Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педагогіка.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.01.2024
Размер:
86.54 Кб
Скачать

4. Поняття і сутність змісту освіти в закладі середньої освіти. Державний та шкільний компонент програмного матеріалу.

Під змістом освіти слід розуміти систему наукових знань, практичних умінь і навичок, а також світоглядних, морально-етичних ідей, якими необхідно оволодіти учням в процесі навчання.

Структуру змісту загальної середньої освіти складають чотири основні компоненти:

1) Знання; 2) Уміння; 3) Навички; 4) Досвід.

Зміст освіти - це система знань, умінь, навичок, цінностей та досвіду, яку передають учням у процесі навчання. У закладах середньої освіти (зокрема, у середніх школах), зміст освіти формується так, щоб забезпечити всебічний розвиток учнів та підготовку їх до подальшого навчання чи вступу в суспільство.

Державний компонент Державний стандарт: Це нормативний документ, прийнятий державними органами освіти, який визначає загальні вимоги до змісту, структури та організації навчання у середній освіті. Державний стандарт встановлює тільки загальні критерії, обов'язкові для всіх шкіл.

Державні програми та методичні матеріали: Розробляються національними органами освіти та містять більш деталізовані вказівки щодо конкретних предметів, тем, цілей навчання та вимог до учнів.

Шкільний компонент: Шкільна програма: Базується на державних стандартах і програмах, але може мати свої особливості та акценти відповідно до конкретних умов, ресурсів школи та потреб учнів.

Педагогічні матеріали: Розробляються вчителями для підтримки конкретного курсу або уроку. Це можуть бути плани уроків, методичні посібники, навчальні матеріали та інше.Додаткові ресурси: Вчителі можуть використовувати додаткові матеріали, такі як відеоуроки, інтерактивні програми, гостьові лекції тощо, для розширення та поглиблення знань учнів.

5. Нормативні документи, що визначають зміст освіти.

  • Державні стандарти освіти:

Ці документи визначають загальні вимоги та очікування до змісту навчання на різних етапах освітнього процесу. Вони часто включають стандарти для різних предметів та визначають ключові навчальні цілі.

  • Навчальні програми:

Вони розробляються на основі державних стандартів та визначають конкретний зміст і підходи до вивчення предметів. Навчальні програми можуть бути розроблені на рівні країни, регіону чи конкретної школи.

  • Методичні рекомендації:

Ці документи надають детальніше роз'яснення та рекомендації щодо викладання конкретних предметів чи тем. Вони можуть бути випущені державними органами освіти або професійними асоціаціями.

  • Стандарти професійної освіти

У вищій та професійній освіті, стандарти можуть бути встановлені для підготовки фахівців у конкретних галузях. Вони визначають не лише академічні вимоги, але і практичний досвід, необхідний для вступу в певну професію.

  • Державні програми розвитку освіти:

Ці програми можуть містити стратегічні цілі та завдання для системи освіти, визначати пріоритети та напрямки розвитку.

6. Підручник: призначення, структура, вимоги.

Підручник – книга, що містить основи наукових знань з певної навчальної дисципліни у відповідності з цілями навчання, встановленими програмою і вимогами дидактики.

Вимоги до підручників: висока науковість, доступність, точність, ясність і яскравість викладення, естетичність оформлення, практична спрямованість, міжпредметні зв’язки. Підручник повинен бути одночасно стабільним і мобільним (введення нових елементів знань без порушення основи).

Сучасний підручник виконує такі основні функції:

1. Освітню – функція підручника, що полягає в забезпечені процесу засвоєння учнями певного обсягу систематизованих знань стосовно до сучасного рівня розвитку конкретної науки, формуванні в учнів пізнавальних умінь та навичок.

2. Розвивальну – функція підручника, яка сприяє розвитку учня, формує його перцептивні, мнемонічні, розумові, мовні та інші здібності.

3. Виховну – функція підручника, яка полягає в його здатності впливати на світогляд учня, його моральні, естетичні почуття, ставлення до праці, навчання, формувати й удосконалювати певні риси особистості школяра.

4. Управлінську – функція підручника, яка полягає в програмуванні певного типу навчання, його методів, форм і засобів, способів застосування знань у різних ситуаціях.

5. Дослідницьку – функція підручника, яка полягає в спонуканні учня до самостійного розв’язування проблеми.

Структура підручника:

Титульна сторінка: Містить назву підручника, авторів, видавництво, рік видання та інші основні дані.

Зміст: Список розділів, тем чи глав, що допомагає учням швидко зорієнтуватися в змісті

Вступ або передмова: Визначає мету підручника, пояснює його структуру та надає важливі вказівки.

Основний текст: Містить основні розділи, теми чи глави з необхідною інформацією.

Завдання та вправи: Допомагає закріпити отримані знання через практичні завдання та вправи.

Додатки: Додаткова інформація, приклади, таблиці, схеми, глосарій тощо.

Вимоги до підручника: Відповідність програмі, Зрозумілість, Актуальність, Графічне оформлення, Доступність, Мотиваційний аспект.