Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Остеопороз 3 часть 9 глава.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
9.81 Mб
Скачать

Синдром множинних ендокринних неоплазій I типу.

Синоніми: синдром Вермера; синдром Золлінгера-Еллісона; множинний ендокринний аденоматоз, тип I.

Синдром МЕН-I відноситься до захворювань із аутосомно-домінантним типом успадкування з високою пенетрантністю та варіюючою експресивністю патологічного гена.

Частота синдрому невідома, але він нерідкий. Ним однаково часто хворіють і чоловікі, і жінки. Первинний біохімічний дефект не встановлений. Припускають, що синдром є результатом порушення диференційовки клітин неврального гребінця, однак уся картина захворювання не укладається в цю інтерпретацію.

Синдром множинних ендокринних неоплазій I типу характеризується пухлинами (аденоми й аденокарциноми) паращитоподібних залоз, острівців підшлункової залози та гіпофіза. Рідше в патологічний процес залучаються щитоподібна залоза та кора надниркових залоз.

Час маніфестації синдрому широко варіює від дитячого віку до 60-70 років.

Мінімальними діагностичними ознаками захворювання є: симптоми гіперсекреції гіпофіза, паращитоподібних, підшлункової, надниркових і шишкоподібної залоз.

Клінічна картина захворювання залежить від локалізації ураження, пухлин, що секретують гормони, взаємодії між ними. Як правило, уражена більш ніж одна залоза. Пухлини паращитоподібних залоз можуть проявлятися гіперпараїдизмом (підвищений рівень кальцію й фосфору в крові та сечі, остеопороз, парези, паралічі, поліурія та ін.), але часто бувають безсимптомними. Клінічні прояви гіперпаратиреозу мають місце у 90% пацієнтів із синдромом МЕН-I. Найбільш частий його прояв- безсимптомна гіперкальціємія. У 25% хворих спостерігаються ознаки нефрокальциноза та нефролітіазу. На відміну від спорадичних випадків гіперпаратиреозу дифузна гіперплазія або множинні аденоми при даному синдромі зустрічаються частіше (у 88% хворих), ніж одиночні аденоми. У крові хворих підвищений рівень кальцію та паратгормону.

В 88% випадків зустрічаються множинні аденоми паращитоподібних залоз, при цьому клінічно відзначаються симптоми гіперпаратиреозу.

На другому місці по частоті стоїть ураження підшлункової залози. Може відзначатися дифузна гіперплазія клітин острівкового апарату або множинні вузлики, часто-злоякісні. У межах МЕН-I виділяють синдром Золлінгера-Еллісона, що характеризується злоякісними пептичними виразками дванадцятипалої кишки та інших відділів тонкого кишечника, в-клітинною аденомою острівців Лангенганса та масивною шлунковою гіперсекрецією.

Острівковоклітинні пухлини підшлункової залози виявляють майже у 80% хворих. Приблизно 40% цих пухлин виходять із в-клітин, які секретують інсулін, що супроводжується гіпоглікемією натщесерце. В інших 60% випадків острівковоклітинні пухлини виникають не з в-клітин. Найчастіше такі пухлини секретують гастрин; їхнім проявом є непіддатливі терапії та ускладнені пептичні виразки (синдром Золлінгера-Еллісона). Більше 50% хворих з МЕН-I страждають на виразкову хворобу; як правило, виразки множинні або мають нетипову локалізацію з більш високою частотою кровотеч, перфорацій і стенозів. Різка гіперсекреція шлункового соку з високим базальним вмістом соляної кислоти у цих хворих іноді супроводжується інактивацією панкреатичної ліпази, що приводить до діареї та стеатореї. Серед хворих, у яких спочатку діагностують синдром Золлінгера-Еллісона, приблизно в 20-30% випадків при подальшому обстеженні виявляють ознаки МЕН-I. За даними А.П.Чудіної та співавт., (1989) приблизно у половини хворих із синдромом Золлінгера-Еллісона має місце синдром МЕН-I.

Не в-клітинні островкові пухлини можуть проявлятися також важким секреторним проносом, що призводить до втрати рідини й електролітів. У деяких хворих цей симптомокомплекс, який називається "синдромом водної діареї, гіпокаліємії та ахлоргідріі"(панкреатична холера), відносять за рахунок секреції вазоактивного інтестинального поліпептиду, хоча в його генезі можуть брати участь й інші гормони або речовини, що підсилюють секрецію, зокрема простагландини. У багатьох хворих із острівковоклітиними пухлинами підшлункової залози підвищений рівень панкреатичного поліпептиду, визначення якого, можливо, буде мати діагностичне значення при синдромі МЕН-I, але клінічні прояви гіперпродукції цього гормону поки ще недостатньо охарактеризовані. У деяких випадках відзначається також гіперсекреція глюкагона, ектопічна секреція АКТГ (що зумовлює синдром Кушинга) і секреція соматоліберина (із проявами акромегалії).

Пухлина інсулярного апарата з дельта-клітин дає картину синдрому Вермера-Моррісона, для якого характерні: гіперінсулінемія, гіпоглікемія, ахлоргідрія, тривалий пронос, коллаптоїдний стан, стоматит, схуднення, тетанія та ін.

Як в-, так і не в-клітинні пухлини звичайно мультицентричні, причому часто відзначаються множинні аденоми або дифузна гіперплазія острівкових клітин. Приблизно у 30% хворих острівковоклітинні пухлини злоякісні й дають місцеві або віддалені метастази, але при синдромі МЕН-I вони часто протікають більш доброякісно, ніж у випадках спорадичного острівковоклітинного раку. Не-в-клітинні пухлини, очевидно, частіше бувають злоякісними.

Пухлини гіпофіза мають місце у 65% хворих із синдромом МЕН-I. При ураженні гіпофіза спостерігаються симптоми акромегалії, синдрому Іценко-Кушинга та синдрому Форбеса-Олбрайта (аменорея й галактозорея). Близько 25% пухлин гіпофіза супроводжуються акромегалією, яка клінічно не відрізняється від спорадичної форми цього захворювання. Гіперпролактинемія спостерігається у 25% пацієнтів із пухлиною гіпофіза при МЕН-I і клінічно може проявлятися синдромом Форбеса-Олбрайта. Близько 3% пухлин секретують АКТГ, спричиняючи симптоматику хвороби Кушинга. Інші пухлини здебільшого ніяких гормонів не продукують. Місцевий ріст пухлини може супроводжуватися головними болями, порушенням зору, так само як і приводити до гіпопітуітаризму.

Аденоми та аденоматозна гіперплазія щитоподібної залози та надниркових залоз у хворих із синдромом МЕН-I виявляється не так часто. Вони рідко бувають гормональноактивними.

Гіперфункція кори надниркових залоз може бути результатом розвитку в ній множинних аденом або її дифузної гіперплазії, а також може бути вторинною, пов'язаною з аденомою гіпофіза. В обох випадках спостерігається картина характерна для гіперфункції цих залоз.

Аденоматоз надниркових залоз відзначається у 38% хворих і проявляється гіперальдостеронізмом, гіперкортицизмом і гіперсекрецією андрогенів.

Найбільш рідко (18%) вражається щитоподібна залоза. Описано аденоми, псевдотиреоідит і колоїдний зоб. Вважається, що медулярний рак щитоподібної залози не характерний для цього синдрому.

Іноді у хворих спостерігаються підшкірні та вісцеральні ліпоми, бронхіальні аденоми, множинні карциноїди бронхів, а також поліпи шлунка, ракові пухлини кишечника й вилочкової залози. В окремих випадках синдрому МЕН-I мають місце карциноїдні пухлини, що походять, зокрема, з передньої кишки.

Нерідко виявляють злоякісне переродження аденом підшлункової залози та надниркових залоз.

Підставою для постановки діагнозу інсуліносекретуючій в-клітинній пухлині підшлункової залози служить гіпоглікемія натщесерце на тлі підвищеного рівня інсуліну в плазмі. Гастринсекретуючу не-в-клітинну пухлину підшлункової залози діагностують за підвищеним базальним рівнем гастрину в плазмі, надлишковому виділенню гастрину у відповідь на інфузію Ca і парадоксальному підвищенню його вмісту після інфузії секретину. Попередні дані говорять про те, що самими ранніми ознаками залучення підшлункової залози в патологічний процес у хворих із синдромом МЕН-I можуть бути підвищений базальний рівень панкреатичного поліпептиду або гастрина, а також посилення виділення цих гормонів у відповідь на стандартний сніданок. Діагноз акромегалії встановлюють на підставі даних про підвищений рівень гормону росту, що не знижується при введенні глюкози, а також по підвищеному рівню соматомедина-з (названого ще інсуліноподібним фактором росту I- ІФР-I).

Клінічні прояви синдрому МЕН-I залежать від типу пухлин, що утворюються. Приблизно в 40% описаних випадків мають місце пухлини паращитоподібних залоз, підшлункової залози та гіпофіза. Можливо практично будь-яке сполучення пухлин і симптомокомплексів, описаних вище. З огляду на аутосомно-домінантний тип успадкування, родичі I ступеня споріднення становлять групу ризику. Їм необхідно поглиблене обстеження. У хворого з ураженої родини, у якого виявляється кожний із класичних проявів синдрому, можуть утворюватися й інші пухлини, що входять до синдрому. Тому необхідно періодично обстежувати як самих хворих, так і їхніх здорових родичів, які мають високий генетичний ризик розвитку пухлин. Оскільки частота спонтанного мутирування гена не встановлена, можна вважати, що всі так звані спорадичні випадки є спадковими з неповним проявом. Родичі хворих повинні практично протягом усього життя проходити скринуюче обстеження, спрямоване на виявлення певної ендокринної патології. Це варто робити принаймні двічі на рік, з'ясовуючи чи не з'явилися симптоми виразкової хвороби, діареї, нефролітіазу, гіпоглікемії та гіпопітуітаризму; при фізикальному дослідженні необхідно звертати увагу на можливу акромегалоїдність вигляду й підшкірні ліпоми, а лабораторні дослідження повинні включати визначення вмісту в сироватці Ca, фосфору (PO4), гастрина та пролактина. При наявності клінічних ознак роблять подальші лабораторні дослідження, комп'ютерну томографію (КТ) або ядерно-магніто-резонансну томографію (ЯМРТ) турецького сідла й інші діагностичні процедури.

Якщо повне обстеження неможливо, то необхідно проводити хоча б визначення рівня кальцію, фосфору, а також цукру в крові й сечі.

Оскільки пухлини підшлункової залози та надниркових залоз часто бувають злоякісними, їхнє раннє виявлення дозволить провести своєчасне хірургічне лікування.

Ведення хворих і членів їхніх родин повинно бути спрямоване на ранню діагностику синдрому МЕН-I, профілактику розвитку неоплазій, остеопорозу та його ускладнень.

Диференціальний діагноз необхідно проводити із синдромами

множинних ендокринних неоплазій II і III типів.

Синдром множинних ендокринних неоплазій II типу.

Синоніми: синдром медулярного рака щитоподібної залози, множинний ендокринний аденоматоз II типу, синдром Сиппла.

Синдром МЕН-II включає меделярний раку щитоподібної залози, феохромоцитому та гіперпаратиреоз. Клінічна картина залежить від типу наявної пухлини.

Тип успадкування захворювання- аутосомно-домінантний із високою пенетрантністю та вариабельною експресивністю патологічного гена. Популяційна частота невідома. Співвідношення статей - Ч1:Ж1 У деяких родинах була виявлена делеція короткого плеча 20-ї хромосоми, але в більш пізніх дослідженнях зі зчеплення були отримані дані про локалізацію гена на 10-й хромосомі-10q11.2.

Мінімальними діагностичними ознаками МЕН-II є: медуллярний рак щитоподібної залози, феохромоцитома.

Захворювання проявляється ознаками феохромоцитоми- головним болем, серцебиттям, діареєю, гіпертензією, гіпергідрозом, але ураження надниркових залоз може бути й безсимптомним. Як правило, феохромоцитома буває двосторонньою.

Феохромоцитома зустрічається приблизно у 50% уражених членів родини з МЕН-II, причому в деяких родинах вона спричиняє 30% летальних наслідків. На відміну від спорадичної феохромоцитоми сімейний варіант, що є частиною синдрому МЕН-II, починається з гіперплазії мозкового шару надниркових залоз, а мультицентричний ріст і двобічність ураження відзначаються більш ніж у 50% випадків; у рамках МЕН-II вненаднирникові феохромоцитоми зустрічаються рідко. Ці пухлини звичайно секретують адреналін, підвищена екскреція якого може бути єдиною ознакою захворювання на ранніх стадіях його розвитку. Як правило, феохромоцитома проявляється гіпертонічним кризом, причому багато родин уперше потрапляють під спостереження лікаря після виявлення у пробандів двосторонніх феохромоцитом. Гіпертензія при феохромоцитомі у пацієнтів із синдромом МЕН-II частіше буває пароксизмальною, ніж постійною, на відміну від того, що спостерігається у спорадичних випадках. Майже завжди ці пухлини доброякісні, але в деяких сімейних випадках відзначається тенденція до локальних рецидивів.

З високою частотою при синдромі МЕН-II зустрічається медуллярный рак щитоподібної залози. Аденоматоз щитоподібної залози проявляється множинними вузликами, які не завжди доступні пальпації й не завжди визначаються при радіоізотопному скануванні. Відзначається втрата маси тіла. Медулярный рак щитоподібної залози може продукувати кальцитонін, АКТГ. Гіперкальціємія визначається в 20% хворих. Нормальний вміст кальцію може відзначатися з підвищеною й нормальною концентрацією паратгормону.

При МЕН-II часто спостерігається паратиреоїдна гіперплазія, що може бути бессимптомною або проявлятися симптомами гиперпаратиреозу. Гиперпаратиреоз при даному синдромі зустрічається рідше медулярного раку щитоподібної залози та феохромоцитоми. Приблизно в 25% уражених членів родин із МЕН-II мають місце клінічні ознаки гіперпаратиреозу з гіперкальціємією, нефролітіазом, нефрокальцинозом або нирковою недостатністю. Ще 25% членів родин з МЕН-II не мають клінічних або біохімічних ознак гіперпаратиреозу, і гіперплазія паращитоподібних залоз випадково виявляється в них при операції із приводу медуллярного раку щитоподібної залози. Як і при синдромі МЕН-I, гіперпаратиреоз часто пов'язаний з ураженням декількох залоз, будь то дифузна гіперпалазія або множинні аденоми.

Острівковоклітинні пухлини підшлункової залози не є складовою частиною синдрому МЕН-II, але у хворих без інших проявів цього симптомокомплексу описане сполучення таких пухлин (часто гормононеактивних) із двосторонньою феохромоцитомою (нерідко сімейною). Інколи у хворих із синдромом МЕН-II є клінічні прояви, типові для МЕН-I, наприклад синдром Золлінгера-Еллісона.

У 15-20% хворих відзначається лімфоаденопатія шийних вузлів, у 10%- захриплість голосу або дисфагія.

Медулярний рак щитоподібної залози діагностують за рівнем кальцитоніну в плазмі після провокаційної проби із внутрішньовенним введенням пентагастрина або кальцію. У більшості хворих із ураженнями щитоподібної залози, які пальпуються, підвищений і базальний рівень кальцитоніну, на ранніх же стадіях патології цей рівень може залишатися нормальним, і медуллярний рак проявляється лише посиленою реакцією виділення кальцитоніну у відповідь на кальцій і пентагастрин.

Оскільки у хворих із синдромом МЕН-II феохромоцитома може бути безсимптомною, іноді її дуже важко виключити. Найбільш надійний спосіб діагностики- визначення рівня вільних катехоламинів у добовій сечі з використанням специфічного тесту на адреналін. На ранніх стадіях захворювання екскреція вінілілмигдальної кислоти часто залишається нормальною. Для локалізації феохромоцитоми або виявлення двобічності ураження може використовуватися ультразвукове дослідження, КТ або ЯМРТ.

Гіперпаратиреоз діагностують по гіперкальціємії, гіперфосфатемії й підвищеному вмісті паратгормону.

Всіх членів уражених родин необхідно щорічно обстежувати, починаючи з раннього дитинства й до 35 років, оскільки відомі прояви даного синдрому в перші 2 роки життя. Після 35 років обстеження можна проводити рідше. В анамнезі варто звертати увагу на симптоми, підозрілі у відношенні феохромоцитоми (нападоподібний головний біль, підйоми артеріального тиску, пітливість або серцебиття) і ниркових кольок. Контролюють артеріальний тиск, ретельно пальпують щитоподібну залозу й проводять лабораторні дослідження, як описано вище. Особливо важливо вчасно діагностувати медуллярный рак у дітей, оскільки такі пухлини вдається видаляти ще на тій стадії, коли вони не вийшли за межі щитоподібної залози.

Диференціальний діагноз необхідно проводити з: синдромами множинних ендокринних неоплазій I і III типів; сімейною феохромоцитомою; феохромоцитомою при нейрофіброматозі та хворобі Гіппеля-Ліндау.