Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс / Гистология / Цитолог_я,_ембр_олог_я_та_г_столог_я_св_йських_тварин_у_тестах.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.03.2024
Размер:
252.8 Кб
Скачать

Загальна гістологія

Загальна гістологія вивчає розвиток, будову та функції тканин тваринного організму.

Тканина — це сформована в процесі історичного розвитку система клітин та їх похідних, яка об'єднана спільністю походження, будови і функції. Тобто тканина складається із клітин та їх похідних (міжклітинної речовини). У тваринних організмах розрізняють чотири типи тканин: епітеліальну, сполучну, м'язову і нервову.

Епітеліальна тканина, або епітелій, є найбільш давньою тка­ниною, що виникла на початку еволюції багатоклітинних організмів. Вона є сукупністю полярно диференційованих, щільно прилеглих од­на до одної клітин, які розташовані у вигляді пласта на базальній мембрані. Міжклітинної речовини в ній мало, або її взагалі немає. У епітеліальній тканині відсутні кровоносні і лімфатичні судини, є вели­ка кількість нервових закінчень. Епітелій поділяють на поверхневий і залозистий. Поверхневий епітелій вкриває шкіру, слизові та серозні оболонки. З нього побудовані стінки ниркових канальців і респіраторних відділів легень. Він виконує захисну і обмінну функції. Із залозистого епітелію побудовані залози, які виконують секреторну функцію. Епітеліальна тканина розвивається із всіх трьох зародкових листків. Епітелій ектодермального походження є переважно багато­шаровим і псевдобагатошаровим, а ентодермального - завжди одно­шаровий. З мезодерми розвиваються як одношаровий, так і багатоша­ровий епітелій.

Сполучна тканина є однією із найпоширеніших тканин тва­ринного організму. Вона виконує багато функцій, які можна об'єднати у три групи: опорну, трофічну і захисну. У зв'язку з чим її часто називають опарно-трофічною тканиною. Вона має багато різновидів (кров, волокниста сполучна тканина, хрящова тканина та ін..), для яких ха­рактерний певний клітинний склад. їхня міжклітинна речовина має неоднакові будову, хімічний склад і фізичні властивості. Незважаючи на такі відмінності, ці тканини об'єднані у єдиний тканинний тип. Підставою для цього є спільність їхнього походження (мезенхіма), бу­дови (об'єм міжклітинної речовини переважає об'єм клітин) та функції (виконують подібні функції).

М'язова тканина в процесі історичного розвитку багатоклітинних організмів виникла пізніше від епітеліальної та сполучної. Характерною її особливістю є здатність до скорочення. Завдяки цій особливості м'язова тканина здійснює рухові процеси всередині організму (рух крові та лімфи, скорочення серця, транспор­тування вмісту органів травлення тощо), а також переміщення організму або його частин у просторі. До складу елементів м'язової тканини входять спеціальні органели — міофібрили, які утворені ак-тиновими (тонкими) та міозиновими (товстими) мікрофіламентами. За сучасними даними цю тканину поділяють на гладку і поперечно-посмуговану (скелетну і серцеву). Гладка м'язова тканина утворює м'язові оболонки більшості трубчастих внутрішніх органів, а також знаходиться в шкірі, сполучнотканинній стромі селезінки, лімфовузлів і в стінці кровоносних та лімфатичних судин. Зі скелетної м'язової тканини побудовані скелетні м'язи, м'язи язика, глотки, гортані, вушної раковини, очного яблука, а із серцевої - міокард серця.

Нервова тканина є високоспеціалізованою тканиною з якої побудовані органи нервової системи. Вона здатна сприймати подраз­нення зовнішнього та внутрішнього середовищ, трансформувати їх у нервові імпульси й передавати до інших тканин органів, зберігати інформацію та продукувати біологічно активні речовини. Названі властивості цієї тканини зумовили і функції нервової системи: регуляції та координації діяльності організму і його зв'язок з зовнішнім і внутрішнім середовищем. Нервова тканина складається з нервових клітин (нейрони, нейроцити) і нейроглії. Нейрони є струк­турно-функціональними одиницями нервової системи і різняться різноманіттям форм і розмірів. Вони мають тіло (перикаріон) і відростки: аксони (тільки один) і дендрити (від одного до багатьох). По аксону нервовий імпульс йде від тіла, а по дендритам - до тіла нейрона. Існує морфологічна та функціональна класифікації нейронів. Морфологічна класифікація базується на кількості відростків нейронів та формі їх перикаріонів, а функціональна - на їх функції у складі рефлекторної дуги. Середовище, в якому знаходяться нейрони, нази­вають нейроглією. Вона побудована з клітин — гліоцитів і виконує опорну, розмежувальну, трофічну, секреторну й захисну функції. Відростки нейронів, які вкриті оболонкою називаються нервові во­локна, а кінцеві апарати останніх - нервові закінчення.