Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
національна поліція.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
47.2 Кб
Скачать

ПЛАН

  1. Поняття форм адміністративної діяльності органів поліції та їх види…………………………………………………………………..…2-6

  2. Підрозділи патрульної поліції як суб`єкти забезпечення публічної безпеки та порядку. Основні права й обов`язки нарядів поліції щодо забезпечення публічної безпеки та порядку………………………...6-13

  3. Профілактичні заходи, що можуть застосовуватись поліцією щодо протидії нелегальної міграції……………………..............................12-14

  4. Література…………………………………………………………….17

  1. Поняття форм адміністративної діяльності органів поліції та їх види

Під формою адміністративної діяльності поліції розуміються однорідні за своїм характером та правовою природою групи адміністративних дій, що мають зовнішній вираз, і за допомогою яких забезпечуються охорона прав громадян, громадський порядок, громадська безпека, здійснюється протидія правопорушенням, надаються адміністративні послуги та забезпечується керівництво службами та підрозділами поліції.

Діяльність поліції реалізується на практиці в конкретних формах і конкретними методами. Так як за допомогою форм адміністративної діяльності практично реалізуються завдання та функції служб та підрозділів поліції, які здійснюють адміністративну діяльність, від їх використання значною мірою залежить успіх владної управлінської діяльності керівництва поліції. Форми адміністративної діяльності покликані забезпечувати найбільш оптимальне та ефективне виконання поліцейськими своїх функцій та завдань, що пов’язані із забезпеченням публічного порядку та безпеки, охорони прав та інтересів громадян, досягнення цілей з найменшими витратами сил, засобів і часу. Різноманіття завдань і функцій підрозділів поліції, які здійснюють адміністративну діяльність обумовлює використання різних форм її діяльності. Переважно ці форми врегульовані у законодавстві: законах, положеннях, статутах та інших актах, що регламентують цю діяльність. При цьому під час виконання своїх функцій поліцейські повинні діяти лише у той спосіб, використовувати лише ті форми, які встановлені нормами права. Недотримання цих вимог тягне недійсність або можливість оскарження дій та рішень суб’єктів владних повноважень, притягнення поліцейського до відповідальності.

Тому, здійснюючи практичну діяльність дії поліції повинні здійснюватися у певних формах, які визначені у законодавстві та відповідати таким вимогам. Вимоги, яким повинні відповідати форми та методи адміністративної діяльності поліцейського: 1) не виходити за межі режиму законності; 2) відповідати повноваженням працівника поліції, визначеним у законодавстві; 3) реалізовуватися у спосіб, визначений у законодавстві. Прийнято розподiляти форми адмiнiстративної дiяльностi на безпосередньо неправові, тобто тi, що не спричиняють правових наслiдкiв; i суто правовi, якi спричиняють юридичні наслідки Тому найбільш розповсюдженою є класифікація форм на:

Правові – пов’язані з утворенням і застосуванням норм права: - видання актів органів внутрішніх справ;

- укладення договорів;

- здійснення інших юридично значущих дій.

Не правові – не пов’язані з реалізацією розпорядчих повноважень ОВС і не призводять до утворення правових норм або виникнення, змі- ни і припинення правовідносин:

- організаційно-технічні заходи;

громадсько-організаційні заходи.

Правові форми адміністративної діяльності поліції - це здійснювані на підставі і з метою виконання закону виконавчо- розпорядчі дії. Вони створюють нові правові норми, змінюють, припи- няють правові відносини або є необхідними умовами для настання зазначених правових наслідків.

До правових форм діяльності органів внутрішніх справ належать: видання актів управління (нормативних та індивідуальних); укладення адміністративних договорів; здійснення юридично значущих дій, що включають в себе регулятивну, контрольну, правоохоронну, реєстраційну діяльність.

Не правові форми - це повсякденні і різноманітні її прояви, які позбавлені юридичної оболонки і наслідків. Вони не пов'язані з реалізацією розпорядчих повноважень органів внутрішніх справ і не призводять до встановлення правових норм, виникнення, зміни і припинення правовідносин.

Розрізняють два види таких форм:

- організаційні(наради, конференції, виступи перед населенням, робочі зустрічі, блоги в системі «Інтернет»);

- організаційно-технічні За юридичними ознаками:

- індивідуальні – адресуються одній особі. Наприклад, наказ про призначення на посаду; винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. - Нормативні – спрямовані як працівникам поліції (встановлен- ня особливого режиму роботи), так і громадянам (встановлення дозві- льної системи) тощо.

За формою видання:

- письмові (постанова про накладення стягнення);

- усні (накази, вказівки, розпорядження, команди й ін.);

- конклюдентні (регулюючі жести працівника поліції у визначених випадках, сигнали-свистки, застосування зброї для подання сигналу тривоги або виклику допомоги і т. ін.)

За назвою: статути, настанови, інструкції, постанови, дозволи тощо. Окрема правова форма адміністративної діяльності Національної поліції – укладення договорів. Застосовуються в основному поліцією охорони. Укладають договори з юридичними та фізичними особами на охорону об’єктів та квартир громадян, фіз. та юр. осіб. Особливістю цієї правової форми є те, що на відміну від нормативних та індивідуальних актів адміністративний договір вступає в силу за взаємної згоди підрозділу поліції охорони з іншою стороною. Основною відмінністю адміністративно-правових договорів від цивільно-правових є відсутність у їхній основній меті одержання прибутку та загальногромадське призначення. Наступною правовою формою адміністративної діяльності є здійснення інших юридично значущих дій. Створюють нові юридичні положення, змінюють існуючі правові відносини або виступають в якості необхідної умови для настання правових наслідків (Прийняття присяги, атестування працівників та ін.).

Адміністративну діяльність органів поліції в залежності від напряму реалізації поліцейських повноважень можна поділити на наступні види:

1) зовнішня адміністративна діяльність спрямована на надання поліцейських послуг у сферах охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, забезпечення публічної безпеки і порядку, протидії злочинам та іншим правопорушенням, надання послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

В рамках зовнішньої адміністративної діяльності органи поліції вживають заходів для забезпечення публічної безпеки і порядку на вулицях, площах, у парках, скверах, на стадіонах, тощо, регулюють дорожній рух та здійснюють контроль за дотриманням Правил дорожнього руху його учасниками, вживають заходів для запобігання та припинення насильства в сім’ї, здійснюють провадження у справах про адміністративні правопорушення, приймають рішення про застосування адміністративних стягнень та забезпечують їх виконання, застосовують превентивні та примусові поліцейські заходи і т.ін.

В рамках зовнішньої адміністративної діяльності можна виділити її наступні напрями:

– забезпечення публічної безпеки та порядку;

– здійснення превентивної та профілактичної діяльності; – здійснення дозвільної системи;

– забезпечення безпеки дорожнього руху;

– адміністративно-юрисдикційна діяльність;

– забезпечення діяльності спеціальних установ (ізолятори тимчасового тримання, приймальники-розподільники);

2) внутрішня адміністративна діяльність стосується впорядкування внутрішньосистемних поліцейських відносин та забезпечення чіткої організації і функціонування всієї системи підрозділів і служб поліції України.

В її рамках здійснюються розподіл функціональних обов'язків, визначення структури штатів, планування і контроль роботи поліції, підбір та розстановка кадрів, організація професійної освіти, діловодство, тощо. Слід зазначити, що внутрішня адміністративна діяльність охоплює усі служби та підрозділи поліції, в т.ч. кримінальну поліцію, органи досудового розслідування.

В рамках внутрішньої адміністративної діяльності можна виділити її наступні напрями:

– здійснення кадрової роботи;

– організація внутрішнього документообігу;

– організація інформаційно-аналітичної роботи;

– здійснення організаційних заходів;

– організація матеріально-технічних дій. Внутрішня адміністративна діяльність має допоміжне значення і покликана забезпечити належну організацію роботи органів поліції щодо виконання покладених на неї завдань, направлених назовні. Навпаки, зовнішня адміністративна діяльність є основною, так як в процесі її здійснення практично реалізуються завдання та функції, що визначають призначення поліції. Вона виходить за рамки внутрішньоорганізаційних відносин і поширюється на громадян, а також на непідпорядковані органи та установи.