Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1388
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать

Підготовка приладу до роботи та перевірка працездатності

1. Підключити джерела живлення, додержуючись полярності. Не закриваючи кришку відсіку живлення, ручку перемикача піддіапазонів поставити в положення «Δ». Відхилення стрілки вимірювального приладу в межах зафарбованого сектору шкали свідчить про працездатність джерел живлення.

2. Перевірити працездатність приладу від контрольного джерела: надіти головні телефони і підключити їх до вимірювального пульту; поворотний екран блоку детектування встановити в положення «К»; ручку перемикача піддіапазонів послідовно установлювати в положення «1000», «100», «10», «1», «0,1» і слідкувати за клацанням в телефоні і за відхиленням стрілки вимірювального приладу. Під час нормальної роботи приладу клацання в телефоні прослуховується на всіх піддіапазонах, крім першого. Стрілка вимірювального приладу на піддіапазоні «10» повинна відхилитись на ділення, вказане в формулярі на прилад, а в положеннях «1» і «0,1» – за межі шкали.

3. Натиснути кнопку «Х», при цьому стрілка приладу повинна встановитися на нульову позначку шкали.

4. Екран блоку детектування поставити в положення «Г».

5. Ручку перемикача встановити в положення «Δ».

Прилад готовий до роботи .

Вимірювання ПЕД гамма-випромінювання проводиться при знаходженні екрану блоку детектування в положенні «Г». Перемикач піддіапазонів ставиться в положення, при якому стрілка приладу відхиляється в межах шкали. Характеристика піддіапазонів вимірювання приладу ДП-5В представлена в табл.4.1.

Таблиця 4.1

Характеристика піддіапазонів вимірювання приладу ДП-5В

Піддіапазони

Положення ручки перемикача

Шкала

Одиниця виміру

Межі виміру

I

200

0-200

Р/год

5-200

II

1000

0-5

мР/год

500-5000

III

100

0-5

мР/год

50-500

IV

10

0-5

мР/год

5-50

V

1

0-5

мР/год

0,5-5

VI

0,1

0-5

мР/год

0,05-0,5

На піддіапазоні «200» показання зчитуються за шкалою вимірювального приладу від 0-­200 (Р/год). На інших піддіапазонах показання зчитуються за шкалою від 0-­5 (мР/год) із помноженням на коефіцієнт відповідного піддіапазону.

Для визначення ступеня радіоактивного зараженення озброєння та військової техніки, обмундирування, засобів індивідуального захисту, води і продуктів харчування необхідно в першу чергу виміряти ПЕД гамма-випромінювання (гамма-фон) на місці контролю радіоактивного забруднення (об’єкти при цьому повинні знаходитись на відстані 15‑20 м від місця вимірювання).

Потім на місці вимірювання гамма-фону встановлюється заражений об’єкт. На блок детектування для запобігання від радіоактивного забруднення надягається поліетиленовий чохол. Переміщуючи блок детектування вздовж поверхні досліджуваного об’єкта по найбільшій частоті сигналу в телефонах визначається найбільш заражена ділянка і здійснюється відлік показань з обліком коефіцієнту піддіапазону . Порівнюються виміряні величини і та при < величину зарраження поверхні об’єкту визначають за виразом:

,

де  – приведена ПЕД гамма-фону, яка ураховує екрануючий вплив об’єкту.

Величину визначають за виразом:

.

Коефіцієнт К приймається рівним:

К = 2

для танків, реактивних установок і подібних їм об’єктів;

К = 1,5

для автомобілів, артилерійських гармат;

К = 1,2

для особового складу;

К = 1

для мілких об’єктів.