Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tara.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
47.71 Кб
Скачать

1. Роль тари та пакувальних матеріалів у раціональному використанні проводовольчих та непродовольчих товарів.

(Определение тара, пакув. мат. и объяснить как вид товара обумовлюэ певний вибів упаковки, навести загальни споживчі властивості(естетичні, ергономічні і тд) наприк.скляна тара вик-ся завдяки хім інертності для упаковки таких товарів як ...)

2. Упаковка, як чинник конкурентоспроможності товару

Упаковка - засіб чи комплекс засобів, що забезпечують захист продукції і навколишнього середовища від ушкоджень та втрат і полегшують процестранспортування, зберігання і реалізації продукції. Упаковка на сьогоднішній день є наймасовішим об'єктом дизайну. Будь-який продукт укладений у яку-небудь оболонку, яка одночасно може виконувати кілька життєво важливих для даного продукту функцій. Серед них і захист від зовнішніх механічних впливів - захисна функція, подання інформації про продукт - інформативна функція, подання самого продукту споживачеві - репрезентативна функція і, нарешті, четверта функція - комунікативна. Роль упаковки і тари в торгово-технологічному процесі визначається функціями, які вони виконують. Ці функції зводяться до наступних:

запобігання товару від шкідливого впливу зовнішнього середовища, а також зовнішнього середовища від шкідливого впливу товару; • захист товару від впливу інших товарів; • забезпечення умов для збереження кількості і якості товарів на всьому шляху їхнього руху зі сфери виробництва в сферу споживання; • надання товарів та інших вантажів необхідної мобільності і створення умов для механізації трудомістких операцій і більш ефективного використання складських і торгових площ; • створення більш сприятливих умов для приймання товарів за кількістю та якістю і зручностей для кількісного їх обліку; • виконання ролі носія комерційної інформації і торгової реклами.

В товарознавстві споживча тара, яка виконує функцію збереження якості та кількості упакованого товару, вважається невід’ємною частиною товару. Різна символіка, торгові марки, слогани та інші прийоми застосовуються для того, щоб облегшити виробнику можливість вступити в контакт із споживачем у формі інструкцій, застережень, гарантій і специфікацій. Цей спосіб інформування особливо ефективний, оскільки подібні повідомлення супроводжують товар на всіх етапах його руху до споживача і є постійно доступними.

Наявність на упаковках товарів торгових марок допомагає просуванню товару до споживача. Торгова марка гарантує стабільну якість товару та є засобом, що формує прихильність споживачів. Крім того, розміщення на упаковці інформації є дуже ефективною та економічною формою реклами.

Для того, щоб упаковка виконувала вказані функції, вона повинна відповідати певним вимогам: соціального призначення, функціональним, ергономічним, естетичним, екологічним, надійності.

Пакування є вагомими складовими товару, а тому значною мірою визначають його якість і конкурентоспроможність на внутрішньому та зовнішньому ринках. Пакувальні матеріали відіграють важливу роль у формуванні асортименту товарів, їх іміджу, забезпеченні збереженості в процесі товароруху. Ефективна та приваблива упаковка трансформувалась в активний ринковий інструмент.

Використання тари не тільки як засобу для розміщення товару, його транспортування і зберігання, але і як засоби для викладення і продажу товарів у торговельному залі магазину (тара-обладнання). Розфасовка товарів у дрібну, зручну для споживачів тару полегшує і прискорює процес продажу, сприяючи підвищенню продуктивності праці торгових працівників, покращує показники роботи магазинів, підвищуючи культуру торговельного обслуговування.

Упаковка товарів, повинна відповідати ряду технічних, економічних і естетичних вимог.

Технічні вимоги передбачають, що матеріал, використовуваний для виробництва упаковки, її конструкція повинна відповідати властивостям помішаних в усі товарів. Вона повинна бути міцною і забезпечувати збереження товарів при перевезенні та зберіганні.

Упаковка повинна бути недорогою у виготовленні, портативної та зручною для транспортування як з товаром, так і в порожньому вигляді. Вона повинна матинизьким коефіцієнтом власної маси (відношення маси до об'єму).

Упаковка повинна мати привабливий зовнішній вигляд, а її форма, колірне рішення, тексти та малюнки на ній повинні служити вихованню естетичних смаків у покупців.

Для встановлення природи матеріалу, який підлягає ідентифікації, введені нумерація і скорочення, на яких базується ідентифікаційна система. Маркування тари повинно бути чітке, виразне і стійке при зберіганні.

Згідно з Директивою 94/62/ЄС передбачено таку нумерацію:

від 1 до 19 – для полімерів;

від 20 до 39 – для паперу і картону:

від 40 до 49 – для металів;

від 50 до 59 – для деревини;

від 60 до 69 – для текстилю;

від 70 до 79 – для скла.

Додатково можуть використовувати скорочені назви матеріалів, наприклад, НDРЕ (ПЕВГ) – поліетилен високої густини. Частина матеріалів може бути ідентифікована системою нумерації або скороченням назви. Ідентифікаційні знаки розміщують у центрі або нижче графічного маркування, що вказує на повторно використану чи встановлену природу упаковки.

3. Ф-ї упаковки прод і непрод товарів і вимоги до них

Упаковка – засіб або комплекс засобів, які забезпечують захист продукції під час транспортування, складування, перевантаження, що полегшує виконання логістичних операцій. Упаковка викор. для пакування як продовольчих так і непродовольчих товарів і має деякі відмінності до її застосування. Пакувальні засоби повинні відповідати таким функціональним вимогам: захищати упакований товар від негативного впливу вологи, кисню повітря, тепла, світла, механічних впливів тощо; забезпечувати повне збереження якості і кількості товарів під час транспортування, зберігання, реалізації. Упаковка повинна бути хімічно інертна та стійка до дії упакованого товару. Прикладом може слугувати споживча тара з ПВХ, що при повторному використанні може викликати серйозні наслідки. Функції, що вона виконує: захист товару від впливу довкілля, пошкоджень та втрат;захист довкілля від забруднення та негативного впливу товару;захист товару від впливу інших товарів;забезпечення умов для збереження кількості та якості товарів на шляху руху із сфери виробництва в сферу обігу;надання товарам та вантажам необхідної мобільності та створення умов для механізованих процесів;забезпечення сприятливих умов для приймання товарів за кількістю і якістю, а також забезпечення кількісного обліку;виконання ролі носія комерційної інформації й торгової реклами. Споживчі властивості: соціального призначення(відповідність виробництва різних видів упаковки й пакувальних матеріалів потребам суспільства в цілому, окремих груп населення, оптимальному асортименту та обсягам виробництва товарів), Функціональні(захист товару від зовнішнього впливу), Надійності(здатность зберігати свої функції та властивості протягом певного часу), Естетичні(виразністю і раціональністю форм упаковки, зовнішнім дизайном, з чіткістю й досконалістю виконання всіх елементів упаковки, інформаційною відповідністю, цілісністю композиції та рівнем технічного виконання), Ергономічні-зручність використання. (Ергономічні вимоги розділяються на гігієнічні(безпечні умови для життєдіяльності людини при його взаємодії з упаковкою та товаром, що упакований), антропометричні(відповідність упаковки розмірам та формі руки людини), фізіологічні, психофізіологічні (відповідність упаковки психіці людини, її сприйняттю на підсвідомому рівні) Екологічні(відсутність негативного впливу на довкілля під час виробництва, транспортування, зберігання та експлуатації упаковки, а також після її функціонального використання.), Безпечності, економічна ефективність(яка визначається її вартістю, а також ціною експлуатації та утилізації). + свій приклад