Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
повний аналіз і жінка з чрним.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
14.06.2019
Размер:
40.93 Кб
Скачать

Повний лінгвістичний аналіз вірша

«І жінка з чорним, як земля…» с. Жадана

  1. Вірш «І жінка з чорним, як земля…» належить до художнього функційного стилю тому, що цей вірш має різнобічний вплив на думки й почуття людей, який досягається використанням автором різних художніх засобів.

  1. Тема: зображення почуттів героя до жінки, яка начебто нічим не вирізняється з-поміж інших жінок «живе не переймаючись зовсім», «вона ходить собі на стадіони й ринки», але для ліричного «Я», ця жінка є тим об’єктом бажання, який приводить його в натхнений, збуджений, ейфоричний стан. Герой говорить, що здатний заради неї на все, аби тільки вона хоча б говорила з ним, писала йому, пам’ятала його, тобто готовий пожертвувати своїми почуттями, мовчати про них, аби хоча б зрідка «слухати її байки».

Ідея: у вірші відтворюється авторський задум, який полягає у зображенні справжніх, щирих почуттів чоловіка до жінки, наскільки вони можуть бути сильними. Адже тільки закоханий чоловік може йти на будь-що заради своєї коханої «я готовий палити сусідські будинки», «позбавити міста керування», «влаштовувати страйки», «слухати її постійні байки».

  1. Жанр: інтимна лірика , різновид - любовна, адже зображується кохання як стан душі ліричного героя.

  2. Спосіб вираження змісту – поезія. Адже, перш за все, поезія -  це завжди політ фантазії, творчої думки, пошук тих засобів мови, що здатні торкнутися струн душі людини. А вірш «І жінка з чорним…» є тим твором, який побудований на любовних переживаннях ліричного героя і здатний доторкнутися до найпотаємнішого в душі людини.

  3. У цьому вірші, на мою думку, переплітаються всі два логічні способи передачі інформації: опис та розповідь. Я так вважаю тому, що у вірші наявний опис жінки «і жінка з чорним, як земля, волоссям», описується її життя «живе собі, не переймаючись зовсім», «вона ходить собі на стадіони й ринки», і цей опис переплітається з розповіддю про її життя «живе собі», «ходить собі», про почуття героя «я готовий палити … будинки, щоби вона звернула на мене увагу», про його жертовність «я готовий влаштовувати на її вулиці страйки, лише б бути ближчим до її ніжності і люті».

  4. Побудова мови тексту монологічна. Ліричне «Я» таким чином звільняється від того що «наболіло».

  5. Фонографічний аналіз «І жінка з чорним, як земля, волоссям».

1. У тексті наявні фонетичні засоби увиразнення такі як: алітерація, асонанс, анафора.

2. У вірші наявна алітерація

  • Повторення звука р:

- «І жінка з чорним, як земля, волоссям, яку я знаю вже стільки років, живе собі, не переймаючись зовсім, серед ранкового світла й вечірніх мороків»,

- «Поміж заліза й гарячого листя, поміж стін і пташиних криків, поміж підземних русел, що переплелися, поміж поміж усіх своїх снів і фріків»,

- «Я готовий позбавити міста керування і на портвейн перетворювати озерну воду»,

- «Я вигадаю нові літери й розділові знаки».

Тут наявне повторення звука р, який створює своєрідний акомпанемент змістові. Звук р створює картину емоційного піднесення ліричного героя, який оповідає життя своєї коханої.

  • Повторення звука б:

- «Лише б бути ближче до її ніжності і люті».

Повторення звука б сприяє карбованості, ритмічності та фонетичної чіткості, «твердості» поетичної мови.

У вірші наявний асонанс:

  • Повторення звука і:

- «Поміж усіх своїх снів і фріків», «Поміж стін і пташиних криків», «І я готовий палити сусідські будинки».

Повтори звука і підсилюють алітерацію звуків, імітуючи прискорення, таким чином автор перераховує все, чим живе його героїня.

3. У вірші наявна анафора:

- «Поміж заліза й гарячого листя, поміж стін і пташиних криків, поміж підземних русел, що переплелися, поміж поміж усіх своїх снів і фріків»;

- «Я готовий палити сусідські будинки», «Я готовий позбавити міста керування», «Я готовий влаштовувати на її вулиці страйки».

Анафора створює милозвучність, музикальність вірша, створює своєрідне обрамлення вірша.

4. Ритм цього вірша породжує піднесення, безоглядність, навіює ліризм.

  • Віршовий розмір: складно визначити, тому що автор оперує декількома розмірами одразу, наприклад, у першому куплеті наявний чотиристопний ямб, який переходить в чотирьохстопний анапест.

  • Рима: жіноча («І жінка з чорним, як земля, волОссям…»);

  • Спосіб римування: перехресне («І жінка з чорним, як земля, волоссям, яку я знаю вже стільки років, живе собі, не переймаючись зовсім, серед ранкового світла й вечірніх мороків»).

5. У вірші відстутні вигуки, звуконаслідувальні слова. Автор не використовує графічних засобів увиразнення тексту, натомість акцент переноситься на зміст. Графони відсутні.

6. Вживання великої літери підпорядковується прагненням наголосити на певних елементах, інтонаційно виділити їх. Так у творі автор вживає велику літеру у таких словах: І (сполучник вказує на повтореннях певних явищ, дій, подій), Я (автор наголошує, що саме він готовий на все заради коханої), Вона (автор наголошує на унікальності, неповторності жінки).

8. Автор не використовує особливих пунктограм для передачі змісту твору.