Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры 3 курс ОКСМ / шпоры / охрана труда / okhrana_truda_razvernutye_otvety.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
115.99 Кб
Скачать
  1. Охорона праці жінок і неповнолітніх

Щодо праці жінок. Забороняється використання праці жінок на важких, шкідливих та деяких підземних роботах. Не допускається залучення до нічних надурочних робіт, у вихідні, відрядження вагітних жінок та тих, які мають дітей віком до 3-х років.

Заборонено відмовляти жінкам у зарахуванні на роботу та знижувати їм заробітну платню, мотивуючи це вагітністю чи наявністю дітей до 3-х річного віку, а одиноким матерям — за наявності дітей до 14 років. Не допускається звільнення з роботи цих жінок за ініціативою роботодавця, за винятком випадків повної ліквідації підприємства, в цьому випадку — з обов’язковим працевлаштуванням.

Жінкам надається відпустка під час вагітності і пологів - 70 календарних днів до пологів і, як правило, 56 — після пологів.

Жінкам, за їх заявою, надається додаткова відпустка без збереження заробітної плати до досягнення дитиною 6-річного віку.

Жінкам, які мають дітей віком до 1,5 року надається додаткова перерва для відпочинку й годування дитини через кожні три години тривалістю не менше 30 хвилин.

Щодо праці неповнолітніх. Забороняється використання праці неповнолітніх на важких, шкідливих та деяких підземних роботах. Забороняється залучення до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені граничні норми. Забороняється залучення до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному огляду.

Заробітна плата при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Для робітників віком до вісімнадцяти років норми виробітку встановлюються, виходячи з норм виробітку для дорослих робітників пропорційно скороченому робочому часу для осіб, що не досягли вісімнадцяти років. Щорічні відпустки працівникам молодше вісімнадцяти років надаються влітку або на їх бажання в будь- яку іншу пору року.

  1. Порядок застосування вогнегасників при гасінні пожежі.

Для приведення вогнегасника в дію необхідно зірвати пломбу і вийняти запобіжну чеку. Потім необхідно, для вогнегасників з газовим балоном або газогенеруючим елементом, ударити рукою по кнопці запуску вогнегасника або подіяти на пусковий важіль, що розташовані на голівці вогнегасника (або відкрити вентіль газового балона, розташованого зовні вогнегасника). При цьому бойок ударяє по балончику і розкриває його або вдаряє по капсулю газогенеруючого елемента і запускає хімічну реакцію між його компонентами. Газ по спеціальному каналу надходить у верхню частину корпуса вогнегасника або через газову трубку з аератором - у нижню частину корпуса (порошкового вогнегасника), проходить через шар вогнегасного порошку, розпушуючи (спушуючи) його, і створює тиск у верхній частині корпуса вогнегасника. Для закачних вогнегасників ця операція відсутня, тому що в них ВГР постійно знаходиться під дією тиску стиснутого газу або парів ВГР.

Під дією надлишкового тиску газу або парів вогнегасна речовина з корпуса вогнегасника по сифонній трубці через клапан запірного пристрою (пістолет), надходить на розпилювач вогнегасника.

Направляють розпилювач вогнегасника на осередок горіння, відкривають клапан запірного пристрою і приступають до гасіння осередка пожежі.

Підходити до осередка горіння необхідно з навітряної сторони (щоб вітер або повітряний потік бив у спину) на відстань не менше мінімальної довжини струменя ВГР вогнегасника (величина якої вказується на етикетці вогнегасника). Необхідно враховувати, що сильний вітер заважає гасінню, знося з осередка пожежі вогнегасну речовину й інтенсифікуючи горіння.

При роботі з пересувними вогнегасниками необхідно враховувати, що чим більше тиск у корпусі вогнегасника або чим більше діаметр вихідного отвору насадки-розпилювача і, отже, витрата ВГР, тим сильніше реактивний вплив (віддача) струменя ВГР і тим складніше нею маневрувати.

Соседние файлы в папке охрана труда