Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Самостійна робота

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.06.2019
Размер:
26.26 Кб
Скачать

Самостійна робота

«Історія походження слів»

Ельдорадо (ісп. el dorado, буквально — позолочений, золотий), країна, багата золотом і коштовностями, яку іспанські завойовники шукали в 16—17 вв.(століття) у Південній Америці (в основному в басейні рр. Оріноко і Амазонки). Згідно з легендою, що дійшла до конкістадорів, правитель Е. кожен ранок обсипався золотим піском і змивав його у водах священного озера. Легенда і назва країни сходять до того, що існував в муїськов звичаю присвячення в правителі на оз.(озеро) Гуатавіта (Колумбія). У переносному розумінні Е. — країна казкових багатств.

Макінтош (Macintosh або Mac) — це низка персональних комп'ютерів, які розробляє та продає компанія Apple Inc. Таку назву лінія отримала завдяки сорту яблук Макінтош. Перший комп'ютер цієї лінії був випущений 24 січня 1984.

Регла́н (англ. Raglan) — вид крою рукава одягу, при якому рукав викроюється разом з плечовою частиною переду і спинки виробу.

Цей вид рукава названий на честь британського фельдмаршала барона Реглану, який втратив праву руку в Битві при Ватерлоо (1815 рік) і носив одяг з таким видом рукава, щоб трохи приховати цей недолік. Згадка про реглан вперше з'явилася в англійській літературі приблизно в 1862 році. Вважається, що реглан винайдений англійцями під час Кримської війни 1853—1856 років. Численні дощі підштовхнули до цього винаходу — вода не проникала під одяг через відсутність шва.

У той же час на одній з акварелей російського художника XIX століття Федора Солнцева, датованій ще 1842 роком, є зображення дівчини з Тульської губернії в вишитій сорочці з типовим рукавом такого типу.

Пульман. Пу́льманівський ваго́н (від англ. Pullman) — один з класів пасажирських вагонів. В деяких країнах термін вживається до комфортабельних автобусів та лімузинів.

У США «пульман» вживається стосовно залізничних спальних вагонів, будованих компанією Пульман (засновник — Джордж Пульман) з 1867 року до кінця 1968 року, котрі працювали на більшості залізниць США, а також — стосовно вагонів-ресторанів у Європі, котрі обслуговувалися Компанією Пульмана, або вагонів-салонів, котрі обслуговувалися «Міжнародною компанією спальних вагонів» (фр. Compagnie Internationale des Wagons-Lits). У Великій Британії, «пульман» означає вагон-салон, котрий обслуговується «Британською вагонною компанією Пульмана».

Альфо́нс (грец. Αλφόνσος, лат. Alphonsus):

1. чоловіче ім'я. Походить від старонімецького Адальфунс (нім. Adalfuns, «шляхетний і сміливий»).

2. чоловік, що перебуває на утриманні жінки, при цьому надаючи їй інтимні послуги, або займається проституцією.[1]. Назва виникла, коли Александр Дюма (син) написав свою роботу "Мосьє Альфонс", де головним героєм був чоловік на утриманні своєї коханки.

Ме́нтор (грец. Mentor) — у давньогрецькій міфології — приятель Одіссея, був опікуном його дому, коли герой брав участь у Троянській війні. В «Одіссеї» Афіна, допомагаючи Телемахові в пошуках батька, часто приймала вигляд Ментора.

Завдяки романові французького письменника Ф. Фенелона «Пригоди Телемаха» (1699 р.) ім'я Ментора стало відоме широким читацьким колам. Його почали використовувати як синонім слів «учитель», «порадник», «наставник», «консультант». Наставник — це людина, яка працює в компанії і має інтерес у розвитку знань, навичок та міжособистісних стосунків. На відміну від наставника, ментор — це людина, що самостійно встановлює інтенсивність та напрямок навчання. Завдання ментора — допомагати тоді, коли просите про допомогу.

Мефістофель (Mephistopheles, Mephostophilis, Mephistophilus, Mephistos) — найменування одного з духів зла, демона, чорта, біса, диявола, найчастіше, за легендою, скинутого ангела, сатани. Зазвичай виступає як супутник доктора Фауста.

Ім'я Мефістофель, можливо, грец. походження — «той, що ненавидить світло», від me — не, phos — світло і phílos — люблячий; за іншою версією, древньоєвр. походження — від мефіц — той, що розносить (той, що розповсюджує) і тофель — скверна, гріх, порок. У Біблії воно не фігурує. З'явилось, швидше всього, в эпоху Ренесансу, з того часу використовується як альтернатива страшним словам сатана чи диявол.

Гіаци́нт (від грец. Ὑάκινθος, Hyacinthus) — рід багаторічних цибулинних рослинродини гіацинтових (Hyacinthaceae) або холодкових (Asparagaceae), у разі внесення до неї всієї родини гіацинтових, як це пропонується системою APG II.Отримав назву від імені персонажа давньогрецької міфології. Гіацинт — юнак неймовірної краси, якого кохав Аполлон. Коли Аполлон навчав його метати диск, закоханий в Гіацинта бог вітру (за різними версіями міфа Зефір або Борей) з ревнощів спрямував кинутий Аполлоном диск в голову Гіацинта. Юнак помер, і тоді Аполлон із його крові створив квітку.

Нарци́с (Narcissus) — рід однодольних рослин з родини амарилісових. Нарцис, рідше Наркіс (грец. Νάρκισσος) — син річкового бога Кефіса й німфи Ліріопи, вродливий юнак, улюбленець німф, мисливець.

Нехтував усіма дівчатами, які в нього закохувалися. Богиня Немесіда, щоб покарати Нарциса за пиху, зробила так, що якось на полюванні він побачив у джерельній воді своє відображення і так закохався в нього, що з любові помер. На могилі Нарциса виросли квіти (нарциси). За іншою версією міфу, боги покарали Нарциса за те, що він зневажив кохання німфи Ехо.

Міф про Нарциса опрацював Овідій у «Метаморфозах». На сюжет міфу створили опери Франческо Каваллі, Алессандро Скарлатті, Крістоф Віллібальд Ґлюк; Педро Кальдерон де ла Барка написав драму. У переносному значенні Нарцис — самозакохана людина.

Си́філіс — інфекційне захворювання, яке передається статевим шляхом (ХПСШ) і збудником якого є бактерія з роду Treponema, виду Treponema pallidum (заст. «бліда спірохета»).У 1530 році назва «сифіліс» вперше була використана італійським лікарем та поетом Джироламо Фракастороу його Syphilis sive morbus gallicus («Сифіліс або французька хвороба») — латиномовнійпоемі, написаній дактилічним гекзаметром[6][7]. У ній він описує руйнівні наслідки хвороби в Італії[8]. Головним героєм її був пастух на ім'я Сіфіл (Syphilus — можливо, алюзія на Сіпіла з «Метаморфоз» Овідія), який став першою жертвою хвороби[6]. Історично відома й інша назва хвороби — «Велика віспа»[9][10]. В Україні сифіліс був відомий як «пранці»[11] — це слово походить через пол. france (однина — franca) від нім. Franzen — скорочення від Franzosenkrankheit — «французька хвороба»[12].