Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломатия последняя новіе требования.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
68.23 Кб
Скачать
  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Вивчення європейської дипломатії передбачає поглиблене знайомство студентів з найважливішими подіями європейської історії та політики. Хронологічні рамки курсу охоплюють період з початку становлення першої системи міжнародних відносин і до сьогодення. Практичні заняття розділені на дев’ять тем, які зосереджуються на найбільш вузлових або дискусійних питаннях кожного з етапів розвитку європейської дипломатії. Студенти повинні володіти знаннями з дисциплін «Історія міжнародних відносин», «Історія держави і права зарубіжних країн».

Навчальна дисципліна є поліпредметною та включає історичний, правовий, та політичний компоненти.

Мета дисципліни: підготовка фахівців, здатних виконувати висококваліфіковану аналітичну, організаційну та дослідницьку роботу в галузі міжнародних відносин та європейської дипломатії.

Завдання дисципліни: вивчення еволюції європейської дипломатії від формування Вестфальської системи міжнародних відносин до становлення сучасного, однополярно-плюралістичного світопорядку; визначення концептуальних аспектів становлення і розвитку сучасної системи міжнародної безпеки в її взаємозв'язку з міжнародним правом; з’ясування місця міжнародних міжурядових організацій в забезпечені європейської безпеки; надання знань щодо регулювання ключових конфліктів, які загрожують європейській безпеці; дослідження формування і розвитку міжнародно-правових механізмів забезпечення європейської безпеки як найважливіших інструментів запобігання війнам і збройним конфліктам в умовах становлення сучасної глобальної і регіональної систем безпеки;осмислення ролі України в сучасній континентальній системі міжнародних відносин; визначення основних зовнішньополітичних кроків, спрямованих на активізацію участі і підвищення ролі України в процесах інституціоналізації нової системи європейської безпеки, удосконалення організаційно-правових форм співпраці з суб'єктами цих процесів.

У результаті вивчення програми студент повинен:

Знати етапи, особливості і тенденції формування сучасної системи європейської безпеки; мати уявлення про діяльність міжнародних міжурядових організацій в забезпечені європейської безпеки; знати передумови та особливості ключових конфліктів, які загрожують європейській безпеці;

вміти користуватися понятійно-категоріальним апаратом дисципліни, аналізувати стан міжнародних відносин європейських країн; прогнозувати тенденції подальшого розвитку системи континентальної безпеки, формулювати пропозиції щодо регулювання ключових конфліктів, які загрожують європейській безпеці .

  1. Програма навчальної дисципліни

Змістовний модуль 1. Формування сучасної системи міжнародних відносин та континентальної безпеки

Тема 1. Поняття та елементи системи міжнародних відносин та безпеки

Зміст понять «Європа», «європейський континент». Співвідношення понять «дипломатія» та «зовнішня політика». Зміст поняття «міжнародні відносини». Концептуальні засади міжнародної безпеки. Поняття «регіональна безпека». Поняття «загрози» та її трансформація в умовах сьогодення. М’яка та жорстка безпека (soft and hard security).

Визначення системи міжнародних відносин та вузли протиріч. Ієрархія міжнародних систем та її найважливіші закономірності. Типи міжнародних систем: монополярна, мультполярна, біполярна системи. Особливості та закономірності еволюції системи міжнародних відносин. Еволюція систеv міжнародних відносин.