Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВР.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Служба військових капеланів

Розгалужений апарат військових священиків створений і в англійських Королівських збройних силах. Служба військових капеланів Англії бере початок у Х сторіччі. Перший капелан з’явився на флоті короля Ательстана. З появою регулярних англійських збройних сил служба військових капеланів стала невід’ємним елементом армії і флоту.

Зараз численний апарат священиків-капеланів є в усіх видах англійських збройних сил. В англійській армії капелани є в кожній військовій частині або установі, чисельність яких перевищує 500 чоловік. На чолі служб військових священиків в армії, авіації і на флоті стоять управління капеланів, очолювані головним капеланом. Управлінням підпорядковані штатні й позаштатні військові священики, наявні в усіх ланках збройних сил, починаючи від штабу військового округу і закінчуючи батальйоном, ескадрильєю, окремим кораблем і береговою базою.

У великих сухопутних гарнізонах, на великих флотських берегових базах діють стаціонарні церкви. На великих кораблях існують спеціально обладнані корабельні церкви. В частинах і підрозділах, де є штатні капелани, є похідні церкви й олтарі. В багатьох гарнізонах існує по декілька церков для представників різних віросповідань.

Капелани англіканського, пресвітеріанського та католицького віросповідання для королівських збройних сил ретельно підбираються з числа випускників теологічних факультетів університетів або священиків, що мають досвід роботи в цивільних приходах. Спеціальну військову підготовку вони проходять в учбовому центрі «корпусу королівських капеланів». Священики носять військову офіцерську форму без знаків розрізнення.

Жодна частина, жоден підрозділ або корабель англійських збройних сил не залишається без релігійного обслуговування. Підрозділи і кораблі, де немає штатних капеланів, обслуговуються позаштатними капеланами або капеланами, які прикомандировані, прикріплені до місцевих цивільних приходів і т.п. До роботи з релігійного виховання широко залучається командний склад. У невеликих підрозділах, де немає капеланів, їхні функції частково покладаються на офіцерів. У «Королівському повчанні для військово-повітряних сил Англії» є стаття, згідно якої офіцери у відсутність капелана самі зобов’язані читати для солдатів перед строєм молитви зі спеціальної збірки щоденних молитов для військово-повітряних сил, улаштовувати релігійні піснеспіви та читати проповіді, стежити за тим, щоб особовий склад відвідував церкву, заняття у релігійних гуртках і недільних школах, дотримувався релігійних обрядів.

Висновок

Отже, основою виховної роботи в Збройних силах Великобританії є патріотичне виховання військовослужбовців, доведення до свідомості кожного військовослужбовця ідеї, що інтереси країни завжди мають перебувати під надійним збройним захистом. Тому у виховній роботі значне місце займає пропаганда, націлена на підвищення рівня бойової підготовки, формування у військовослужбовців якостей, необхідних для відстоювання інтересів Великої Британії.

Велике значення приділяється в Збройних силах забезпеченню релігійних потреб військовослужбовців. В інтересах підтримки високого морального духу особового складу та його стійкості на полі бою функціонує королівська служба капеланів, яку очолює головний капелан збройних сил. Основним завданням капеланів, окрім духовного наставництва і моральної підтримки військовослужбовців, є запобігання стресовим ситуаціям.

Основна мета виховної роботи спрямована на те, щоб довести до свідомості військовослужбовця те, що народ країни, уряд, командування надзвичайно цінять його працю, поважають професію. Від військовослужбовця вимагається повага до командирів і додержання всіх норм та законів, які встановлені у збройних силах. Разом із вірою в командира у нього формується впевненість у своїй зброї. У пресі регулярно пропагується думка, що британська бойова техніка є найкращою. Отже, виховання патріотизму в особового складу збройних сил Великобританії є пріоритетним напрямком діяльності посадових осіб.