Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.04.2021
Размер:
23.67 Кб
Скачать

4. Діяльність Міжнародного валютного фонду.

Міжнаро́дний валю́тний фонд, МВФ-спеціальне агентство Організації Об'єднаних Націй, засноване 29-ма державами, з метою регулювання валютно-кредитних відносин країн-членів і надання їм допомоги при дефіциті платіжного балансу шляхом надання коротко- і середньострокових кредитів в іноземній валюті. Фонд має статус спеціалізованої установи ООН. 

Основні функції МВФ

  • сприяння міжнародній співпраці в грошовій політиці.

  • розширення світової торгівлі.

  • кредитування.

  • стабілізація грошових обмінних курсів.

Сила Фонду в тому, що він може діяти у всесвітньому масштабі, а також у його велетенських аналітичних можливо­стях. Довіра до нього у світі особливо зросла після краху "планової" системи господарювання у Радянському Союзі й цілому ряді країн світу. Сьогодні МВФ — це, по суті, гігант­ський банк даних і потужний центр глобального економічного аналізу, необхідного для контролю взаємної відповідності на­ціональних господарсько-політичних цілей, а також здійснення макроекономічних прогнозів щодо розвитку всіх країн-членів, виявлення наслідків та сумарних ефектів економічних заходів, що ними вживаються.

Регулююча роль МВФ спрямована на те, щоб на багатосто­ронній основі узгодити всю сукупність прямих та зворотних зв'язків між національними господарствами, валютною сферою та світовою економікою для виявлення й усунення вогнищ нестабільності. У відповідності до своїх статутних повноважень МВФ здійснює "пильний нагляд" за станом міжнародної ва­лютної системи й економічною політикою країн-членів. За цим терміном — величезний обсяг роботи, яку проводить персонал Фонду в повсякденних контактах і консультаціях з усіма без винятку національними урядами, що беруть у ньому участь.

Інформаційна роль Фонду тісно пов'язана з наданням ре­комендацій у галузі валютно-економічної політики для кожної з країн, з якими здійснюється співробітництво. Практично всі країни-члени мають можливість користуватися тим величезним обсягом даних, які має Фонд, але найефективніший спосіб використання цієї інформації — через отримання рекомендацій Фонду з тих чи інших економічних проблем конкретної країни у їх зв'язку з проблемами і перспективами розвитку інших країн та усієї світової економіки. В цьому, мабуть, головна причина заінтересованості приватних фінансово-кредитних установ, урядів та міжурядових організацій у співробітництві з Фондом.