Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ефективність кругообігу капіталу.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.06.2019
Размер:
39.48 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Кафедра політичної економії

РЕФЕРАТ

з предмету «Основи економічної науки» на тему:

Ефективність кругообігу капіталу

Зміст:

Вступ…………………………………………………………………………3

Розділ 1. Економічна сутність та види капіталу. ………………………...4

Розділ 2. Кругообіг капіталу………………………………………………7

Розділ 3. Ефективність кругообігу капіталу……………………..……….9

Висновки……………………………………………………………………13

Список використаних джерел…………………………………..….……..14

Вступ

Кожне підприємство, починаючи свою виробничо-господарську діяльність, повинно мати певну грошову суму. На ці грошові ресурси підприємство закуповує на ринку або у інших підприємств сировину, матеріали, паливо, оплачує рахунки за електроенергію, сплачує своїм працівникам заробітну плату. Усе це являє собою один з найважливіших параметрів господарювання, що одержав назву «оборотний капітал»

Використання оборотного капіталу на підприємстві є досить актуальною темою, так як правильна організація, збереження і ефективність використання капіталу мають велике значення для забезпечення безперервного процесу суспільного відтворення, стійкого фінансового стану всіх суб'єктів господарювання, реального накопичення національного багатства країни.

В умовах ринкових відносин оборотний капітал набуває особливо важливого значення. Адже він являє собою частину продуктивного капіталу, що переносить свою вартість на створений продукт повністю і повертається до підприємця в грошовій формі наприкінці кожного кругообігу капіталу. Таким чином, оборотні кошти являються важливим критерієм у визначенні прибутку підприємства.

Також, оборотні кошти є важливою частиною майна підприємства. Наявність у підприємства оборотних коштів в достатній кількості ще не свідчить про їх раціональне використання. Для оцінки ефективності використання оборотних коштів служить система показників, пристосування яких до конкретного підприємства дає можливість визначити шляхи поліпшення використання цих коштів.

Метою реферату є вивчення, дослідження та аналіз оборотного капіталу на підприємстві.

Розділ 1. Економічна сутність та види капіталу

Капітал — одна з фундаментальних економічних категорій, сутність якої наукова думка з'ясовує протягом багатьох століть. Термін "капітал" походить від латинського "сарitalis", що означає "основний, головний". У найперших роботах економістів капітал розглядався як основне багатство, основне майно. За мірою розвитку економічної думки це первісне абстрактне та узагальнене поняття капіталу наповнювалось конкретним змістом, що відповідав панівній парадигмі економічного аналізу розвитку суспільства.

Так, відповідно до принципів наукового світобачення меркантилістів, під поняттям капіталу як основного багатства розумілось золото, гроші та інші скарби у будь-якому вигляді. При цьому основним джерелом формування капіталу меркантилісти вважали позитивний торговельний баланс.

Економічна школа фізіократів під поняттям капіталу як основного багатства розуміла землю і вкладеш в неї кошти ("аванси"). Відповідно джерелом формування капіталу фізіократи вважали сільськогосподарське (землевласницьке) виробництво.

Представники класичної політекономії (у першу чергу А. Сміт і Д. Рікардо) серйозно поглибили дослідження сутності капіталу, розширили сферу його розгляду галуззю промислового виробництва. Під капіталом вони розуміли накопичені запаси засобів виробництва, які призначені для подальшого виготовлення товарів. Основні суттєві риси економічної категорії капіталу, сформульовані класичними економістами, були прийняті за основу всіма наступними її дослідниками.

У системі марксистського вчення дослідженню категорії капіталу належить центральне місце. За допомогою цієї категорії К. Маркс пояснював всю систему загальноекономічних відносин капіталу. Джерелом формування капіталу він вважав додаткову вартість, створену додатковою працею найманих робітників виробничої сфери. Відповідно капітал, в економічному розумінні марксистів, виступав як засіб експлуатації найманих робітників, а виробничі відносини капіталістичного суспільства — як відносини з приводу розподілу додаткової вартості.

Неокласичні економічні теорії капіталу суттєво розвинули його сутнісні характеристики, пов'язані з кількісними пропорціями його формування і характером ринкового обороту капіталу.

Наведений історичний огляд показує, що парадигма капіталу як економічної категорії, що характеризує систему й особливості її пізнання, визначається глибоким генезисом і значною широтою підходів.

Однак, не дивлячись на велику увагу дослідників до цієї ключової економічної категорії, наукова думка до сьогодні не виробила універсальне визначення капіталу, яке б відповідало потребам як теорії, так і практики. "Капітал отримав настільки різноманітні визначення, — писав один із економістів XIX століття Н. Сеніор, — що можна себе запитати: чи має це слово значення, яке було б прийняте всіма?" Справедливість цього зауваження зберігає свою актуальність у наші дні.

З позиції фінансового менеджменту капітал підприємства характеризує загальну вартість засобів у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, інвестованих у формування його активів. [1, c. 221]

За функціональним критерієм капітал фірми, інвестований у виробництво, складається з основного та оборотного капіталів. Основний капітал (переважно засоби праці) функціонує у виробничому про­цесі тривалий час (більше року), переносячи свою вартість на вартість новоствореного продукту частинами, в міру зношування. До основного капіталу фірми належать будівлі, споруди, передавальні пристрої, машини та обладнання, транспортні засоби та ін., що використовуються у процесі виробництва товарів. Оборотний капітал виробництва (переважно предмети праці) повністю переносить свою вартість на вартість новоствореного продукту протягом одного циклу виробництва. Це — сировина, матеріали, комплектуючі вироби, продукти, виробни­цтво яких не незавершене, та ін. Оборотний капітал сфери обігу утворюють готова продукція, гроші та ін.

Структурний капітал фірми — це накопичені фірмою нематері­альні активи, знання та інформація, що становлять основу її функціо­нування як виробничої одиниці. У його складі слід вирізнити клієнт­ський капітал — клієнтська база фірми, що визначає обсяг, структуру й динаміку виробництва продуктів, — та організаційний капітал — систематизована та формалізована компетенція фірми, в тому числі систем , що підсилюють її творчу ефективність, а також організаційні можливості створення вартості. До організаційного капіталу належать капітал інновацій — інтелектуальні активи, що забезпечують іннова­ційну діяльність фірми, — та капітал процесів — інтелектуальні ресурси виробничого процесу. [2, c.159]