Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Poslugi_fizichnoyi_kulturi_ta_sportu_i_turistichn.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
113.02 Кб
Скачать

Види туристичних послуг

Основні туристичні Додаткові туристичні Супутні туристичні

послуги послуги послуги

Розміщення Додаткові екскурсії, Забезпечення

туристів які не входять у сувенірною

перелік основних продукцією,

турист. символікою

Харчування Фізкультурно-оздоровчі Торговельне,

туристів послуги валютно-кредитне,

інформаційне та

Транспортні послуги інше

Медичні послуги обслуговування

Екскурсійні послуги Культурно-видовищні Послуги спеціальних

та ігрові заходи видів звязку, надання

індивід. сейфів т.і.

Рис.1. Види і різновиди туристичних послуг

Додаткові туристичні послуги є різноманітними за розвинутої інфраструктури туризму, вони приносять до 50% від загального доходу. Супутні послуги сприяють підвищенню сервісного обслуговування туристів. Між додатковими і супутніми послугами немає чіткої межі. Туристу можуть надавати чітко визначені види послуг на його вибір або повний їх комплекс.

Повний комплекс послуг надається методом продажу т. зв. інклюзив-турів або пекідж-турів. У західноєвропейських країнах більш розповсюдженим є термін «інклюзив-тур», у США — «пекідж-тур». Їх структура значною мірою варіюється залежно від краї­ни, складу туристів, їх купівельної спроможності, харак­теру, асортименту та якості послуг, що надаються.

Інклюзив-тури переважно застосовуються при авіацій­них перевезеннях туристів до місця призначення і назад, вартість яких визначається на основі спеціально розроблених інклюзив-тарифів, що інколи бувають нижчими від звичайних. Вони включають також вартість розміщення туристів у готелі, харчування (повне або часткове) та інші послуги, котрі надаються на певну кількість днів перебу­вання туристів у місці призначення. Загальний рівень цін інклюзив-туру повинен бути не нижчим за звичайні тари­фи (тобто вартість транспортування) за певним туристич­ним маршрутом. Клієнту повідомляють паушальну (за­гальну) ціну інклюзив-туру без розшифрування окремих видів послуг. Інклюзив-тури застосовують, як правило, для групових та індивідуальних туристичних поїздок.

Пекідж-тур (комплексний тур) передбачає надання клієнту усіх необхідних послуг, однак він може не включа­ти транспортні витрати. Переважно пекідж-тур організову­ється за конкретною, завчасно рекламованою програмою.

Туристичні послуги мають свій життєвий цикл, фази якого зображено на рис. 2.

Рівень

прибутку

Розроблення' «Запуск» 'Зрілість Старіння час