Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1381
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
      1. Пересувні ремонтні хімічні майстерні прхм‑1м, прхм‑д

Пересувна ремонтна хімічна майстерня ПРХМ‑1М призначена для проведення періодичного технічного обслуговування і поточного ремонту озброєння військ РХБ захисту і засобів захисту, а також середнього ремонту приладів радіаційної і хімічної розвідки, приладів і комплектів спеціальної обробки і засобів індивідуального захисту.

Спеціальне обладнання ПРХМ‑1М встановлено на шасі автомобіля ГАЗ‑66 і причепу ИАПЗ‑738. До складу майстерні входять: кузов К‑66 з опалювальною системою, причеп ИАПЗ‑738 з металевим фургоном; електрообладнання; градуювальне обладнання; верстаки стаціонарні; верстак виносний; палатки брезентові; ремонтний стіл СХМ‑1М або СХМ‑Р; комплект для фарбувальних робіт; комплект для випробування шлангів і рукавів; комплект ДК‑4; прилади ВПХР і ДП‑5В, термостат; електроточило; електродриль; складні столи.

Для ремонту приладів радіаційної і хімічної розвідки в кузові К‑66 розгортаються чотири робочих місця. В кузові розташоване таке обладнання: термостат; верстаки стаціонарні; футляр з оптикою; лінійка в чохлі; манометр водяний в пеналі; ванна; відро; умивальник; тиски слюсарні; гумова ковдра; ящик укладальний; підставка для контейнерів; ящик для возика; стіл індивідуальних дозиметрів; комплект знаків КЗО‑2; компресор; вольтметр універсальний; СХМ‑1М або СХМ‑Р; пульт живлення; аптечка; стіл виносний; складові стільці. Крім того, на стінках кузова змонтовані: щитки з розетками, світильники; закріплені: селенові випрямлячі, щиток для ввімкнення опалення кузова. Запасні частини, прилади, приладдя та інструмент розміщені в висувних ящиках.

Причеп з розміщеним на ньому бензоелектричним агрегатом потужністю 4 кВт призначений для живлення споживачів майстерні однофазним електричним струмом напругою 220 В. Він складається з фургону, змонтованого на шасі ИАПЗ‑738. Під фургоном змонтований металевий ящик, в якому перевозяться стійки, перекладини і кілля для двох палаток. В причепі перевозяться: верстак складний; дві печі ПОВ‑37; два контейнери в укладці; намет палатки; комплект ДК‑4; ємність для фарб і розчинників; електроточило; лист; гідравлічна установка ГН‑200М; тиски слюсарні. В середній частині причепу встановлений бензоелектричний агрегат.

Електроустаткування майстерні призначена для живлення знімного і незнімного устаткування при проведенні ремонтних робіт, а також для освітлення робочих місць в кузові машини і в палатках. Воно розраховано на живлення від стороннього джерела однофазного струму частотою 50 Гц і напругою 220 В, а також від бензоелектричного агрегату. До складу електроустаткування майстерні входять: бензоелектричний агрегат; силова мережа; щит з автоматичним захистом; пристрій, що заземлює; акумуляторні батареї.

Градуювальне устаткування призначене для перевірки і відновлення військових дозиметричних приладів ДП‑3Б, ДП‑5В, ДК‑0,2, ДП‑22В, вимірювального пульту ПРХР. Воно включає: підставку для контейнерів; відкидний стіл; направляючі; возик; оптичну систему; великий і малий контейнери з трьома радіоактивними джерелами; стіл індивідуальних дозиметрів.

Виносний верстак встановлюється на площадці для ремонту устаткування спеціальних хімічних машин, де до нього болтами закріплюються тиски і електроточило.

Палатки призначені для обладнання робочих місць при градуюванні дозиметричних приладів і ремонту засобів захисту.

Ремонтні столи хімічного майстра СХМ‑1М або СХМ‑Р призначені для проведення поточного і частково–середнього ремонту засобів індивідуального захисту. Можливості столу з ремонту, а також його устрій і технологія виконання ремонтних робіт розглядались вище.

Комплект для фарбувальних робіт призначений для відновлення лакофарбового покриття озброєння, яке ремонтується. Комплект складається з компресору, рукавів для розпилювача і компресора, пістолета‑фарборозпилювача.

Комплект для випробування шлангів і рукавів призначений для гідравлічних випробувань шлангів і рукавів спеціальних хімічних машин і комплектів спеціальної обробки. Він складається з установки ГН‑200М, манометра, гнучкого шланга, всмоктувального шланга, заглушок, перехідників і ванни.

Термостат призначений для висушування електрометричних блоків військових дозиметричних приладів. Він складається з циліндричного корпусу, підставки, робочої камери, круглої двері.

Електроточило призначене для заточення слюсарно-монтуємого і столярного інструментів.

Електродриль призначена для свердління отворів діаметром до 14 мм.

Пересувна ремонтна хімічна майстерня ПРХМ‑Д призначена для технічного обслуговування середнього ремонту озброєння і засобів захисту. При ремонті озброєння і засобів захисту в майстерні виконуються такі види робіт: слюсарно-збірні, електромонтажні, зварні, пошивні, малярні, градуювання дозиметричних приладів, зарядка і розрядка акумуляторних батарей.

Спеціальне устаткування ПРХМ‑Д змонтоване на шасі автомобіля ЗИЛ‑131. Майстерня складається із таких основних частин: шасі автомобіля ЗИЛ‑131 з коробкою відбору потужності; кузова К‑131 або КМ‑131 з обладнанням для опалення, освітлення і вентиляції; електрообладнання; технологічного устаткування, приладів, пристосувань та інструменту.

Для монтажу майстерні на шасі автомобіля ЗИЛ‑131 на відміну від ПРХМ‑1М виконані конструкційні зміни: здійснений відбір потужності від двигуна автомобіля для приводу електросилового генератора; на двигуні автомобіля встановлюється регулятор частоти обертання; здовжена випускна труба глушника автомобіля.

Крім вище вказаного обладнання в ящиках верстаків укладено майно відповідно відомості комплектності майстерні. На кришці кузова закріплені каркаси двох палаток, лінійка з градуювальним обладнанням. В лівій ніші кузова розміщені: намети палаток в чохлі, складні стільці, електроточило, кувалда, а в правій ніші – банки поліетиленові, бідон на 10 л, тиски і опалювальна установка.

Електрообладнання майстерні ПРХМ‑Д призначене для живлення знімного і незнімного обладнання при проведенні ремонтних робіт і для освітлення робочих місць в кузові та в палатках. Воно розраховано на живлення від стороннього джерела трифазного змінного струму частотою 50 Гц напругою 220 В, а також від генератора з приводом від двигуна базового шасі через коробку відбору потужності та за допомогою клиноремінної передачі. Зміна джерела живлення споживачів електроенергії майстерні здійснюються перемикачем «ГЕНЕРАТОР–ВНЕШНЯЯ СЕТЬ».

Технологічне обладнання, прилади, пристосування та інструмент, які входять до складу майстерні ПРХМ‑Д, в основному за призначенням, устрою і правилам використання ідентичні технологічному обладнанню, приладам та інструменту майстерні ПРХМ‑1М.

Крім того, до складу майстерні ПРХМ‑Д входять: комплект обладнання для ремонту ПРХМ; спеціальний інструмент для ремонту ГСП‑11; генератор змінного трифазного струму потужністю 12 кВт; перетворювач струму частотою 50 Гц напругою 220 В до струму частотою 220 Гц напругою 36 В; установка УДЗ‑101УЗ для ручного дугового зварювання і заряду акумуляторних батарей, вона складається з зварного перетворювача ПД‑101 і зарядно-розрядного устрою УЗР‑1543; швацької машини; машини свердління з комплектом насадок (гайковерт, ножиці ножові та вирубні, щітка зачищувальна); опалювальної установки кузову ОВ‑65В і палаток ОВ‑95; спеціального інструменту для ремонту дозиметричних приладів.