Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат. Інфраструктура товарного ринку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
125.08 Кб
Скачать

Торговельно-економічний коледж київського національного торговельно-економічного університету

РЕФЕРАТ

з інфраструктури товарного ринку

НА ТЕМУ: ПОРЯДОК СТВОРЕННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТОВАРНОЇ БІРЖІ

Студентки 3 курсу

групи ТК-32

Викладач ….

Київ 2010

ЗМІСТ

1 Порядок створення товарної біржі………….....................................................3

2 Організація діяльності товарної біржі................................................................6

Список використаної літератури

1 Порядок створення товарної біржі

Правові умови створення та діяльності товарних бірж, а також основні правила здійснення торговельно-біржової діяльності визначаються Господарським Кодексом України, прийнятим відповідно до нього законами та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно із чинним законодавством товарна біржа створюється на підставі добровільного об’єднання зацікавлених суб’єктів господарювання. Заснування товарної біржі здійснюється шляхом укладання засновниками угоди, яка визначає порядок її створення, склад засновників, їхні обов’язки, розмір і терміни сплати пайових, вступних та періодичних внесків.

Засновники сплачують пайовий внесок.

Закон забороняє органам державної влади та органам місцевого самоврядування, а також державним і комунальним підприємствам, установам і організаціям, що цілком або частково утримуються за рахунок Державного бюджету України або місцевих бюджетів, бути засновниками і членами товарної біржі.

Засновники біржі затверджують її статут. У статуті товарної біржі визначається: найменування та місцезнаходження біржі; склад засновників; предмет і цілі діяльності біржі; види фондів, що утворюються біржею та їхні розміри; органи управління біржею, порядок їх утворення, компетенція й організаційна структура біржі; права та обов’язки членів біржі та біржі перед третіми особами, а також членів біржі перед біржею та біржі перед її членами; порядок прийняття у члени біржі та припинення членства; порядок і умови застосування санкцій; майнова відповідальність членів біржі; порядок припинення існування біржі.У статуті можуть передбачатися й інші положення стосовно створення та діяльності товарної біржі.

Членами товарної біржі є засновники, а також прийняті до її складу згідно зі статутом біржі вітчизняні та іноземні юридичні й фізичні особи. Порядок прийняття у члени біржі та вибуття зі складу її членів визначається статутом товарної біржі.

Вступний внесок члена біржі має дорівнювати вартості «біржового місця», що визначається на підставі попиту та пропозиції на «біржове місце». Особа, яка сплатила пайовий або вступний внесок, набуває права власника щодо «біржового місця» і може винаймати свої членські права, а також продавати ці права за правилами, встановленими біржовим комітетом (радою біржі).

У разі прийняття нового члена біржі на місце, що звільнилося, або, як виняток, на додатково створене місце він має права і обов’язки засновника.

Зазначений у статуті біржі основний капітал складається з паїв або так званих біржових сертифікатів. Кожен член біржі має бути власником принаймі одного сертифіката. Це дає йому право на укладання угод.

Члени товарної біржі мають право самі або через своїх представників:

  • здійснювати біржові операції на біржі й одержувати за це винагороду;

  • брати участь у розв’язанні питань діяльності біржі, обирати і бути обраним до її керівних органів;

  • здійснювати всі правочини, що випливають зі сплати пайового або вступного внеску;

  • користуватися всіма послугами біржі;

  • відкривати брокерські контори.

Член товарної біржі зобов’язаний:

  • дотримуватися статуту біржі, біржових правил торгівлі, рішень загальних зборів членів біржі та біржового комітету (ради біржі);

  • провадити розрахунки за своїми угодами відповідно до правил біржової торгівлі та своєчасно інформувати біржовий комітет (раду біржі) про зміни у своєму фінансовому становищі, що можуть негативно вплинути на виконання його зобов’язань перед третіми особами та біржею;

  • сплачувати членські внески;

  • вести облік здійснюваних угод за формою, визначеною правилами біржової торгівлі;

  • подавати необхідну інформацію контролюючим органам біржі;

  • не розголошувати конфіденційні відомості та комерційну таємницю про діяльність біржі.

Кількість членів біржі регулюється її засновниками або за їхнім дорученням біржовим комітетом і встановлюється з урахуванням інтересів усіх учасників біржових торгів.

Вищим органом управління товарної біржі є загальні збори її членів. У період між загальними зборами членів товарної біржі управ­ління нею здійснює біржовий комітет (рада біржі).

Контролюючим органом товарної біржі є контрольна (ревізійна) комісія. Біржовий комітет (рада біржі) і контрольна (ревізійна) комісія обираються загальними зборами членів товарної біржі. Їхня компетенція та повноваження визначаються статутом товарної біржі.

Для управління поточною діяльністю товарної біржі та забезпечення її функцій створюються виконавча дирекція та спеціальні підрозділи: розрахункова палата, біржовий арбітраж, котирувальна комісія та інші підрозділи і допоміжні служби, необхідні для її діяльності.

Підрозділи біржі діють на підставі положень, затверджених загальними зборами членів товарної біржі або біржовим комітетом.

Типову структуру товарної біржі показує рис. 1.1.

Рис 1.1 Структура товарної біржі

Основними функціями загальних зборів членів біржі як вищого органу управління товарною біржею є

  • загальне керівництво біржею і біржовою торгівлею;

  • затвердження, внесення змін і доповнень до статуту біржі;

  • обрання, переобрання голови та членів біржового комітету, членів ревізійної комісії, членів арбітражної комісії;

  • призначення і звільнення виконавчого директора;

  • розгляд і затвердження правил біржової торгівлі, регламентів, положень та інших рішень, обов’язкових для виконання суб’єктами біржових правовідносин;

  • затвердження розміру плати за брокерське місце, інші внески та порядок сплати їх.

Загальні збори членів біржі затверджують відповідні рішення Біржового комітету та арбітражу, виконують інші функції, перед­бачені Статутом.Біржовий комітет (Рада біржі) формується загальними зборами лише із членів біржі. Його компетенція та повноваження виз­начаються статутом біржі.