Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
евр идея новые требования.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
83.95 Кб
Скачать
  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Iнтеграційні процеси, що є невід’ємною частиною сучасної Європи, мають глибокі коріння в європейській історії та суспільно-політичній думці. Iдея об’єднання Європи послідовно трансформувалась протягом Античності, Середньовіччя, Нового Часу, а в ХХ столітті вона була втілена у найбільш значному та успішному інтеграційному проекті людства – Європейському Союзі. Враховуючи історичні, цивілізаційні та географічні фактори, а також стратегічний курс України на зближення з Європейським Союзом актуальність дослідження передумов, теоритичного обгрунтування, закономірностей та тенденцій європейської інтеграції є незапереч­ною. Вивчення досвіду країн-членів Європейського Союзу сприяє формуванню найбільш ефективної стратегії інтеграції України в європейський економічний, правовий та політичний простір.

Навчальна дисципліна є поліпредметною та включає історичний, культурологічний, політичні, економічні та правові компоненти. Студенти, які приступають до вивчення дисципліни повинні володіти знаннями з дисциплін: «Теорія держави та права», «Iсторія політичних та правових вчень», «Iсторія міжнародних відносин», «Теорія міжнародних відносин».

Мета дисципліни: підготовка фахівців, здатних виконувати висококваліфіковану аналітичну, організаційну та дослідницьку роботу в галузі європейської інтеграції.

Завдання дисципліни:вивчення еволюції європейської ідеї; з’ясування ролі ЄС в сучасній систем безпеки; дослідження історії розвитку європейської інтеграції; надання студентам ґрунтових знань з теорій інтеграції;осмислення значення поступової інтеграції України до Європейського Союзу, як важливої складової процесу реформування української економіки, входження України до системи світових господарських зв’язків та європейського економічного простору.

У результаті вивчення програми студент повинен:

Знати: еволюцію європейської ідеї від появи перших теорій та проектів «Об’єднаної Європи» до розбудови Європейського Союзу; вплив європейської ідеї на інтеграційні процеси в Європі; сучасні тенденції розвитку інтеграційної доктрини.

Вміти: аналізувати стан, інституціональне та правове забезпечення європейського інтеграційного процесу, прогнозувати тенденції його розвитку, формулювати пропозиції щодо оптимізації участі України в ньому.

  1. Програма навчальної дисципліни

Змістовний модуль 1.

Розвиток європейської ідеї від античності до 1990-х років

Тема 1. Цивiлiзацiйнi витоки європейської iдеї

Етимологія та зміст поняття «інтеграція». Впровадження поняття «європейська інтеграція» американськими координаторами плану Маршала. Співвідношення понять «європейська ідея» та «європейська інтеграція». Гегемоністська та християнська моделі європейської ідеї.

Етимологія та зміст поняття «Європа». «Європа» як географічне поняття. Поняття «Європейська цивілізація» та його зміст. Співвідношення західноєвропейської цивілізації, візантійсько-руської цивілізація, цивілізацій Сходу. Співвідношення «європейської» та «християнської» цивілізацій.

Європейська цивілізаційна ідентичність (релігійні, правові та культурні компоненти).

Шляхи розвитку історичного процесу: еволюційний та цивілізаційний концепти. Формаційний підхід Карла Маркса. Внесок Освальда Шпенглера у вивчення шляхів розвитку європейської цивілізації.

Сучасні концепції розвитку європейської цивілізації. Концепція «Зіткнення цивілізацій» Самюеля Хантінгтона.