Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

шпоры 3 курс ОКСМ / схемотехника

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
19.08 Кб
Скачать

Комбінаційні пристрої

Комбінаційні пристрої характеризуються відсутністю пам'яті. Сигнали на їх виходах у будь-який момент часу однозначно визначаються поєднанням сигналів на входах і не залежать від попередніх станів. Схемними ознаками таких пристроїв служить відсутність ланцюгів зворотного зв'язку, тобто замкнутих петель, для проходження сигналів з виходів на входи. Комбінаційні пристрої характеризуються великою різноманітністю, проте серед них можна виділити ряд типових, таких, що найчастіше зустрічаються на практиці. До них відносяться суматори, дешифратори, шифратори, перетворювачі кодів, мультиплексори, демультиплексори, схеми порівняння код та інші.

Шифратори

Шифратором називається комбінаційний пристрій, що перетворює унітарний код, який подається на вхідні шини, у відповідний код на вихідних шинах. Таким чином, шифратори виконують функцію, зворотну тій, що виконується дешифратором. Якщо з вихідних шин шифратора знімається n-розрядний то максимальне число вхідних шин визначається числом можливих кодових комбінації і складає 2n. [3]

Дешифратори

Дешифратор- це комбінаційний пристрій з декількома входами і виходами, у якого певним комбінаціям вхідних сигналів відповідає активний стан одним з виходів. Дешифратори перетворюють двійковий і двійково-десятковий коди в унітарний код, тобто код двійкового п‑розрядного числа, представленого 2n розрядами тільки один з розрядів якого рівний 1. Дешифратори можуть бути повними і неповними У повного дешифратора n входам відповідає 2n виходів.У неповного дешифратора число виходів m <2n. Відомі три основні структури дешифраторів: матрична (лінійна), каскадна і пірамідальна. Матричні (лінійні) дешифратори складаються з 2n логічних схем збігу кожна з яких має n входів. На входи цих логічних елементів подаються всі можливі комбінації прямих і інверсних розрядів числа X, що дешифрується.

Соседние файлы в папке шпоры 3 курс ОКСМ