Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мурадьян.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
715.93 Кб
Скачать

2. Транспортна характеристика вантажу

Сталеві блюми - подовжений паралелепіпед квадратного перетину, зазвичай від 14х 14 см до 45х45 см. Довжина 100-600 см. Маса вантажного місця до 9 т. Перевантажують поштучно. ПНО - 0,1-0,3 м3 / т.

З аналізу властивостей вантажу виконується розрахунок питомого навантажувального об'єму:

Uпит = Uм * Кту;

Uм = Vм / qм,

де Vм - об'єм місця, м3;

qм - маса місця, т;

Кту - коефіцієнт трюмного укладання.

Uм = (0,57*0,57*6)/15 = 0,1 м3

Uпит = 0,1 * 1,32 = 0,132 м3

3. Аналіз технології перевантажувального процесу

За допомогою відповідної РТК встановимо технологію перевантаження пшениці навалом, виділимо наступний найбільш зручний варіанти вантажоперевалювального процесу, який будемо розглядати і аналізувати далі: склад – портальний кран - 4-вісна платформа - портальний кран – трюм.

Вагонна операція. Платформа, що підлягає розвантаженню, подається до борту судна і встановлюється на причалі. Колісні пари вагону подклиниваются з чотирьох сторін черевиками. Автозчеплення платформи від'єднується від автозчеплення платформи, яка стоїть поруч і між платформами встановлюється розрив не менше 5 м. Спосіб стропування в кожному конкретному випадку визначає виробник робіт. Для запобігання пошкодження стропів в місцях їх дотику з блюмсами підкладаються спеціальні дерев'яні бруски розміром 100*50 мм. Установку і надійне обтиснення підкладок стропами контролює в кожному конкретному випадку особисто виробник робіт.

До портального крану, як вантажний орган, ціпляють траверсу. До траверси – удавки, щоб мінімізувати ймовірність падіння вантажу.Сигнальник, переконавшись в правильності стропування, за вказівкою виробника робіт, дає сигнал кранівнику портального крану на попередній натяг стропів і підйом вантажу (блюмсів) для перевірки надійності стропів і дії гальм кранів. Проводиться подальший підйом вантажу та навантаження блюмсів на платформу: 4 блюмси на одну платформу, через велику масу одного вантажного місця та властивості самої платформи.

Кордонна операція. У технологічному процесі з перевантаження блюсмів (генерального вантажу) з платформ залізничного составу у вантажні приміщення використовується портальний кран "Кондор". Технологія вивантаження з платформи у напрямок судна – така сама, як навантаження платформ з відкритої площадки – складу.

Судова операція. За командою сигнальника кранівники плавно опускають 2 одиниці вантажу (блюмсів) в люк вантажного приміщення судна так, щоб вантажні одиниці були якомога ближче (на відстань 0,2-0,3 м) до комінгсу люка. Так як люки даного судна достатньо великі, то завантаження проходить без проблем. Через великий розмір вантажу та його велику масу, блюмси завантажуються тільки у трюми судна. Розраховується кількість в залежності від розмірів трюму та його властивостей. Після остаточного покладання партії вантажу, докер-механізатор відстроплює удавки.

Вимоги безпеки. При виконанні вантажних робіт необхідно керуватися діючими РТК, Правилами безпеки праці у морських портах, Державними стандартами системи безпеки праці, Правилами технологічної експлуатації підйомно-транспортного устаткування в морських портах, та іншими документами, що регламентують умови безпечного перевезення вантажів.

До початку робіт виконавець робіт інструктує портових робітників про особливості виконання технологічних операцій при перевантаження тяжкий металопрокатів з платформи.

Маневрові роботи на причалі повинні проводиться відповідно до "Інструкції щодо забезпечення безпеки руху і техніки безпеки при маневрових і вантажних робіт".

Забороняється залишати відкритими або неогородженими люки і різні отвори в палубах.

Забороняється перебувати в завантажуваному вантажному приміщенні при розвантаженні платформи. Робітники в трюмі повинні постійно вести візуальне спостереження один за одним для можливості надання негайної допомоги.

Забороняється робота портального крана при силі вітру більше 12,5 метрів в секунду і хвилюванні моря, коли вертикальне переміщення гака плав крана перевищує 100 мм.

Відобразимо техніко-експлуатаційні показники і засоби здійснення перевантажувального процесу у таблиці 1.

Таблиця 1. – Техніко-експлуатаційні показники обраних ТС

№ технологічної схеми

Технологічна схема

Розстановка (робітників/машин) за технологічними операціями

Продуктивнсіть технологічної лінії (т/зм)

УКМ / СМТ (%)

Вагонна

Внутрішньопортова транспортна

Складська

Кордонна і передатна

Суднова

УСЬОГО

1

Склад (порт. кран) – вагон (порт. кран)- судно (трюм)

3/1

-

2/1

3/2

2/-

10/4

600