Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фарма лекції 4.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.05.2023
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Випускають розчин в ампулах по 5 мл (в 1 мл міститься 5 мг простагландину).

Послаблює тонус шийки матки та посилює скорочення міометрію.

Застосовують з метою профілактики та лікування корів за гінекологічних захворювань. З метою профілактики післяродового ендометриту коровам на другу-третю добу після отелу уводять 5 мл динопростону. З метою прискорення інволюції матки та лікування тварин за гострого ендометриту препарат уводять три рази з інтервалом 3-4 доби.

Дози внутрішньом'язово, мл: коровам – 5; телицям – 3.

В деяких тварин зустрічається підвищена чутливість до препарату, що проявляється короткочасним загальним збудженням та алергічними реакціями, які швидко зникають.

Лекція 4.6 Тканинні препарати. Препарати амінокислот

Сайт: Навчально-інформаційний портал НУБіП України

Курс: Ветеринарна фармакологія. Ч2

Книга: Лекція 4.6 Тканинні препарати. Препарати амінокислот

Надруковано: Воловецька Єлизавета Сергіївна

Дата: середа, 15 березня 2023, 22:50

Опис

Тканинні препарати. Препарати амінокислот. Засоби, що впливають на обмін мінеральних речовин. Препарати мікроелементів - солі Na, K,Ca, Mg, P

Зміст

1. Тканинні препарати

2. Препарати амінокислот

3. Бактерійні препарати (пробіотики)

4. Засоби, що впливають на обмін мінеральних речовин

5. Препарати макроелементів

o 5.1. Солі Натрію o 5.2. Солі Калію

o 5.3. Солі Кальцію

o 5.4. Солі Магнію o 5.5. Солі Фосфору

6. Відео

7. Запитання для самоконтролю

1. Тканинні препарати

Насьогодні є багато фармакологічних засобів, які застосовують в терапії тварин з метою підвищення неспецифічної резистентності організму за інфекційних та незаразних захворювань. Серед них значне місце посідають тканинні препарати. Перевага їх перед іншими засобами неспецифічної терапії полягає в тому, що вони не виявляють побічної дії на організм, не володіють кумулятивними та анафілактичними властивостями, не викликають гістаміноподібного ефекту та сенсибілізації і не знижують антитоксичної функції печінки.

Тканинні препарати виявляють терапевтичну дію не за рахунок безпосереднього впливу на причину захворювання, а в результаті створення сприятливих умов для прояву власних захисних механізмів організму, що забезпечує одужання або полегшання перебігу захворювання. Таким чином, вони впливають на системи організму, які підвищують його захисні функції та компенсаторні механізми.

В процесах активації захисних механізмів організму академік М.П. Тушнов надавав особливого значення продуктам клітинного обміну речовин. Він вважав, що узгодженість всіх функцій в організмі залежить не лише від стану нервової та гуморальної систем, а й від проміжних та кінцевих продуктів обміну речовин. З метою лікування тварин за патологічних процесів та з метою стимуляції захисних механізмів організму М.П. Тушнов у 1905 році запропонував парентеральне уведення препаратів, виготовлених шляхом розщеплення або розчинення тканин різних органів. Тому ці препарати було названо гістолізатами, від hystos – тканина, lisis – розчинення. Залежно від того, з якого органу одержано гістолізат, походить його назва. Так, оваріолізат одержують з яєчників, тестолізат – з сім'яників, міолізат – з м'язів.

До складу гістолізату входить дві фракції – динамічна та пластична. Перша складається переважно з високомолекулярних продуктів розщеплення тканин відповідного органу. Ця фракція специфічна і активує метаболічні процеси відповідної тканини. Специфічність виражена тим сильніше, чим ближче продукти розкладу до білка і, навпаки – в міру подальшого розщеплення білка до амінокислот специфічність дії гістолізату послаблюється.

Специфічна дія лізатів проявляється залежно від виду тканини. Так, оваріолізат сприяє підвищенню несучості курей, чого не виявляє ні тестолізат, ні міолізат. Міолізат сприяє нарощуванню м'язової маси тварин, інші ж лізати зазначеної дії не виявляють.

Друга фракція гістолізату складається з таких же речовин, як і перша, але одержана вона після більш глибокого розкладу до найпростіших поліпептидів та амінокислот, які потім використовують як легкозасвоюваний поживний матеріал з метою забезпечення пластичного синтезу тканин.

При лізатотерапії лікувальний ефект настає не відразу, а нарощується поступово, протягом кількох діб і утримується тривалий час. На відміну від протеїнотерапії, гістолізати проявляють більш багатосторонню дію, обумовлену складністю білкового комплексу, до якого, крім продуктів розщеплення специфічних тканин, входять продукти розкладу нервової та сполучної тканин, формених елементів крові тощо. А гістолізати, виготовлені з органів внутрішньої секреції, містять відповідні гормони.

З 1933 року тканинна терапія одержала новий напрямок, розроблений під керівництвом академіка В.П. Філатова. На відміну від М.П. Тушнова, який найбільш важливого значення надавав продуктам розкладу тканин, В.П. Філатов довів, що лікувальна ефективність тканинних препаратів, виготовлених за його методом, визначається особливими речовинами, які синтезуються живими клітинами в процесі переживання їх в несприятливих умовах. Зазначені речовини було назвно біогенними стимуляторами.

Візольованих тканинах за тривалиого зберігання в умовах зниженої температури відбуваються процеси з накопиченням біологічно активних речовин. Уведені в організм вони посилюють метаболічні системи та підвищують реактивність організму.

Вякості біогенних стимуляторів застосовують препарати з тканин селезінки, сім'яників, м'язів та деяких інших органів. Їх виготовляють в асептичних умовах, подрібнюють і зберігають в холодильнику за температури +2-4 °С протягом чотирьох-п’яти діб, після чого препарату надають відповідну лікарську форму – порошок, екстракт чи завись, а після перевірки на стерильність, нешкідливість та активність застосовують з метою лікування.

Якщо до тканинних препаратів, виготовлених за методом В.П. Філатова, додають 0,1-0,2% агар-агару, то одержують агаро-тканинні препарати. В організмі вони поступово розщеплюються з утворенням нових біологічно активних продуктів. Цей процес триває кілька діб, після чого вони проявляють тривалу стимулюючу дію.

Біогенні стимулятори застосовують у формі суспензій, виготовлених на ізотонічному розчині натрію хлориду в співвідношенні 1:15, які уводять підшкірно в дозі, мг на кг маси тіла: великій рогатій худобі – 0,05-0,1; свиням

– 0,1 один раз на 10-15 діб, з лікувальною метою – 5-7 діб.

В 1948 p. A.B. Дорогов запропонував з метою тканинної терапії застосовувати продукти глибокого термічного руйнування тканин організму тварин. Зазначений препарат було названо «антисептик-стимулятор Дорогова» (АСД). Його готують шляхом сухої перегонки м'ясо-кісткового борошна і випускають у формі двох фракцій: АСД-2 – для внутрішнього та АСД-3 – для зовнішнього застосування.

Хімічний склад препаратів АСД є досить складним. Вони містять до 15% азотистих неорганічних речовин у формі солей амонію, близько 10% низькомолекулярних органічних сполук Нітрогену, до складу яких входять первинні та вторинні аміни, аміди та до 75% води. За характером фармакологічної дії АСД є активним біологічним стимулятором, який підвищує життєвий тонус та реактивність організму. За місцевого застосування АСД проявляє антисептичну дію та нормалізує трофічні процеси. Після резорбції він стимулює захисні механізми, активує фагоцитоз та синтез імунних тіл. При застосуванні всередину препарат стимулює моторну та секреторну функції органів шлунково-кишкового каналу та підвищує активність кишкових ферментів.

Лієнолізат – Lienolysatum

Гістолізат тканин селезінки забитих тварин. Крім продуктів тканинного розкладу містить гістамін, холестерин та аденозин.

Випускають суспензію у флаконах по 500 мл.

Фізіологічна дія його пов'язана із стимулюючим впливом на мо-нонуклеарну систему та з посиленням гемоцитопоезу.

Застосовують за хронічних інфекційних захворювань, за гіпорегенеративних анемій і з метою лікування тварин при виразках та пролежнях.

Дози підшкірно та внутрішньом'язово, мл: великій рогатій худобі та коням – 15-20; дрібній рогатій худобі та свиням – 1-5 з інтервалом 3-5 діб.

Мамолізат – Mammolysatum

Продукт гідролізу тканин вимені забитих тварин.

Містить амінокислоти, ліпіди та мінеральні речовини. Активує тонус гладеньких м'язів внутрішніх органів і стимулює функцію яєчників.

Застосовують за порушення репродуктивної функції самок та для посилення молоковіддачі.

Дози та способи уведення аналогічні, як і лієнолізату.

Препарат АСД – Preparatum ASD

Антисептик-стимулятор Дорогова – продукт сухого відгону м'ясо-кісткового борошна. Випускають дві фракції. АСД-3 – густа темно-коричневого кольору рідина специфічного запаху, майже не розчиняється у воді, розчиняється в спирті та в рослинних оліях. Містить низькомолекулярні органічні сполуки, аміди, аміни, амонійні солі та неорганічні сполуки Нітрогену.

Препарат АСД-2 – це летка рідина лужної реакції від жовтого до темнокоричневого кольору, специфічного запаху, добре розчиняється у воді. Містить феноли, амінокислоти, піридинові основи та вуглеводи.

Випускають суспензію у флаконах по 200 мл.

Зберігають в темному приміщенні за температури 3-4 ºС.

АСД-2 проявляє холіноміметичну дію на центральну та вегетативну нервові системи. Стимулює моторну та секреторну функції кишечнику, підвищує активність ферментів, покращує трофіку тканин та активує метаболічні процеси. Препарат виявляє також антисептичну дію – АСД-2 стимулює ретикулоендотеліальну систему, нормалізує трофіку та прискорює регенерацію травмованих тканин.

Застосовують АСД-2 всередину в якості загальностимулювального засобу при слабкості організму, розладах травлення, порушенні обміну речовин, а також з метою лікування тварин при атоніях та тимпаніях передшлунків і атоніях кишечнику.

Дози всередину, один раз за добу (в дужках вказано, з якою кількістю води задають препарат), мл: лошатам віком до року – 5 (100); 1-3 роки – 10-15 (200-400); старше трьох років – 10-20 (200-600); великій рогатій худобі віком до року – 5-7 (40-100); 1-3 роки – 10-15 (100-400); старше трьох років – 2030 (200-400); ягнятам до 6 місячного віку – 0,5-2 (10-40); 6-12 місяців – 1-3 (20-80), старше 12 місяців – 2-5 (40-100); поросятам 2-3 місяці – 1-3 (20-60), 6-12 місяців – 2-5 мл (100-200), старше року – 5-10 мл (100-200); собакам – 2 мл (40) один раз за добу.

Зовнішньо застосовують 15-20% водні розчини на ізотонічному розчині натрію хлориду або на перевареній воді при інфікованих ранах. Для лікування тварин з патологією органів сечостатевого апарату, при затриманні посліду та за ендометриту застосовують 20% олійний розчин. За некробактеріозу препарат застосовують в чистому вигляді.

АСД-3 застосовують лише зовнішньо в чистому вигляді або у формі 20-50% мазей, виготовлених на риб’ячому жирі, рослинній або мінеральній оліях за інфікованих ран, некробактеріозу, копитої гнилі, вагініту, трихомонозу та піометриту.

Біостимульгін – Biostimulginum

Прозора або злегка опалесцентна рідина солом'яно-жовтого кольору, іноді з осадом, який легко розбивається при збовтуванні. Являє собою тканинний препарат, одержаний з плаценти клінічно здорових корів з господарств, благополучних щодо заразних захворювань. Плаценту піддають аутолізу з метою послаблення анафілактичних реакцій.

Випускають суспензію у флаконах по 200 та 500 мл.

Застосовують з метою лікування тварин за метритів, ендометритів, вагінітів та при затриманні плаценти, а також з метою статевого збудження корів, телиць та свиноматок.

Коровам з метою лікування при гінекологічних захворюваннях в перші три доби щоденно уводять підшкірно по 50 мл біостимульгіну, потім три рази з інтервалом 24 години, а в наступні дні – з інтервалом 48 годин до одужання. З метою стимуляції статевого збудження коровам на першу добу уводять 50 мл біостимульгіну та 2 мл 0,1% водного розчину карбахоліну, а в подальші чотири доби – внутрішньом'язово по 10 мл біостимульгіну. Свиноматкам, з метою стимуляції статевого циклу, підшкірно уводять 20 – 30 мл біостимульгіну разом з 1 мл 0,1% розчину карбахоліну та за чотири доби внутрішньом'язово – 10 мл біостимульгіну.

Протипоказане застосовання біостимульгіну виснаженим тваринам та за наявності патологічних змін у статевих органах.

Плацента денатурована емульсована.

Емульсія білого або жовтуватого кольору із специфічним запахом. У 100 мл міститься 50,0 г попередньо денатурованої плаценти.

Випускають у флаконах по 10, 100, 250 мл або в пляшках по 400 та 500 мл.

Зберігають в захищеному від світла місці, за температур від 2 до 20 ºС.

Препарат володіє протизапальною, розсмоктувальною та репаративною діями, покращує обмін речовин, стимулює статеву функцію, підвищує імунобіологічний статус організму.

Застосовують для лікування корів та свиноматок з післяродовою патологією, за гінекологічних захворювань, гіпогалактії в свиноматок, стимуляції статевого збудження в свиноматок, лікування телят при шлунково-кишкових захворюваннях.

Дози з профілактичною метою: коровам підшкірно – перший раз безпосередньо після родів і повторно через 72 години по 20 мл; свиноматкам внутрішньом’язово 10 мл.

З лікувальною метою коровам застосовують після появи ознак ендометриту по 20 мл, 5-7 разів з інтервалом 48-72 години, при затриманні посліду по 30