Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Непрод. Короткі запитання.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Короткі запитання. 1 Провідникові та установочні вироби

До провідникових виробів відносять проводи та шнури. Їх вико­ристовують у побуті для передачі струму, сигналів зв'язку, виготов­лення обмоток електричних машин і приладів. Провідники складають­ся із струмопровідної жили, виготовленої з алюмінію або міді, та ізо­ляції - з різних гнучких діелектриків (наприклад, гуми, пластмаси), а також обплетення (переплетені жмути і нитки волокнистого матері­алу) чи обмотки (стрічка, накладена у вигляді спіралі на ізоляцію).

Установочні вироби. Ці вироби призначені для підключення до електричного кола приладів, машин, джерел світла (патрони, вимикачі, перемикачі, штепсельні розетки і вилки), для запобігання ланцюга від струмових перевантажень (запобіжники), для монтажу електропроводок та ізоляції оголених ділянок провідників (ролики, втулки, коробки Розгалужувальні, стрічка ізоляційна та ін.) 

2. Торгова і навчальна класифікація побутових електротоварів

класифікують за такими ознаками:

класом захисту від ураження електричним струмом - 0; 01; І; II і III класів;

ступенем захисту від вологи - звичайного, крапле- і бризкозахисного;

режимом роботи - з короткочасним, повторно-короткочасним і тривалим режимами роботи;

способом встановлення - переносні, ручні, стаціонарні, закріплені, прилади, які вбудовуються;

способом з'єднання з електричною мережею - зі знімним, незнімним шнурами та з комплектом з'єднувальних проводів;

родом струму живлення - прилади, що працюють від змінного струму, постійного струму та універсальні прилади;

кількістю фаз напруги живлення - одно-, трифазні;

способом перетворення електричного струму - нагрівальні, механічні та комбіновані;

наявністю контролю людини - прилади, що працюють під наглядом, без нагляду.

3) Класифікація меблів.

Меблі класифікують:

- за призначенням: меблі для житлових приміщень (побутові), адміністративно-громадських приміщень і транспортних засобів. Побутові поділяються на меблі для їдалень, спальні, вітальні, кухні, передпокою, ванної кімнати

- за видом матеріалів: дерев'яні, металеві, пластмасові

- за способом виробництва: столярні, гнуті, гнуто-клейові, плетені і пресовані (з деревини); металеві - литі, штамповані, гнуті, зварені; пластмасові - литі, формовані, клейові;

- за функціональним використанням: для сидіння, сну, дивани, зберігання різних предметів, роботи, готування і приймання їжі, для культурно-побутових потреб;

- за конструктивно-технологічними ознаками: щитові, рамкові, секційні, розбірні і нерозбірні і т. д.

- за видом: шафи, тумби, столи, стільці, крісла, ліжка, табурети, банкетки тощо

- за наявністю обробки:з обробкою і без неї

- за комплектністю: штучні, в наборах і гарнітурах;

- за розмірами: меблі поділяються залежно від висоти, ширини, довжини й інших розмірних характеристик виробів певного виду і призначення;

- за віком споживачів: для дорослих, підлітків і дітей

- за характером виробництва – експериментальні (випускаються для випробувань та художньо-конструкторської оцінки), серійні (випускаються партіями) і масові(випускається у великій кількості і протягом тривалого часу).

4. Класифікація матеріалів для виготовлення меблів.

За призначенням:

- для жорстких конструкцій (дерев’яні, металеві, пластмасові матеріали)

- для м’яких елементів (пружини, настилові та набивочні матеріали, оббивні матеріали, гнучкі основи)

- облицювальні (дерев’яний шпон, текстурний папір, синтетичний шпон, синтетичні пластики)

- оздоблювальні (для підготовки поверхні: фарбники, шпаклівка, поронаповнювачі, грунтовки/ для кінцевої обробки: лаки, емалі, вирівнюючі та поліруючі рідини, полірувальні пасти)

- меблева фурнітура (кріплення, механізми та аксесуари)

лицьова, кріпильна, опорна, внутрішня

- скло та дзеркала

5. Видовий асортимент матеріалів на основі деревини для виготовлення меблів

Дерев’яні матеріали використовують у вигляді пиломатеріалів, дерев’яноструганих (ДСП) і дерев’яноволокнистих плит (ДВП), клеєві фанери. Дерев’яні пиломатеріали мають гарний зовнішній вигляд, достатньо міцні, але для обробки поверхні потребують доскональної підготовки, можуть коробитися і тріскатися при зміні вологості.

ДСП – отримують пресуванням дерев’яних стружок, тирси, фенолформальдегідних смол. Вони більш однорідні, не коробляться, дешеві, легко обробляються.

ДВП – виготовляють пресуванням волокнистої дерев’яної маси, паперової макулатури, льняної костри, синтетичних смол. ДВП тонкіші, при цьому вони мають достатню міцність. Поверхня гладка, легко фарбується фарбами і покривається лаками. ДВП легко згинаються. Використовують для виготовлення задніх стінок меблів, низів ящиків і напівящиків.

Шпон - це листи товщиною від 0,4 до 1,5 мм, які отримують лущенням або струганням відрізка стовбура на спеціальних станках. Процес лущення нагадує розгортання рулону паперу.

Клеєна фанера – шаруватий деревинний матеріал, одержуваний шляхом склеювання шарів лущеної шпону. Для цього використовують шпон берези, вільхи, сосни або інших порід дерев. Висушені та розкроєні листи шпону спочатку укладають (із взаємно перпендикулярним напрямом волокон у суміжних шарах) у пакети, змазуючи їх поверхні клеєм, а після цього склеюють на гідравлічних пресах. Для одержання фанери склеюють непарну кількість листів шпону. легко фарбується і покривається лаком. Застосовують клеєну фанеру для виготовлення спинок і сидінь стільців, крісел, задніх стінок меблів.

6. Личкувальні матеріали для виробництва меблів

В якості облицювальних матеріалів в виробництві меблів використовують дерев’яний шпон, текстурний папір, синтетичний шпон, синтетичні пластинки.

Кращими споживними властивостями відрізняється дерев’яний шпон цінних (червоне, лимонне дерево), твердолистяних порід (дуб, бук, ясен).

Текстурний папір– спеціальний папір, імітуючий текстуру цінних порід деревини. Він достатньо гарний, але трудомісткий при нанесенні на поверхню.

Синтетичний шпон – текстурований папір, пропитаний синтетичними смолами. Синтетичний шпон в порівнянні з текстурним папером менш трудомісткий при нанесенні.

Синтетичні пластики мають високу хімічну стійкість, міцність, гігієнічність. Використовують їх для кухонних і дитячих меблів.