Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД_теория_ЛМС.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
238.48 Кб
Скачать

5. На які групи підрозділяються види трудової діяльності користувачів кіт? (за характером і складністю вирішуваних задач)

Виды трудовой деятельности пользователей КИТ.

По характеру и сложности решаемых задач труд пользователей КИТ можно разделить на три группы:

  • группа А (оператор компьютерного набора) – деятельность, характеризуемая выполнением операций однообразных, ритмичных, легких в исполнении, не требующих большого умственного напряжения. Примеры: ввод информации, копирование на дискеты, получение информации по стандартным запросам и др.

  • группа Б (оператор ЕВМ) – деятельность, которая связана с осуществлением постоянно повторяющихся логических операций.

  • группа В (инженер-программист) – творческие виды деятельности, требующие принятия в процессе работы решения при отсутствии заранее известного алгоритма.

Таблиця 3.2 - Нормовані параметри мікроклімату для приміщень з ВДТ та ПК

Період року

Категорія робіт

(ГОСТ 12. 1.005-88)

Температура повітря, °С

Відносна вологість повітря, %

Швидкість руху повітря, м/с

Холодний

Легка Іа

22—24

40—60

0,1

Легка Іб

21—23

40—60

0,1

Теплий

Легка Іа

23—25

40—60

0,1

Легка Іб

22—24

40—60

0,2

До категорії Іа належать роботи, що виконуються сидячи і не потребують напруження, при яких витрати енергії складають до 139 Вт, а до категорії Іб — роботи, що виконуються сидячи, стоячи або пов'язані з ходінням та супроводжуються деяким фізичним напруженням, при яких витрати енергії становлять 140—174 Вт.

6. Які ви знаєте класи небезпечних і шкідливих умов праці?

Виходячи з принципів Гігієнічної класифікації, умови праці розподіляються на чотири класи. Шкідливі і небезпечні умови праці належать до 3 та 4 класу.

3 клас - шкідливі умови праці - характеризуються наявністю шкідливих виробничих факторів, що перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та/або його потомство.

1-й ступінь - умови праці, що характеризуються такими відхиленнями від гігієнічних нормативів, які, як правило, викликають функціональні зміни, що виходять за межі фізіологічних коливань та найчастіше сприяють зростанню захворюваності з тимчасовою втратою працездатності;

2-й ступінь - умови праці, що характеризуються такими рівнями факторів виробничого середовища і трудового процесу, які здатні викликати стійкі функціональні порушення, призводять у більшості випадків до зростання захворюваності з тимчасовою втратою працездатності, підвищення частоти загальної захворюваності, появи окремих ознак професійної патології;

3-й ступінь - умови праці, що характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, які призводять до підвищення рівнів захворюваності з тимчасовою втратою працездатності та розвитку, як правило, початкових стадій професійних захворювань;

4 клас - небезпечні (екстремальні) - умови праці, що характеризуються такими рівнями факторів виробничого середовища, вплив яких протягом робочої зміни створює високий ризик виникнення важких форм гострих професійних уражень, отруєнь, каліцтв, загрозу для життя.