Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Poslugi_fizichnoyi_kulturi_ta_sportu_i_turistichn.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
113.02 Кб
Скачать

Організація і технологія надання туристичних послуг

Туризм є однією з найдинамічніших форм міжнарод­ної торгівлі послугами, а в багатьох державах — одним із основних джерел грошових надходжень, факторів забез­печення зайнятості населення, розширення міжособистісних контактів. Інвестиції в індустрію туризму є високорентабельними. За прогнозами, міжнародний туризм до 2010 р. стане провідною експортною галуззю у світі.

Туризм тимчасовий виїзд людини з місця постійного проживан­ня в оздоровчих, пізнавальних або професійно-ділових цілях без зайняття оплачуваною діяльністю.

За цілями поїздки туризм класифікують на курортний (з метою відпочинку і лікування), екскурсійний (ознайом­лення з визначними природними, історичними і культурни­ми пам'ятками), діловий (для проведення ділових перегово­рів), науковий (ознайомлення з досягненнями науки і техні­ки, участь у наукових конгресах, конференціях), етнічний (поїздки для зустрічі з рідними); за формою участі — груповий, індивідуальний, сімейний, місцевий, прикордонний; за географією — міжконтинентальний, міжнародний (між­регіональний), регіональний; за віком туристів — зрілий, молодіжний, дитячий, змішаний; за терміном дії — одно­денний, багатоденний, транзитний; за сезонністю — актив­ний туристичний сезон, міжсезонний, несезонний; за спо­собом пересування — пішохідний, із застосуванням тради­ційних транспортних засобів, із застосуванням екзотичних видів транспорту (канатна дорога, фунікулер, дирижабль, повітряна куля, дельтаплан); за методом здійснення — організований (влаштований туристичними фірмами або добровільними організаціями) і неорганізований (група туристів самостійно планує та організовує свою поїздку, не використовуючи послуг туристичних фірм), плановий (за завчасно розробленим і узгодженим з країною відвідування маршрутом) та самодіяльний (відвідування певних місцевостей без узгодженої програми).

Туристичні послуги реалізуються на світовому ринку як невидимий товар. У туристичному бізнесі, як і в будь­-кому іншому, необхідне вивчення попиту та пропозиції на ринку. При плануванні і наданні послуг фірма повинна орієнтуватися на потреби туристів. Саме на знанні інтере­сів і потреб споживачів туристичних послуг розвивається індустрія туризму, проектуються і реалізовуються туристичні операції.

Регулювання в галузі туризму здійснюється Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади в галузі туризму, Верховною Радою Автономної Республіки Крим та Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, а також іншими органами в межах їх компетенції.

Туристичні операції вид діяльності, спрямованої на купівлю-продаж туристичних послуг і товарів туристичного попиту з метою задоволення культурних і духовних потреб туристів.

Головними об'єктами туристичних операцій є турис­тичні послуги.

Туристичні послуги послуги суб'єктів туристичної діяльності що­до розміщення, харчування, транспортного, інформаційно-реклам­ного обслуговування, а також послуги закладів культури, спорту, побуту, розваг, спрямовані на задоволення потреб туристів.

Туристичні послуги наділені специфічними соціально-оздоровчими особливостями (забезпечують відпочинок, можливість розвитку особистості, пізнання історичних і культурних цінностей, заняття спортом, участь у культур­но- масових заходах та ін.). Завдяки цьому вони поєднують у собі економічні, соціальні, гуманітарні, виховні та естетичні якості. За призначенням їх поділяють на основні, додаткові і супутні (рис. 1).

Основні туристичні послуги регламентуються догово­ром на туристичні обслуговування і путівкою.