кореспондуються тільки по кредиту з рахунком 6415 (спеціальний фонд) «Розрахунки з іншими кредиторами» на суму 22 793,55 грн. Залишок на кінець місяця 0,00 грн.

Для відображення видатків на аналітичному рівні застосовуються картки для аналітичного обліку касових та фактичних видатків.

Картка аналітичного обліку касових видатків ведеться в розрізі кодів економічної класифікації окремо по загальному (додаток 15) та спеціального (додаток 16) фондах. За результатами діяльності фінансового управління за грудень 2018 р. витрати по загальному фонду складають 145 480,51 грн., а по спеціальному – 22 793,55 грн.

Картка аналітичного обліку фактичних видатків ведеться в розрізі кодів економічної класифікації окремо по загальному (додаток 17) та спеціального (додаток 18) фондах. Записи про суми фактичних видатків здійснюються на підставі меморіальних ордерів за місяць. За результатами діяльності бюджетної установи за грудень 2018 р. витрати по загальному фонду складають 145 789,18 грн., а по спеціальному – 22 112,01 грн.

Облік доходів і витрат діяльності бюджетної установи відображаються на рахунку 2313 «Реєстраційні рахунки».

Операції, які відбулися згідно меморіальних ордерів №2 та №3-4 за грудень 2018 р., наведені у таблиці 2.1

Таблиця 2.1

Журнал реєстрації операцій з обліку доходів і витрат діяльності бюджетної установи

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1.

Нараховано бюджетне асигнування

3431

7011

2.

Отримано бюджетне асигнування на реєстраційний рахунок

2313

3431

3.

Сплачено податки та збори

63

2313

4.

Сплачено за отримані послуги

6415

2313

5.

Нараховано заробітну плату працівникам

6514

2313