Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14. ОХОРОНА ПРАЦІ.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
128.21 Кб
Скачать

3. Пожежна безпека

Усе устаткування, що має обертові деталі, установлено на фундаментах, виконаних з урахуванням динамічних навантажень, і закріплено.

З метою запобігання високого рівня шуму устаткування передбачене з малими габаритами обертових деталей і електроприводами малої потужності (до 5,0 кВт) і виробляє шум невисокого рівня (до 40 дБ), і знаходиться в межах допустимого.

Прибирання від склобою проводять за допомогою спеціальних пристосувань і пристроїв, які попереджують поранення обслуговуючого персоналу.

Обладнання на виробництві використовується згідно технічних умов і вимог його експлуатації.

При переході на випуск іншого препарату (в таблетках, капсулах, драже, гранулятах) все обладнання ретельно очищають, миють, дезінфікують та промивають гарячою водою згідно з технологічною інструкцією для апаратників, що обслуговують дільницю виробництва капсул, таблеток, драже та гранулятів по підготовці обладнання при переході на випуск іншого препарату.

Первинні засоби пожежогасіння

Для гасіння пожеж на підприємстві ВАТ «Фармак» застосовують стаціонарні водяні установки автоматичного пожежогасіння. Ця установка складається з мережі трубопроводів, запасних резервуарів, насосної станції, водозбірних споруд. На трасах трубопроводів як зовнішньої, так і внутрішньої мережі змонтовано пожежні крани, до яких приєднують рукави з брандспойтами. У приміщеннях, де зберігаються горючі матеріали, споруджують спринклерні або дренчерні установки. Це система трубопроводів, що розташовані під стелею приміщення і обладнані зрошувальною системою. Спринклерна установка завжди заповнена водою під тиском 0,4 МПа. Спринклерні зрошувачі вмикаються автоматично, якщо у приміщенні виникає пожежа і температура підвищується до граничної межі. Всі зрошувальні головки мають спеціальний легкоплавкий замок,який, нагріваючись до температури (72, 93, 141оС) плавиться і відкриває отвір, з якого вода у вигляді зрошувального факела подається до зони горіння. Спринклерні установки обладнані також сигнальним пристроєм для виклику пожежної команди.

Дренчерна установка подібна до спринклерної, але має зрошувальні головки відкритого типу. Дренчерна установка вмикається вручну або за допомогою автоматичного пристрою.

На даному виробництві використовують такий тип вогнегасників: хімічно-пінний(ВП-9ММ), який відзначається високою ефективністю дії.

Розрахунок вогнегасників:

(шт),

де, F - площа приміщення, м2

  1. Охорона навколишнього середовища

У процесі виробництва таблеток, капсул, драже та гранулятів захист навколишнього середовища від тимчасових впливів технологічного процесу забезпечується наступними заходами:

  • максимально можлива герметизація технологічного устаткування, арматури, трубопроводів, транспортної тари;

  • застосування закритих ємкостей для сировини і напівпродуктів;

  • очистка забруднених стоків від промивки обладнання та після санітарної підготовки приміщень, у цеху нейтралізації й очистки промислових стічних вод, без попередньої очистки зливаються у каналізацію;

  • у процесі експлуатації устаткування максимально виключене пилоутворення;

  • спрямування твердих горючих відходів на установку термічного знешкодження відходів виробництва для спалення;

  • пристрій місцевих відсмоктувачів (пилососів) у місцях підвищеного пилоутворення (автоматична лінія для пакування таблеток у блістери) з наступною передачею на циклон для поглинання та очистки відпрацьованого повітря;

  • поглинання пилу продукту рукавними фільтрами на сушарці «Глатт».

Системи вентиляції, опалення та кондиціювання повітря у комплексі з технологічними заходами щодо зменшення шкідливих виробничих речовин разом з архітектурно-планувальними та конструктивними рішеннями будівель і

приміщень забезпечують метеорологічні умови і концентрацію шкідливих речовин у повітрі робочої зони виробничих приміщень відповідно до нормативних вимог. Для забезпечення чистоти повітря у приміщеннях використовують вентиляцію. За допомогою вентиляції видаляється забруднене або нагріте повітря та подається свіже. Механічна вентиляція переміщення повітря у приміщенні здійснюється вентиляторами. Використовується загально обмінна припливно-витяжна вентиляція, тобто зміна повітря здійснюється у всьому приміщенні. До основних елементів даної вентиляції відносяться вентилятори, повітропроводи, а також прилади для обробки повітря: калорифери для нагріву та фільтри для очистки.

Рисунок 14.1

В процесі виробництва таблеток метилурацил утворюються рідкі,газоподібні та тверді відходи. До рідких відходів відносяться промстоки виробництва, які надходять в каналізацію, і є стічними водами від мийки обладнання і вміщують залишкові кількості втрачаємої сировини, напівпродуктів і дезінфікуючих засобів. До газоподібних викидів відносяться

викиди парів дезінфікуючих засобів зі стадії санітарної підготовки виробництва. Для очистки використовується установка – циклон (рис. 14.1). Тверді відходи представлені некондиційними таблетками та пустими

контурними упаковками. Подрібнені таблетки збирають в поліетиленовий пакет з ідентифікаційною карткою і передають і загально цеховому збірнику-контейнеру на установку термічного знешкодження відходів виробництва для спалювання. Пусті контурні упаковки збирають у великий поліетиленовий пакет з ідентифікаційною карткою та відправляють на переробку в організації «Вторсировина».